ЛЕКЦІЯ 4: ВИХІД 

Рекомендована література

Уильям Сенфорд Ла Сор. Обзор Ветхого завета. Богомыслие

Джон X. Уолтон, Виктор X. Мэтьюз, Марк У. Чавалес Библейский культурно–исторический комментарий В двух частях Часть 1 ВЕТХИЙ ЗАВЕТ (с.6-10)

Джон X. Уолтон, Виктор X. Мэтьюз, Марк У. Чавалес Библейский культурно–исторический комментарий В двух частях Часть 1 ВЕТХИЙ ЗАВЕТ (17-19)

Хедланд "Миссия церкви в мире"

Марк Мангано. Введение в Ветхий Завет. М: “Евангельский Христианский Центр Апостола Павла”, 2019. - 512 с.

 

ВСТУП

Вихід став центральною подією Старого Заповіту. Розповідь про те, як євреї звільнилися від багаторічного рабства, стала основою віри і життя цілого народу. В цій події вкорінене вчення про всемогутність Бога, про покору Його волі, і про любов до ближнього. 

Книга оповідає про дві найважливіші події: позбавлення ізраїльтян від рабства в Єгипті за допомогою могутнього рятівного дії Божого біля "Тростинного моря" (1:1-18:26), і встановлення Його панування за допомогою Завіту біля Гори Синай (19:1-40:38). 

 

Що відоме з книги

10 кар єгипетських

10 заповідей

 

Назва

Назва «Вихід» влучна назва для книги, адже основна розповідь описує "вихід з Єгипту" (1:1-15:21), хоча і не вичерпує її зміст.

В єврейській Біблії ця книга названа за двома першими словами "weelleh semof" (ось імена), часто просто “Шмот” (Імена), наслідуючи стародавнім звичаєм найменування текстів за першими словами.

 

План

У загальних рисах, зміст Книги зводиться до наступного: 

1). Визволення з Єгипту і подорож до Синаю (1:1-18:27) 

Пригнічення євреїв в Єгипті 1:1-22

Народження і ранні роки, покликання Мойсея і місія до фараона (2:1-6:27) 

10 кар і Пасха (6:28-13:16) 

Вихід з Єгипту і звільнення у Тростинного моря (13:17-15:21) 

Подорож до Синаю (15:22-18:27) 

 

2). Заповіт біля Синаю (19:1-24:18) 

Богоявлення на Синаї (19:1-25) 

Дарування Завіту (20:1-21) 

Книга Завіту (20:22-23:33) 

Затвердження Завіту (24:1-18) 

Вказівки про скинію і поклоніння (25:1-31:18) 

 

3). Скинія і її приналежності (25.1-27.21; 29.36-30.38) 

Священики і їх освячення (28:1-29:35) 

Майстри для скинії (31:1-11) 

Дотримання Суботи (31:12-18) 

 

4). Порушення і відновлення Завіту (32:1-34:35) 

Золоте теля (32:1-35) 

Присутність Бога з Мойсеєм і народом (33:1-23) 

Поновлення Завіту (34:1-35) 

 

5). Спорудження скинії (35:1-40.38) 

Добровільні приношення (35:1-29) 

Призначення майстрів (35:30-36:1) 

Спорудження скинії і виготовлення оснащення (36:2-39:43) 

Завершення і освячення скинії (40:1-38). 

 

Особливі акценти

Основна тема: Вихід з Єгипту

Ключове слово: Викуплнння 

Ключовий текст: 2 М.6:6: "Тому скажи синам Ізраїлевим: „Я — Господь! І Я виведу вас з-під тягарів Єгипту, і визволю вас від їхньої роботи, і звільню́ вас витягненим раме́ном та великими при́судами."

 

 

КЛЮЧОВА ТЕМА 

Народження і дитинство Мойсея. Чисельність євреїв зросла настільки, що єгипетський цар вважав їх значною загрозою для безпеки країни. Така ситуація, по видимому, склалася в Єгипті після періоду гиксів, коли палестинські семіти дійсно захопили владу. Для забезпечення контролю над північною межею, фараон звів їх до становища державних рабів на будівництві в районі дельти, зокрема, в Пітом і Рамесес. Коли його плани обмеження подальшого збільшення числа євреїв ні до чого не привели Вих.1:15-21, фараон відкрито оголосив про те, що кожного новонародженого єврейського хлопчика слід втопити в Нілі.  

