ЛЕКЦІЯ 7: ПОВТОРЕННЯ ЗАКОНУ 

Рекомендована література

Mark Water. The Bible made easy. Hendrickson Publisher, 1997. с.6

Эрих Ценгер. Введение в Ветхий Завет. М: ББИ им.Апостола Андрея, 2008 - 802с.

Уильям Сенфорд Ла Сор. Обзор Ветхого завета. Богомыслие

Марк Мангано. Введение в Ветхий Завет. М: “Евангельский Христианский Центр Апостола Павла”, 2019. - 512 с.  

Геннадий Егоров. Священное Писание Ветхого Завета. М: ПСТГУ, 2007 - 560 с.

ВСТУП

Що відоме з книги

Шма і найбільша заповідь 

Благословення і прокляття 

 

Назва

Назва книги - це переклад з латинської Deuteronomii, яке в свою чергу, є перекладом з грецької, що невірно було перекладено з єврейської (17:18). Цар повинен був записати не ПОВТОРЕННЯ, а КОПІЮ закону. 

Єврейська назва книги "дварім" (слова) і класично взяті з перших слів книги. 

 

Період

Протягом 38-ми років після того, як вони відмовилися увійти в Ханаан, ізраїльтяни залишалися в пустелі Паран і у Кадеш-Барнеа, поки не вимерло старе покоління. Тоді вони відновили свій шлях в обхід Едома. Зараз вони таборували в Моаві, чекаючи останніх наказів увійти в землю, яку Бог обіцяв їх батькам, і захопити її. Це був урочистий момент. Згідно з Книгою Повторення Закону, Мойсей скористався цим, щоб звернутися з трьома промовами до народу Ізраїлю - прощальними промовами, оскільки йому було сказано, що він не увійде в землю разом з народом. 

 

Договори 2 тисячоліття 

Повторення Закону

Договори 1-го тисячоліття 

Преамбула, визначення обов'язків васала по відношенню до царя

Преамбула 

П.Зак.1:1-5

Преамбула, визначення обов'язків васала по відношенню до царя

Історичний пролог, повторення історичного опису стосунків між сюзіреном та васалом

Історичний пролог

П.Зак.1:1-6-3:29

Історичний пролог відсутній

Умови договору, загальні очікування вірності зі сторони васала і перерахунок правил, що визначають стосунки

Умови договору

П.Зак.4-11

Умови договору, загальні очікування вірності зі сторони васала і перерахунок правил, що визначають стосунки

Правила зберігання тексту договору в святилищі васала

Зберігання тексту 

П.Зак.31:9,24-26

 

Умови зберігання тексту договору відсутні

Гарантії дотримання васалом своїх обов'язків включаючи, але не обмежуючись обов'язок приходити на суд сюзерена, обов'язок надавати війська для захисту, опис місця зберігання договору і календар для його публічного читання

Гарантії

П.Зак.31:10-13

Гарантії дотримання васалом своїх обов'язків включаючи, але не обмежуючись обов'язок приходити на суд сюзерена, обов'язок надавати війська для захисту, опис місця зберігання договору і календар для його публічного читання

Список свідків (богіи васала і сюзерена)

Список свідків 

П.Зак.31:16-30; 32:1-47

Список свідків (богіи васала і сюзерена)

Благословення або прокляття васала в залежності від його в покори і непослуху

Благословення 

П.Зак.28:1-14

Прокляття 

П.Зак.28:15-68

Благословення або прокляття васала в залежності від його в покори і непослуху

 

Автор

В книзі 40 разів, Мойсей говорить від першого лиця (1:16; 3:21; 29:5)

Очевидно, що розповідь про смерть Мойсея (34:1…) написав з хтось інший. За юдейською традицією, автором останніх рядків П'ятикнижжя, був Ісус Навин. 

 

СТРУКТУРА

Маркери

Більшість спроб окреслити зміст Второзаконня починаються з трьох звернень. Багато дослідників вказували на повчальний стиль Книги. 

