ЛЕКЦІЯ 5: ЛЕВИТ 

Рекомендована література

Mark Water. The Bible made easy. Hendrickson Publisher, 1997. с.6

Эрих Ценгер. Введение в Ветхий Завет. М: ББИ им.Апостола Андрея, 2008 - 802с.

Уильям Сенфорд Ла Сор. Обзор Ветхого завета. Богомыслие

Марк Мангано. Введение в Ветхий Завет. М: “Евангельский Христианский Центр Апостола Павла”, 2019. - 512 с.  

Геннадий Егоров. Священное Писание Ветхого Завета. М: ПСТГУ, 2007 - 560 с. 

 

ВСТУП

Що знайоме з книги? 

Фразеологізм “цап відбувайло”, означає людину, яка повинна відповідати за провину інших. Не всі знають, що витоки цього поняття знаходяться в книзі Левит. Чому священик мав “послати козла відпущення до Азазеля на пустиню”? Хто, або що таке Азазель?

Відомий факт, що заповідь “Любити Бога і любити ближнього” - це найбільша заповідь, яку дав Христос. Але не всі знають, що Він цитував текст з книги Левит. 

Нам знайоме слово “святість”, однак кожен вкладає в це поняття свій зміст. В цій лекції, ми побачимо, що сказано про концепцію “святості” в книзі Левит? 

Назва книги

Левит, це латинська транслітерація грецької назви Levitikon, тобто "те що стосується левитів". 

Єврейська назва книги походить від першого слова книги "wayyiqre" (ваікра - Господь покликав). 

Книга Левит це продовження книги Вихід. Опис системи жертвоприношень, в книзі Левит, логічно йде за будівництвом скинії, яке описано в книзі  Вихід (25-40). Є скинія, тож мають бути приписи, яким чином служити Богу в скинії. 

Книга Левит описує ритуали та установи, які необхідні для розвитку стосунків з Богом. Отож, книга Левит про те, як єврейський народ може входити у присутність Бога  

СТРУКТУРА

Маркери, які вказують на поділення 

Основними структурними ознаками книги можуть служити наступні три фрази: "і покликав Господь до Мойсея і сказав йому",  "будьте святі тому що Я святий",  "і сказав Господь".

Фраза "і покликав Господь до Мойсея і сказав йому" повторюється на початку майже кожного розділу (не згадується 6 разів з 27) і забезпечує внутрішню єдиність книги.

Фраза "будьте святі тому що Я святий" вказує на основні причини конкретних законів.

Фраза “і сказав Господь” відкриває 12 блоків книги, кожен з яких завершується оглядом викладеного матеріалу.

Глобально, книгу Левит можна розділити на дві основні частини: правила принесення жертв (1-16) та різноманітні закони про святість (17-27).

План книги 

1). Функції жертов і священства в поклонінні (1:1-16:36)

Закони щодо жертов (1:1-7:38) - назвати декілька з них

Рукопокладання священиків (8:1-10:20) - навести декілька цікавих фактів

Закони про чисте і нечисте (11:1-15:32) - приклади

Закони про День Відкуплення (16:1-34) - акцент, що це ключовий момент

 

2). Ознаки святості (17:1-27:21)

Закони про святість (17:1-20:27) - приклади

Закони святості для священиків, священних днів і свят (21:1-26:2) - приклади

 Обітниці та Застереження (26:3-46) - приклади

Закони про обітниці та десятини (27:1-34) - приклади 

 

АКТУАЛІЗАЦІЯ

Упередження

Хтось скаже, книга Левит є скучною, настільною книгою древніх священиків. 

В книзі багато вказівок, щодо  різноманітних обрядів: освячення людей, освячення особливих предметів та приміщень. Написано перелік заборон та рекомендацій щодо харчового раціону, щодо дієти древніх євреїв; наведено перелік різновиду жертв - хлібна, мирна, за гріх, цілопалення та з десяток інших; також є приписи щодо древніх методів лікування прокази. 

Чи актуальна ця інформація для людей 21 століття, адже постанови з книги Левит, в повсякденному життя ми практично не виконуємо. 

Давайте розберемося разом, у чому цінність книги Левит для сучасних людей. 

 

Заперечення

Найперше, обряди і постанов з книги Левит, показують історію розвитку стосунків Бога і людей. Також, за обрядами і релігійними дійствами можемо побачити багато прообразів, які вказують на викупну жертву Ісуса Христа. А також, через книгу Левит, Бог закликає до святості. А це в свою чергу, актуально і нам, людям 21 століття. 

Чи призначалася книга Левит, тільки для священиків? Під час подій на Синаї Яхве оголосив, що народ Його завіту є "царством священиків та народом святим" (Вих.19:6). Кожна людина була священиком, а Яхве був їх царем. Однак такий ідеал було складно реалізувати на практиці, а тому було введено принцип представництва. Первісток кожної сім'ї повинен представляти всю сім'ю (Вих.13:2, 12-15). Також, Яхве призначив левитів для служіння замість первістків: "Ось, Я взяв левитів із синів Ізраїлевих замість усіх первістків, що розкривають утробу з Ізраїлевих синів" (Чис.3:12).

