Кожен потребує наставника

 

Слайд 1 – Заголовок

Кожен потребує наставника

Генрі Райенга

 

Слайд 2 – Павлу потрібен був наставник!

Дії 4:36: «Так, Йосип, що Варнавою що в перекладі є син потіхи був прозваний від апостолів, Левит, родом кіпрянин». 

Дії 9:27: «Варнава тоді взяв його та й привів до апостолів, і їм розповів, як дорогою той бачив Господа, і як він йому промовляв, і як сміливо навчав у Дамавку в Ісусове Ймення».

Слайд 3 – Мотивація наставника

Що мотивує наставника? Наставник мотивований бажанням створити особливу культуру відносин, вкладаючи у життя лідерів, які мають великий потенціал. Наставники-християни мотивовані допомогти іншим, тому що люблять Христа та своїх учнів. Наставники бажають передати своїм учням приклад відносин з Господом і досвід свого служіння. 

Слайд 4 – Наставництво приносить користь всім

Ми попрохали студентів Інституту християнських лідерів запросити місцевих наставників взяти участь у їхньому житті. Ці наставники бажають допомогти своєму учню або майбутньому керівнику. Навіть найдосвідченіші лідери здатні звершувати своє служіння краще, якщо мають гарне коло наставників.

Слайд 5 – Що робить християнський наставник?

Наставники усвідомлюють своє покликання допомогти зростати у Христі іншим. Вони навіть інтуїтивно шукають можливості допомогти кому-небудь зміцнитися у житті та служінні. Такі наставники знають, що Бог закликає їх вкладати свій час, знання та зусилля у життя потенційних лідерів, здатних змінити світ навколо себе.

Слайд 6 – Ви можете помітити наставників

Наставники – це такі лідери, які помічають тих, хто потребує підбадьорення. Варнава був відзначений саме так. Вперше він згадується у Біблії під ім’ям Йосип (Дії 4:36), але одразу ж відзначено, що апостоли змінили його ім’я на «Варнава», що буквально означає син потіхи (підбадьорення).

Слайд 7 – Наставники щедрі!

Наставники не скупі. Вони використовують свої ресурси часу та грошей за призначенням, яке для них визначив Бог. Образно висловлюючись, вони складають свої ресурси у ніг Ісуса Христа. Варнава щедро ділився своїми ресурсами. Наступне, що ми читаємо про нього у Біблії це те, що він продав свою землю, щоб допомогти тим, хто потребує цього (Дії 4:37).

Слайд 8 – Наставники допомагають учням знайти нові зв’язки та можливості

Наставники підкажуть студентам як знайти нові можливості. Вони познайомлять своїх учнів з тими людьми, кого знають самі, щоб допомогти новим лідерам збільшити потенціал свого служіння. Варнава зробив саме так не дивлячись на те, що йшов на деякий ризик, коли рекомендував Савла (у той час майбутнього апостола Павла звали Савл) після того як останній був покликаний Ісусом Христом. Ми читаємо у книзі Дій 9:27, що Варнава привів Савла до апостолів тому, що всі інші боялися його.

Слайд 9 – Наставники – це промоутери

Наставники вирощують потенційного лідера належним чином і роблять це публічно. Наставники рекомендують своїх підопічних іншим людям і представляють суспільству позитивні факти про них. Таким чином, потенційні лідери не викликають занепокоєння у своїх майбутніх спонсорів. Описане вище відбувається тому, що наставники бажають, щоб їхні учні досягли успіху.

Слайд 10 – Наставники підтримують відносини

Кінець-кінцем основний «капітал» служіння, створюється лідерами, які співпрацюють разом і створюють культуру життя та служіння, яка шанує Христа. Ті, хто йде перед студентами, пізніше працюють або служать разом зі своїми учнями. Наставники по-справжньому підтримують відносини з потенційними лідерами навіть після того, як їх підготовчий етап закінчився і вони вийшли на самостійне служіння.

Слайд 11 – Наставники стають менше

Ефективний спонсор / наставник шукає людей, які в результаті перевершать їх самих. Вони будуть інвестувати свої ресурси та заохочувати нових лідерів у досягненні найвищих результатів у служінні Богу.

Слайд 12 – Відповідні очікування

Відносини наставників з їхніми учнями можуть трансформуватися у міру змін обставин. Павло та Варнава створили дві місіонерські команди через незгоду з питання служіння Марка. Я дуже радий, що про це сказано у Біблії. Іноді наставник і настановлений можуть не погоджуватися одне з одним. Зберігаючи добрі відносини, ми можемо виявити, що Бог, можливо, має й інший план наставництва!

Слайд 13 – Наставники дають студентам розуміння культурних умов

Наставники підкажуть студентам як вести себе, щоб більш ефективно служити в умовах конкретної культури. Наставники будуть відігравати важливу роль і стануть сполучною ланкою між студентами та людьми, очікуваннями та новими можливостями для підвищення ефективності майбутнього лідера!

Слайд 14 – Розуміння відмінностей між поколіннями

Процес вирощування християнського служителя повинен включати в себе серйозне обговорення питань, пов’язаних з розумінням відмінностей між поколіннями та того, як зробити християнське вчення та поведінку зрозумілими і значущими для різних поколінь. Я також вважаю, що ця тема надзвичайно важлива у навчанні служінню та цікава у світлі того, як це навчання функціонує в конкретній групі людей.

Last modified: Tuesday, October 27, 2020, 11:11 AM