Такою була ситуація в країні, коли Мойсей народився і був захований в кошику в нільських очеретах. Дочка фараона знайшла дитину, усиновила його і, за посередництва його сестри Маріам, найняла його маму в якості годувальниці. Хоча ніяких подробиць не наводиться, Мойсей, мабуть, виріс при дворі фараона, отримуючи освіту, належне займаному положенню (Дії 7.22).  

Убивши єгиптянина за те, що той побив єврея, що свідчить про знання Мойсеєм свого походження і раси, він змушений бігти з Єгипту в землю Мадіамську. Там він влаштовується за Їтро, жрець Мадіамський, і одружується з його донькою Сепфорою, яка народжує йому двох синів. Тут розповідь переміщається назад в Єгипет, вказуючи, що протягом того "довгого часу", що Мойсей провів в Мадіамі, і вмер цар Єгипту. Також, народ Ізраїльський стогнав від важкого тягаря і волав до Бога, Який згадав Свій завіт з Авраамом, Ісааком та Яковом. Таким чином надається обрамлення для розповіді про перший крок до звільнення Богом євреїв, від єгипетського рабства.  

 

Покликання Мойсея. Пасучи овець Їтра, Мойсей приходить до Хориву, "гори Божої". Там, перед ним постало дивне видовище: "тернина горить огнем, але не згорає кущ" (Вих.3:2). Коли він повернувся, щоб подивитися, що це могло бути, до нього звернувся Бог, Який сповістив про Себе як "Бог батька твого, Бог Авраама, Ісака та Якова" (6а), використовуючи формулу, пов'язану з переказами Свого народу.

Після опису тяжкого становища народу в Єгипті і підтвердження Свого наміру позбавити його (7-9), Бог уповноважує Свого посланця: "А тепер іди ж, і Я пошлю тебе до фараона, і виведи з Єгипту народ Мій, синів Ізраїлевих" (10).

Все несподівано змінилося: пастух повинен був стати рятівником! Воістину, настільки несподіваним було покликання, що у Мойсея виник ряд заперечень, на які Бог терпляче відповідав (Вих.3:1-4:17). У цьому діалозі міститься великий богословський зміст

Перше заперечення Мойсея було викликано повною невідповідністю між його становищем та фомадностью його місії: "Хто я, що піду до фараона ...?"

Далі Мойсей заперечує, що народ відреагує на його повноваження питанням, на який він не зможе відповісти: "Ось, я прийду до Ізраїлевих синів та й скажу їм:" Бог ваших батьків послав мене до вас ". А вони скажуть мені:" Як Йому ім'я ? "Що я скажу їм?" (13).

Щоб зрозуміти силу мойсеївська питання, необхідно пам'ятати, що старозавітне поняття про ім'я включає не тільки набір звуків для відмінності однієї людини від іншого, скільки зв'язок з самим існуванням людини, представляючи і висловлюючи його або її характер і особистість. Дізнатися ім'я людини означало увійти в зв'язок з самим її існуванням. Таким чином, насправді Мойсей запитує: "Яке відношення Бога до людей? Чи є Він" Богом батьків? Хто Він зараз? "В (Вих.23:20) і далі Бог говорить Ізраїльтянам, що Він пошле Свого Ангела з ними в Ханаан і застерігає їх слухатися Його і не наполягати проти Нього," бо Ім'я Моє в Ньому ". Сила імені Божого особливо видна в (Вих.33:8), де Мойсей просить показати йому славу Божу. Бог виконує прохання Мойсея, не тільки проводячи перед ним всю славу Свою (22 і далі), але також обіцяючи проголосити ім'я Своє перед Мойсеєм (19). Він виконує це на вершині гори проголошенням Свого Імені в цілому ряді вражаючих тверджень, що підкреслюють Його милість і милосердя (Вих.34:5-7). Таким чином, ім'я Боже висловлює Його невимовну і таємничу особистість, Його славу.

Єврейська фраза, що переказується "Я є Той, Хто Я є", відображає сталий вираз, в якому щось визначається через себе, що використовується, коли який провіщає або не хоче, або не має можливості бути більш точним. Отже, вона може позначати щось невизначене, але також може вказувати на загальність або інтенсивність чого-небудь. Таким чином, фраза "Я помилую, помилую, кого пожаліти, пошкодую" (Вих.33:19) означає "Я є милостивим і шкодують", [266] У світлі цього, фраза "Я є Той, Хто Я є" означає "Я дійсно є Тим, Хто існує ".