погляд на книгу Левит, як на "настільну книгу священнослужителів" - тобто офіційних посадових осіб культу - представляється певною недооцінкою біблійного вчення; адже ця книга призначена для всього народу.

Значно корисніше розглядати Левит як книгу вказівок народу-священику і його представникам. Ці вказівки стосуються культових обрядів і ритуалів - тих дій і відносин, яких повинен дотримуватися народ Яхве для того, щоб залишатися в нерозривному спілкуванні з Богом. 

Особливі акценти

Насамперед, варто зазначити, що основною темою книги Левит, є Наближення до Святого Бога 

Ключове слово: Святість

Ключовий текст: "І ви будете освячуватися, і будьте святі, бо Я — Господь, Бог ваш!" (Лев.20:7).

Богословські теми В книзі, автор приділяє особливу увагу двум ключовим поняттям: святість, або відділення від світу і друге - поклоніння, тобто опис процесу за допомогою якого можна було наблизитись до Бога.

КЛЮЧОВА ТЕМА

Святість  

Два питання які піднімає тема “святість”. Центральна тема книги Левит може бути виражена словами "qodes" ("святість") і "qados" ( "святий") (див. Лев.19:2). Ця основна тема святості ставить два питання. По-перше, як вилучити гріх, щоб народ став святим? По-друге, як народ може підтримувати святість, необхідну для спілкування зі Святим Богом? Перше питання в основному розглядається в Лев.1-16, а друге - в заключній частині книги.

Святий, як відділений. Спочатку "qados" означало просто «виділений», особливо для релігійних цілей. Ділянка землі, будинок, меблі в святилищі, і навіть кінь, могли бути «святими», тобто виділеними для релігійного або культового використання. Певні люди були «святими» - виділеними для релігійних цілей; це могли бути як священики, службовці Яхве, так і храмові повії ханаанского Ваала.

В Лев.10:10 написано: "і щоб розрізняти між святістю й між несвятістю, і між нечистим та між чистим".Те, що з культової точки зору є «чистим», прийнятно для служіння Яхве, а то, що «нечисто» - неприйнятно. Отже, профанацією є використання святого предмета або поняття (приклад імені Божого) в мирських цілях.

Святий, як морально досконалий. Однак, поняття святість має ще одне значення, а саме, цим словом визначають моральну досконалість. Як слово святість набуло значення моральної досконалості? Біблійна концепція святості говорить про поняття відділення, але не тільки це. Постійно повторюється слова "Свят Господь" або "Я (Яхве) є Святий". Це означає, що Він відділений. Він є Духом, а люди - матеріальні. Він невидимий, а люди видимі. Однак більш важливим є те, що Бог відділений від гріха і гріховного людства. Відповідно до Писання, Бог створив Адама для спілкування з Собою, але гріх зруйнував це єднання, і Адам і Єва були вигнані з Раю. Символічно Бог залишився на місці, однак Адам і Єва були вигнані з Раю через гріх. Моральна досконалість Яхве, є частиною біблійної концепції про Його Святість, і Його вимога про те, щоб народ завіту був святим, завжди тісно пов'язане з законом. Таким чином, слово «святість» отримало значення моральної досконалості.

Як вилучити гріх, щоб народ став святим? День очищення  

Особливе значення мав обряд Дня Очищення. Незважаючи на те, що храм і система жертвоприношень зникли, День Очищення (Йом Кіпур) залишається найбільш священним днем ​​єврейського року. Наголос тут робиться не стільки на умилостивлення Бога, скільки на спокуту гріха, хоча Новий Завіт ясно використовує примирення як одну з граней очищення (напр., Рим.3:25; 1Ів.2:2). Очищення кров'ю і кришки ковчега (місце Милості) допомагають підготувати шлях для цієї доктрини.

Опис.

У День Очищення, первосвященик Аарон знімав свої священичі ризи, одягав простий білий одяг і здійснював цей обряд. Спочатку він робив очищення себе і свого будинку (Лев.16:6), тому що він також був грішником і потребував спокуту своїх гріхів. 

Потім він приносив козла в жертву за гріх народу (вірш 15). Обидва рази він брав кров і кропив нею кришку ковчега в Святому Святих (вірш 13, 17). Через гріховність народу навіть Святе Місце розглядалося як опоганене і потребує очищення (вірш 6).