Ці три звернення відповідно складаються: з чотирьох, двадцяти-чотирьох і двох глав, - що є досить не пропорційним розподілом. 

Включення великої кількості законів, без будь-якого певного порядку і послідовності, ставить питання про те, з якою метою ці закони згадуються в прощальних зверненнях Мойсея до народу Ізраїлю. Можливо Мойсей намагається перейти від конкретних юридичних формулювань до пастирського повчання, або Повторення Закону, це документ, підготовлений Мойсеєм, як свідоцтво Завіту, між Богом та Ізраїлем. 

 

План

1). Минулі Божі звершення для Ізраїлю (1:1-4:43)

Де і коли Бог спасав Ізраїль (1:1-5)

На шляху від Хориву до Мовава (1:6-3:29)

Небезпека ідолопоклонства (4:1-40)

Міста-сховища, на Сх боці Йордану (4:41-43)

 

2). Законодавча частина (4:44-26:19)

Повеління, постанови та устави (4:44-49)

10 заповідей (5:1-11:32)

Різні спеціальні повеління (12:1-26:19)

 

3). Благословення і прокляття (27:1-31:30)

Затвердження договору (27:1-26)

Попередження про невиконання (28:1-29:1)

Заклик прийняти умови договору (29:2-30-20)

Прощальна промова, передача повноважень І.Навину (31:1-30)

 

4). Закінчення П'ятикнижжя (32:1-34:12)

Пісня Мойсея (32:1-52)

Благословення Мойсея (33:1-29)

Смерть Мойсея (34:1-12). 

 

Заперечення

Що означає бути обраним Богом? Які привілеї та відповідальність несе за собою богообраність?

Яку ціль переслідував Бог, коли створив Ізраїльський народ? 

Чи означає обрання Ізраїлю, що Богу байдужі інші народи? 

 

Особливі акценти

Основна тема: Остерігайтеся, щоб не забути Заповіт 

Ключове слово: Заповіт

Ключовий текст: 5 М.10:12: "А тепер, Ізра́їлю, чого жадає від тебе Господь, Бог твій? Тільки того, щоб боятися Господа, Бога твого, ходити всіма́ Його доро́гами, і любити Його, і служити Господе́ві, Богу твоєму, усім серцем своїм і всією душею своєю,"

 

КЛЮЧОВА ТЕМА 

Роз'яснення

Обрання Ізраїлю

Концепція про те, що Яхве обрав Ізраїль Собі на спадок, називається «богообраністю». Вона заснована на покликанні Авраама (Бут.12:1-3; 15:1-6), де Божественну обіцянку направлено на «насіння», або нащадків Авраама. Ця ідея висувається на передній план під час покликання Мойсея (Вих.3:6). Вона міститься в одкровенні Синайського законодавства (Вих.20:2-20) і в системі жертвоприношень, описаної в книзі Левіт (Лев.18:1-5, 24-30). Згадка про цю обіцянку міститься в оповіданні про відправлення посланців, в Ханаан (Чис.13.:2) і про звіт меншини (Чис.14:8). Але найяскравіше ця ідея виражена у повторенні Закону, де вона є мотивуючою. Для опису доктрини обрання в Старому Завіті найчастіше використовується дієслово «вибирати». Він зустрічається досить часто у Повторенні Закону. Однак думка про обрання - що Бог обрав Ізраїль бути Його долею - виражається іншими способами і часто мається на увазі там, де вона виражена не так явно (пор. П.Зак.4:32-35).

Слід пам'ятати, що Божественне обрання Ізраїлю було здійснено за допомогою відтворення його в якості нового народу. Це Божественне обрання не було довільним, як якщо б Бог вибрав вже існуючий народ, нехтуючи іншими. Його новий спокутний акт зажадав нового народу; звідси Його покликання Авраама, утворення нового народу з його сімейства і наступні події в його історії.