"Я є Той, Хто є (для вас) - дійсно і істинно Присутній, Готовий допомогти і діяти". Таке тлумачень підтримується тим очікуванням, яким пронизаний контекст. Народ Ізраїлю і Мойсей, чия зацікавленість здається злегка завуальовано, були в безнадійному становищі і потребували саме цих Божественних слів. Відкривши Своє особисте ім'я, Бог вказує на те, що Він відкриває людству Самого Себе і відкриває доступ до Себе як до Спасителя.

Мойсей - пророк. Після одкровення про Божественне ім'я Мойсей продовжує висувати заперечення проти свого покликання. Вих.4:10) і далі він зауважує, що він не красномовний, а недорікуватий. У відповідь на це Бог обіцяє бути у нього "з устами" і навчити його, що говорити (вчення Ісуса про те, щоб не боятися що говорити). Зараз, коли милостивим Божественним обіцянкою присутності і сили відхилено всі його заперечення, Мойсей повинен зважитися. Він наділяє свою відмову в форму відчайдушною благання до Бога, щоб Він послав когось іншого (13). Однак Бог не відкидає Свого впертого посланця, а йде на поступку. Аарон призначається “вустами” Мойсея, а Мойсей повинен грати роль Бога, що вказує Аарону, що йому потрібно сказати. Цей зразок пророчого служіння ясно показує, що справа, в першу чергу, полягає в тому, щоб підпорядковувати свої ідеї, інтереси і бажання повелінням Того, Хто послав. Це також зрозуміло з подальшого. Прийнявши, нарешті, своє покликання (Вих.4:1-8), Мойсей в характерній пророчій манері уповноважується бути посланником: "І сказав Господь до Мойсея в Мідіяні: Іди, вернися до Єгипту ... І ти скажеш фараонові: Так сказав Господь: Ізраїль є син Мій , первісток Мій. Я кажу тобі: відпусти Мого сина, і нехай вони служать Мені служіння ... "(Вих.4:19-23). І виконує це доручення: "Мойсей і Аарон прийшли до фараона і сказали: так говорить Господь, Бог Ізраїлів: Відпусти народ Мій ..." (Вих.5:1).

 

10 Кар. Недавні дослідження показали, що дев'ять кар досить точно відповідають природним явищам Єгипту. У цьому тлумаченні, страти являють собою послідовність надзвичайно суворих природних подій, що виявляють причинно-наслідкові відносини в самому порядку їх розташування в тексті. Страти починаються незвичайно сильною повінню Нілу, викликаним надмірними дощами. Такі вкрай високі води змили б велику кількість характерного червоного грунту на Абіссінська і Ефіопському плато, який, разом з червоними мікроорганізмами, званими флагеллантов, зробили б Ніл криваво-червоним і погано пахне, створюючи, таким чином, умови для вимирання риби (перша страта) . Розкладається риба змусила б жаб покинути берега річки (друга кара) і заразила б їх хвороботворним організмом Bacillus anthracis, який, в свою чергу, викликав би смерть жаб. Третьої та четвертої стратами могли бути мошки і мухи Stomoxys calcitrans, які вільно розмножилися б в умовах, що створюються застійними водами відступаючого нільського розливу. Хворобою худоби (п'ята кара) була моровиця, викликана заразними мертвими жабами; нариви на людях і худобі (шоста кара) були шкірної виразкою, в основному передається укусами мух четвертої страти. Град і гроза (сьома кара) в той час року, яке визначається їх місцем в послідовності, знищили б посіви льону і ячменю, але залишили б пшеницю і полбу для сарани (восьма страта), величезній кількості якої (Вих.19.6) сприяли б ті ж абиссинские дощі, які викликали початкове повінь. Нарешті, темрява утиску (дев'ята кару; ст.21) відповідним чином описує надзвичайно сильний bamsin, посилений товстим шаром дрібної червоного пилу з грязьових опадів повені. У цьому природному тлумаченні елемент дива складає надзвичайна суворість цих подій і їх збіг у часі з вимогами, які Мойсей висував фараону. Бог використовує створений Ним порядок для своїх цілей.

 

Однак десята кара не має «природного» пояснення. Ця жахлива катастрофа описана в дуже складному розділі (Вих. 12.1-13.16), який також розповідає і дає вказівки з приводу пасхальної трапези, свято Опрісноків (massot) і спокутування первістків.