Потім Аарон брав живого козла, клав руки на його голову і сповідував над ним "усі гріхи Ізра́їлевих синів та всі їхні провини" і покладав їх на голову козла, якого відсилав в пустелю (вірш 21). Особливо зазначено, що "понесе козел на собі всі їхні гріхи до краю неврожайного" (вірш 21 необхідно розуміти символічно, як її розуміли єврейські пророки і автори)

Сказано, що козел (який отримав назву козла відпущення) "пішов в Азазел" (16:26 англійського перекладу RSV). Цей вислів призводило до нескінченних суперечок між як єврейськими, так і християнськими тлумачами. Чи було Азазель назвою місцевості, Синайського божества або Сатани? Чи був козел для «Азазеля» приношенням, щоб втихомирити Сатану або якогось демона? Будь-який з цих відповідей суперечить основному духу Дня Очищення і не має жодних аналогів серед біблійних священних обрядів. Слово «Азазель» ніде більше не зустрічається. Незважаючи на всі ці труднощі, найкращим поясненням є розгляд «Азазель» як незвичайне похідне єврейського дієслова "azaF" ("знімати") і переклад всієї фрази "для зняття [гріха]". Це відповідає символіці дій, так як Козел відпущення забирає гріхи людей туди, де вони вже не будуть стояти між Богом і людьми.

Як підтримувати святість, необхідну для спілкування зі Святим Богом? Любов до Бога і до ближнього

Лев.19:2 Промовляй до всієї громади Ізраїлевих синів, та й скажеш їм: Будьте святі, бо святий Я, Господь, Бог ваш!

Святість має проявляється в дуже конкретній поведінці: повага до батька і матері та дотримання субот (3), віддалення від ідолопоклонства (4), принесення мирних жертв згідно приписів, а не як заманеться (5-8), залишати частину врожаю для мандрівників (9-10). 

Потім йде перелік заборонених вчинків по відношенню до ближнього (11-17): не красти, не обманювати, поважати робітників, піклування про людей з інвалідністю (глухих і сліпих), не викривлювати суд, не пліткувати, не носити ненависть в серці до ближнього. 

Є заклик любити ближнього, як самого себе! 

Лев.19:18 Не будеш мститися, і не будеш ненавидіти синів свого народу. І будеш любити ближнього свого, як самого себе! Я Господь!

Ми знаємо, що це друга частина найбільшої заповіді, про яку говорив Ісус Христос. Коли Його запитали (Мф.22:36-40) про те, яка заповідь закону є найбільшою, Він відповів: перша - "Люби Господа Бога твого всім серцем твоїм, і всією душею своєю, і всією думкою твоєю" (цитата з Повторення Закону), і друга - "люби ближнього Твого, як самого себе" (Лев.19:18). 

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ

Образ і прообраз

Хрест є символом любові, жертви, смерті і порятунку. 

Скинія в пустелі є символом Божественної присутності, місцем Його зустрічі зі Своїм народом. 

Аарон був людиною, але також і первосвящеником, і в цьому званні символізував святість (відділеність для служіння Богу) - Жертви, які він приносив в День Очищення, були символами: свого власного гріха, гріха народу і помилування. 

Якщо символ пізніше замінюється тієї реалією, яку він символізує, то він називається прообразом. 

Чудовим прикладом прообразу є старозавітна скинія. Як символ вона наочно представляє присутність Невидимого Яхве, про що ясно мається на увазі вказівкою на зішестя Його слави у скинії (Вих.40:34,38). Коли "Слово стало тілом, і перебувало з нами" (Ів.1:14), символ був замінений реалією. Таким чином, скинія є прообразом Христа. 

Аналогічно прообразами є і Левитське жертвопринесення, якщо визначено їх символічне значення і виявлена ​​відповідна реалія. Так, автор Послання до Євреїв бачив в щорічній жертві Дня Очищення прообраз майбутньої, раз і назавжди принесеної, жертви Христа (Євр.10:1, 11-14)

 

Головна думка

Чимале число читачів вважають, що Книга Левит не має значення для сучасності. Але якщо Любов Божа має відношення до сучасності, то і Книга Левит має відношення до неї. За її суворими вимогами і строгими законами стоїть любляче серце Яхве, який прагне до співдружності зі Своїм народом. Через Свою милість, Він визволив їх з єгипетського рабства, тепер прагне підтримувати з ними постійне спілкування. Для підтримки спілкування Святість Божа вимагає боротьби з гріхом на умовах, які Він і визначив.

У Своєму одкровенні викупної любові - любові до грішника, але ненависті до гріха - Яхве використовував символи Книги Левіт як підготовчий етап для більш повного Свого одкровення у Христі (Евр.1.1). Символи, або прообрази замінені реальностями. Символічні жертви вже не потрібні, оскільки вже здійснена справжня жертва Христа. Тим не менш древні символи містять багато повчального. Не можна повністю зрозуміти новозавітну концепцію про гріх і спасіння поза Старого Завіту, який підготував місце для цього нового Одкровення. 

Last modified: Friday, January 22, 2021, 11:11 AM