Бо ти святий народ для Господа, Бога твого "- говорить Мойсей;" тебе обрав Господь, Бог твій, щоб ти був Йому вибраним народом зо всіх народів, які на землі "(Втор.7:6). Цей вибір був зроблений не завдяки чисельній перевазі Ізраїлю (7), але "тому, що любить вас Господь, і для того, щоб зберегти клятву, якою Він клявся батькам вашим ..." (8). В зв'язку зі своїм обранням Ізраїль повинен був знищити народи землі ханаанській, "сім народів, які міцнішим та численним тебе" (1). Ізраїль не повинен був вступати з ними в будь-які угоди або проявляти до них пощаду. Між Ізраїлем і народами цієї землі не повинно було бути шлюбного спорідненості, т. к . це могло відхилити Ізраїля від Яхве до служіння іншим богам (3-4). в першу чергу вони повинні були руйнувати релігійні символи ханаанських народів (5). Ці вимоги можуть здатися жорстокими. Якщо Яхве був в рівній мірі Богом всіх народів, і всі люди були Його дітьми, то ці слова можуть викликати заперечення 

Яхве обрав Ізраїль, і Він є Богом Ізраїлю. Перед іншими народами у Нього немає будь-яких зобов'язань, крім тих, які передбачені Його завітом з Ізраїлем. Ця основна думка про обрання стоїть за тими місцями Нового Завіту, в яких йдеться про винятковість, напр, про різницю, що розділяє послідовників Христа і «світ» (пор. Ін.1:12; 8:42; 15:18-19; 1 Ів.2:15)

Але у концепції богообраності є і інша сторона. Вибір Богом Авраама і його нащадків мав певну мету - "І благословляться в тобі всі племена землі" (Бут. 12:3). Ревність Бога про Ізраїль не є наслідком Його байдужості до інших народів; навпаки, вона заснована на турботі про те, щоб Ізраїль передав істину іншим народам. Якщо Ізраїль не буде піклуватися про те, щоб зберегти істину, яку відкрив їм Яхве Своїми словами і вчинками, ця істина ніколи не дійде до решти світу. Тому, у Повторенні Закону робиться наголос на те, що ізраїльтяни після прибуття в Ханаан повинні строго дотримуватися вказівок Божий. Це є причиною закону про "єдиний жертовник" (П.Зак.12:1-14). Ця заборона стосувалася того, щоб Ізраїль не здійснював служіння в місцях, де народи, якими вони оволодіють, служили своїм богам (2). "До місця, яке вибере Господь, Бог ваш .... Звертайтеся" (5). Це місце, де б воно не було - у Гевала, в Сихемі і, нарешті, в Єрусалимі, - повинно було бути єдиним місцем служіння тих, кого Яхве обрав бути Його народом

 

Додаткові теми, які відкривають основну

Второзаконня є скарбницею богословських концепцій, які впливали на релігійну думку і життя ізраїльтян, євреїв і християн

Символ віри. Втор.6.4-5 є "Символом віри" Ізраїлю або, використовуючи перше слово, яке стало його єврейським назвою, "Шема": 

"Слухай Ізраїль: Господь, Бог наш, Господь єдиний. І люби Господа, Бога твого, всім серцем твоїм , і всією душею своєю, і всією силою твоєю ". Ізраїльтянам було наказано: "І будуть ці слова, що Я сьогодні, в серці своєму (і душі твоєї). І пильно навчиш цього синів твоїм ... І прив'яжеш їх на ознаку на руку свою, і будуть вони пов'язкою між очима твоїми і напиши їх на бічних одвірках дому свого і на брамах своїх "(П.Зак.6:6-9) Ці вказівки, такі безпосередньо за Шемой, стали частиною щоденного релігійного обряду євреїв. 

Слово, перекладене «єдиний» є порядковим числівником - дослівно "Господь, Бог наш, Господь перший". Якби в цьому місці говорилося саме про єдинобожжя, було б використано інше єврейське слово - дослівно "Господь, Бог наш є єдиний Бог". У той же час, Втор.6:4 і далі виключає концепцію багатобожжя Ізраїльського Бога, оскільки Він «один», а не «багато». Більш того, Яхве вимагає повної любові Свого народу. 