 

Пасха

Частина крові жертви була нанесена на обидва косяка і на перекладину дверей, відзначаючи тим самим будинки євреїв, щоб Бог пройшов повз, шкодуючи їх первістків. Разом з м'ясом жертви ізраїльтяни повинні їсти опрісноки і гіркі трави. Йдучи з Єгипту, вони взяли з собою це ще не кисле тісто (34) і в Сохо спекли коржі. Вся ця послідовність подій повинна була бути увічнена святом Опрісноків, описаним в ст. 15-20, що символізує поспішність, з якою вони покинули Єгипет.

 

Порятунок біля моря  

Роль Мойсея в подіях Виходу зводилася, в основному, до ролі пророка, посланця. Його послання "Так говорить Господь ...: Відпусти народ Мій ..." (Вих.5:1) основною вимогою, повторенням неодноразово протягом усього протистояння фараону під час страт. Після поразки первістків, фараон нарешті поступається цій вимозі (Вих. 12.29-32), і Ізраїльтяни, укріплені і згуртовані урочистій пасхальної трапезою, вийшли з Єгипту (37-42). Хоча їх точний маршрут невідомий, в кінці кінців вони вийшли до "тростинний морю", яке перешкоджало їх подальшому просуванню до Синаю. Вірний своїм характером, фараон передумав і послав війська на колісницях в погоню за що йдуть Ізраїлем. Опинившись в пастці між насуваються єгиптянами і морем, Ізраїльтяни пережили драматичне порятунок, яке протягом усього Старого Завіту було найбільшим прикладом рятівних дій Божих. За знаком Мойсея Бог послав протягом всієї ночі сильний східний вітер, який розсунув води (Вих.14.21), а Ізраїль стояв, не обтяжені колісницями або багатими запасами, перейшли на іншу сторону. Однак колісниці переслідують їх єгиптян загрузли в м'якому грунті, і вони були залиті повертають водами. "І визволив Господь того дня Ізраїля з єгипетської руки, і побачив Ізраїль сильну мертвих єгиптян на березі моря. І побачив Ізраїль сильну руку, яку виявив Господь у Єгипті, і став боятися той народ Господа, і повірив Господу і Мойсеєві, рабові Його" (30 і далі). Далі слід переможна пісня Мойсея і народу (Вих.15.1-18), яка в прекрасній поетичній формі висловлює подяку Богу за перемогу у моря. Це відгук народної віри - віри, засвідченої  

Після порятунку у моря Ізраїль попрямував прямо до Синаю. Це подорож зайняла у них три місяці (Вих.19.1).

 

Заповіт на Синаї  

ПідготовкаБіля Синаю народ розташувався табором, а Мойсей зійшов на гору. Там з ним говорив Бог, оголошуючи йому: "А тепер, коли справді послухаєте Мого голосу, і будете дотримувати запові́ту Мого, то станете Мені власністю більше всіх народів, бо вся земля — то Моя!" (Вих.19:5). Повеління Бога і наступні події показали, що незабаром повинно було статися щось дуже важливе. Протягом триденного періоду відбувалося освячення людей. Кожен повинен був приготуватися - прати одяг, утриматися від статевих стосунків з жінками і остерігатися торкатися гори (19:9-15). Потім вони постали біля підніжжя гори (19:17), в той час як Бог проявив Себе в Своїй величі: "І сталося третього дня, коли ра́нок настав, — і знялися гро́ми та бли́скавки, і густа хмара над горою та сильний голос сурми! І затремтів увесь народ, що був у табо́рі... І вивів Мойсей наро́д із табо́ру назустріч Богові, і вони стали під горою. А гора Сіна́й — уся вона димува́ла через те, що Господь зійшов на неї в огні! І піднявся дим її, немов дим вапня́рки, і сильно затремтіла вся гора" (19:16-18).

Заключення заповіту. В середині цього моторошного явища Бог закликає Мойсея і дарує йому Десять Заповідей (Вих.20:1-17). Після цього Богоявлення завершилося (Вих.20:18-21).

Як і в разі Божественного завіту з Авраамом, заповіт є засобом встановлення відносин (що не існують природно), які скріплюються клятвою, яку він виголосив на урочистій церемонії його прийняття. Всі складові завіту присутні на Синаї. Ізраїль запрошується Богом, вступити з Ним в особливі відносини (Вих.19.3-8), які описуються трьома фразами: особливий спадок серед народів, царство священиків, народ святий. Ізраїль повинен стати Власним народом Бога, відокремленим від інших народів для служіння Йому, як і священики відокремлені від інших людей і відзначені особливим життям, відповідної святості їх Завітного Бога. Незважаючи на те, що безпосередній зміст заповіту ще не відкрито, Ізраїль приймає його урочистим заявою: "Все, що сказав Господь, виконаємо" (19:8). В текстах Заповіту (20:1-17) наводяться вимоги, а тексти (24:3-8) розповідають про урочисту церемонію скріплення Заповіту. 

Особливості Заповіту. Відносини цього завіту відрізняються від завіту Авраама лише тим, яка зі сторін присягою приймає на себе зобов'язання. Однак ця відмінність породжує заповіти, які докорінно відрізняються як за формою, так і за функціями. У заповіті Авраама Бог Сам дає клятву, пов'язуючи Себе безумовними обіцянками Аврааму і його потомству. У Синайському Завіті Ізраїль дає клятву дотримуватися всі пункти Завіту, присутній елемент зобов'язань, для виконання народом Ізраїля.

Форма Заповіту. У недавні часи прояснився характерний культурний фон Синайського завіту. Він точно слідує літературній формі і структурі міжнародного договору на стародавньому Близькому Сході між володарем (сюзереном) і його підданим народом (васалами). Хоча ця форма була широко відома і використовувана в другому тисячолітті, найбільшу кількість договорів і найбільш повні приклади таких договорів між сюзереном і васалом зустрічаються серед хетських текстів, знайдених у Богазкей. Більшість елементів цієї форми присутні в текстах, які розповідають про Заповіт Мойсея, особливо (Вих.20:1-17): Преамбула (визначальна автора і яка веде його титули): "Я Господь, Бог твій" (19:2а). Після недавнього драматичного одкровення Його імені, Бог не потребує інших титулів. Історичний пролог (вказує попередні відносини між сторонами і підкреслює щедрість сюзерена по відношенню до васала; ця щедрість є підставою для подяки васала і його майбутньої вірності і слухняності): "Який вивів тебе з землі Єгипетської, з дому рабства" (19:2б). Історичний огляд тут є стислим до мінімуму, оскільки недавнє драматичне Божественне позбавлення ще свіже в пам'яті народу.

 

Скинія

Скинія представляла собою величезну важливість для Ізраїлю, який тільки що уклав Синайський завіт. Бог говорить: "І нехай збудують Мені святиню, — і перебува́тиму серед них" (Вих.25:8).

Два довгих розділи книги «Вихід» описують скинію. В Вих.25-31 Бог відкриває Мойсею її план, матеріали та вміст. Глави 35-40, в яких розповідається про те, як Мойсей виконав Божественне веління, повторюють цю розповідь майже слово в слово.

Скинія була втіленням присутності Божої серед Його народу, видимим символом того, що Він є їм Богом. Тут Ізраїль повинен був молитися і спокутувати порушення положень завіту. Скинія з її образною системою жертвоприношень була тим засобом, завдяки якому Святий, Трансцендентний і Нескінченний Бог міг все ж бути присутнім серед Свого народу, як і вони, "живучи в наметі" (вони в наметі і Бог в наметі; пізніше - народ в будинку, а Бог в храмі). 

Як символ Його присутності Скинія очікує часу виконання, коли Бог, в Особі Свого Сина, буде присутній серед Свого народу, коли "І Слово сталося тілом, і перебува́ло між нами, повне благодаті та правди, і ми бачили славу Його, славу як Одноро́дженого від Отця" (Ів.1:14).

ἐσκήνωσεν - це діслово перебувало - σκηνόω - від якого скинія і пішла

Ще одне описання:   

πλήρης χάριτος καὶ ἀληθείας – повне благодаті та правди

χάρις  – в Івана лише у Пролозі (1:16*2 і 1:17)

ἀλήθεια – трохи частіше, 25 разів 

Фраза «благодать і істина посилання до Вих.34:6; 33:18-19;   וְרַב־חֶסֶד וֶאֱמֶת – вих. 34:6 -  і многомилостивий та правдивий, (Вих34:6 UKR) - проте буквально рав (повний) хесед (милості) і емет (правди) - тут дуже сильне посилання на Ісуса як Яхве.

Last modified: Friday, January 22, 2021, 11:10 AM