Якщо "Символ віри" і не стверджує єдинобожжя як філософську концепцію, він виразно вказує, що Господь є Єдиним Богом, Якого Ізраїльтяни повинні любити і Якому вони повинні служити, оскільки любов до Нього всім серцем, всією душею і всіма силами не залишає місця для прихильності іншому богу.

Єдинство двох - унікальність Бога з Його унікальним народрм веде до унікальних стосунків, які називаються Заповітом. Цей заповіт будується на любові, яка виявляється у благословінні Заповіту, але також вимагає особливої відповідальності. 

Христос вказав на ст.5 як на першу і найбільшу заповідь (Мт.22:37

Христос тричі знаходив у Второзаконні сили протистояти спокусам Сатани (Мт.4:1-11, порівн. П.Зак.8:3, 6:13,16). Коли Христа запитали, яка із Заповідей є найбільшою, Він привів П.Зак.6:5.

 

УЗАГАЛЬНЕННЯ

В оповіданні переплетені майбутні обов'язки Ізраїлю після вступу в Ханаан і минулий досвід, коли Ізраїль на власні очі бачив могутні діяння Яхве і чув Його слова. Ця взаємодія минулого і майбутнього збуджує «пророчий» погляд на історію, в якому минуле не тільки дає уроки на майбутнє, але навіть стає джерелом рухів, які впливають на майбутнє. Коли Бог діяв в минулому - наприклад, за часів Авраама, - Він не тільки говорив або робив щось, що може бути уроком для дня сьогоднішнього або дати надію на майбутнє, але Він також відкривав частку Своїх майбутніх дій, за допомогою яких Він здійснює Свій спокутний задум . Так розуміли історію Божественних дій Мойсей, пророки і новозавітні письменники.

Яхве часто постає як би розгніваним або засмученим людськими діями, але в кінці кінців завжди перемагає Його задум. Він випровадив їх з Єгипту, незважаючи на міць і мудрість фараона. Він провів Ізраїля по пустелі, незважаючи на зневіру більшості. Він дав їм перемогу над царями і народами, які намагалися закрити їм шлях. Він перетворив прокляття Валаама в благословення. І незважаючи на їх повне невіра в те, що вони зможуть вступити в землю ханаанську, Він привів їх до берега Йордану і віддавав розпорядження, що стосуються часу, коли вони увійдуть в землю обітовану

________

Колекція Законів книги Вихід і П.Закону:

Десятислів'я, як одкровення (Вих.20) - контекстуалізація за часів виходу

Десятислів'я після редакції (П.Зак.5)

Суть не змінюється, але відбулося оновлення в народі. У різних випадках, різні приклади прояву;  деякі старі і деякі нові приклади - контекстуалізація в період завоювання (П.Зак.6-26).

Ісус в Нагорній проповіді закликав до оновленого прочитання закону (Мт.5-7)

Заповіт/кодекс (Вих.21-23). Збірка законів - вичерпна інформація.

Оновлені закони/кодекс П.Зак.6-26(12-26)

* Заповідь 2: Бог не являє Себе через зображення. Що робити коли ми увійдемо в обіцяну землю, де багато ідолів? Відповідь П.Зак.12 (прецедентне право)

* Заповідь 6 (вбивство): не просто позбавлення життя, але про навмисне вбивство (П.Зак.19-21 приклади позбавлення життя або вбивство; 19 - міста сховища, про всяк випадок; 20 - вбивство на війні; 21 - якщо не знайдений винний у вбивстві, також про полонених після війни).

Ісус бажає, щоб ми формували правильне розуміння Тори.  

 

Закони Хамурапі. Шамаш - бог сонця, асоціація зі справедливістю.  Шамаш, покровитель правосуддя, хоча не обов'язково сам повинен бути справедливим.

Прецедентне право (казуїстичні право): закони, які строяться на окремих випадках: "якщо так ..., то так ...".

Абсолютна право: "не сотвори", "не роби ...";

Тексти древнього близького сходу, в більшості своїй містять казуїстичне право

Біблія містить більше абсолютного права, тому що більше пов'язано з поклонінням.

 

Закон Хамурапі (стелла):

Існують безліч документальних судових розглядів, але в жодному випадку немає посилання на закон Хамурапі. В основному були неписані закони.

Кожне зібрання законів народів, пов'язане з особистістю царя - складалися з метою пропаганди.

Закон Хамурапі, сама довга збірка древніх законів (282). 

 

Порівняння певних положень

Ставлення до батьків"Якщо син ударить свого батька, йому слід відрізати пальці" (195 Хаммурапі); "А хто вдарить батька свого чи матір свою, той конче буде забитий" (2 М.21:15).Отож, покарання неслухняних дітей в Біблії жорсткіше чим в законах Хамурапі. 

Смертна кара. Незважаючи на те, що говорить закон щодо смертної кари, це не обов'язково означало, що кожну людини, яка зробила тяжкий злочин, чекає смертна кара. Це озн, що максимальне покарання за цією статтею - смерть, але не обов'язково. Зазвичай вирішували судді. 

Око за око (таліон): “Якщо чоловік пошкодить око сина чоловіка, слід пошкодити його око” (196 Хаммурапі)“І не змилосердиться око твоє: життя за життя, око за око, зуб за зуба, рука за руку, нога за ногу. Але присутній елемент милосердя” (П.Зак.19:21). 

Приклад: “Оцю жінку, Учителю, зловлено на гарячому вчинку перелюбу...Мойсей же в Законі звелів нам таких побивати камінням. А Ти що говориш? ” (Ів.8:4-5). Один з варіантів рішень ситуації - милосердя. Поверхневе прочитання Закону, призведе до рішення, що винесли фарисеї. Фарисейське проголошення закону, відмінне від прочитання Закону Ісусом. Це озн, що в часи Ісуса, фарисеї намагалися бути радикальними по відношенню Закону. Ісус був прихильником Духа Закону.

Вих.20

П.Зак.5

2 Я Господь, Бог твій, що вивів тебе з єгипетського краю з дому рабства.

3 Хай не буде тобі інших богів передо Мною!

4 Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею.

5 Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене,

6 і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.

7 Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.

8 Пам'ятай день суботній, щоб святити його!

9 Шість день працюй і роби всю працю свою,

10 а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх.

 

11 Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.

 

12 Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!

 

13 Не вбивай!

14 Не чини перелюбу!

15 Не кради!

16 Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!

17 Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!

 

6 Я Господь, Бог твій, що вивів тебе з єгипетського краю, з дому рабства.

7 Хай не буде тобі інших богів при Мені!

 

8 Не роби собі різьби й усякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею.

9 Не вклоняйся їм, і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, що ненавидять Мене,

10 і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто виконує Мої заповіді.

11 Не присягай Іменем Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто присягає Його Ім'ям надаремно.

12 Пильнуй дня суботнього, щоб святити його, як наказав тобі Господь, Бог твій.

13 Шість день працюй, і роби всю працю свою,

14 а день сьомий субота для Господа, Бога твого; не роби жодної праці ти й син твій та дочка твоя, і раб твій та невільниця твоя, і віл твій, і осел твій, і всяка худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх, щоб відпочив раб твій і невільниця твоя, як і ти.

15 І будеш пам'ятати, що був ти рабом в єгипетському краї, і вивів тебе Господь, Бог твій, звідти сильною рукою та витягненим раменом, тому наказав тобі Господь, Бог твій, святкувати суботній день.

16 Шануй свого батька та матір свою, як наказав був тобі Господь, Бог твій, щоб довгі були твої дні, і щоб було тобі добре на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі.

17 Не вбивай!

18 Не чини перелюбу!

19 Не кради!

20 Не свідчи неправдиво проти ближнього свого!

21 І не бажай жони ближнього свого, і не бажай дому ближнього свого, ані поля його, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що є ближнього твого!

 


Last modified: Friday, January 22, 2021, 11:13 AM