Доброго дня, шановні друзі!

 Ми продовжуємо предмет нашого вивчення, Огляд Нового Заповіту.

 І сьогодні я хотів би представити Вашій увазі Соборні послання. У Новому Заповіті є 7 соборних послань. І якщо ми, приєднаємо до них 8 послання - до Євреїв, авторство якого підлягає багатьом сумнівам, що до того, чи це послання написане Павлом, то в цілому, в загальному, ми отримуємо 8 послань. Цікаво зауважити, що всі інші послання Нового Заповіту були написані апостолом Павлом (ось чому загальні послання іноді називають «не Павловими» посланнями). Вони здійснюють вплив пропорційний їх розміру, менше 10% всього Нового Заповіту. Їх написали 5 різних авторів, це Яків, Петро, ​​Іван, Юда та Послання до євреїв.

Отже, давайте подивимося з вами послання Якова. У своєму посланні до віруючих юдеїв Яків з'єднує істинну віру і щоденну практичну вправу, підкреслюючи, що справжня віра працює. Віра повинна працювати, вона повинна виробляти, вона повинна бути видимою. Недостатньо віри на словах, недостатньо віри в розумі. Віра повинна виробляти дії, вона витримує труднощі, вона слухняна до Божого слова, вона виробляє діячів, вона несумісна з підлабузництвом, вона приборкує язик, вона діє мудро, вона дає силу щоб противитися дияволу, вона в терпінні чекає прихід Ісуса Христа. Такою, Яків називає дієву віру. Хто ж був автором цього послання? Чотири людини в Новому Заповіті мають ім'я Яків, але тільки двоє з них дійсно розглядаються, як можливі автори цього послання. Перший - це апостол Яків і другий - це Яків, брат Ісуса Христа. Оскільки апостол Яків був вбитий в Діях апостолів 12 розділ з 1 по 2 вірш, то його смерть, з усією очевидністю, сталася до часу написання послання. Отже, найбільш ймовірним є те, що Яків, брат Ісуса Христа, написав це послання. Тільки людина відома мала можливість користуватися ім'ям Яків без жодної вказівки на свою автентичність, на своє походження. 

Отже, я хотів би звернути Вашу увагу на деякі особливості цього послання, особливості послання Якова. Простого сповідання віри недостатні щоб потрапити в Царство небесне - це паралель яку ми знаходимо у Якова і в Нагірній проповіді Ісуса Христа. Слухання і діяння йдуть разом, це та ж сама паралель. Характер людини стає очевидним через його дії, знову-таки ж паралель з Нагірною проповіддю. Наступне попередження проти засудження, і знову-таки ми знаходимо паралель з Нагірною проповіддю. Неправильне вживання багатства, тут знову ж паралель з Нагірної проповіддю Ісуса Христа, клятви, і це не єдина особливість Якова. Так само, Яків подібно до Ісуса любив приводити старозавітних персонажів як приклад, наприклад Авраама, Ісака, Раав, Йова і так далі – це  ще одна особливість цього послання.

Тепер, я пропоную Вашій увазі огляд самого послання Якова. Отже, перший уривок на який ми звернемо наш погляд, це Якова 1:27. Російською мовою звучить так: «Чистое и непорочное благочестие перед Богом и Отцом есть то, чтобы призирать сирот и вдов в их скорбях». Справа в тому, що у цьому перекладі використовується дещо застаріла мова. Коли мова йде про «призирание», ми не завжди робимо різницю між «призирать» та «презирать», звісно це не одне і те ж. Ось як цей вірш звучить у одному з українських перекладів: «Побожність же, чиста й непорочна перед Богом в піклуванні про вдів та сиріт». Те застаріле слово, що використовується в синодальному перекладі «призирать», українською «зглянутися», а у прочитаному перекладі сказано «піклування». Тому не подумайте, що Новий Заповіт навчає "презирства" до сиріт та вдів. Ні, навчає піклуватися.

Наступний уривок, на який нам також потрібно звернути увагу, це 2 розділ 24 вірш: «Отож, чи ви бачите, що людина виправдується – увага! - від діл, а не тільки від віри».  Тут, ми можемо сказати, що у деяких постає питання: Як же бути з уривком, який ми читаємо у апостола Павла, де сказано: «Отож, ми визнаємо, що людина виправдується вірою, без діл Закону». Як пояснити цю вдавану суперечність? Невже два апостола не погодили це між собою? Справа в тому, що потрібно пам'ятати, кому було адресовано послання Якова. Він говорив до анімістів, ті, які виступали проти закону, ті, які чинили беззаконня, тоді як Апостол Павло писав законникам. Розуміючи цю різницю, ми бачимо, що два уривки ніяк не суперечать один одному. Можна було б порівняти це ілюстрацією яблуні, що плодоносить. Тобто яблуня не тому приносить плоди, щоб довести всім що вона яблуня, ні, вона приносить плоди, тому що вона за своєю природою є такою, і не може не приносити плоди. Так і християнин робить добрі справи не для того щоб врятуватися, він вже спасенний, але він не може не робити добрі, тому що така його природа. Іншими словами, Яків попереджав своїх слухачів і говорив, якщо в житті вашому не спостерігається добрий плід праведності, якщо по вашому житті, вашим справах інші не можуть сказати, що ви спасенні, що ви людина благочестива, то ставиться питання, а чи дійсно ви спасенні? Тоді як Павло вчив, кажучи, що, не намагайтеся щось зробити для свого спасіння, тому що людина спасається даром, незаслужено, по благодаті.

Ми рухаємося далі, і ще один уривок, на який я також хотів звернути Вашу увагу, це Якова 5 розділ 14 та 15 вірші. Дозвольте мені це прочитати, тож я читаю з Якова 5:14-15 «Чи хворіє хто з вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться, намастивши його оливою в Господнє Ім'я, і молитва віри вздоровить недужого, і Господь його підійме, а коли він гріхи був учинив, то вони йому простяться». Щодо цієї точки зору існує три погляди. Яке ж значення має це Єлеопомазання або по-іншому ще таїнство Соборування? Коли ми говоримо про Єлеопомазання, перша точка зору - це містична, коли за допомогою оливи, помазаний отримує особливу дію благодаті, яка рятує не тільки його тіло, а й душу. Це як православна, так і в католицькій церкві розцінюється як таїнство. Інший погляд, як медичний засіб - використання оливи з метою лікування. Фактично, пресвітери, які відвідували хвору людину, повинні були підтримати його не тільки духовно, а й надати йому фізичну допомогу, виступаючи в ролі, свого роду медиків. Ви пам'ятаєте, що олива використовувалася і добрим самарянином для людини потерпілої, яку він знайшов на шляху. Олива була відома як один з найсильніших медикаментозних засобів. І можливо, Яків, як раз, мав на увазі, що пресвітери, відвідуючи хвору людину, нададуть їй не тільки духовну, але і фізичну допомогу. І остання, ми можемо говорити про третю точку зору, це олива як підбадьорення. Також, ми знаємо зі Старого Заповіту, що часто олива, оливкова олія використовувалося на свята, на урочистостях, коли людина раділа, голова його намащувалась оливою. Це часто олива змішувалася з іншими запашними травами, які прислуговували, таким чином, свого роду, парфумерії. Іншими словами, коли єлей використовувався, то це був приємний запах, запах радості і урочистості. Тобто, іншими словами, коли Яків закликає пресвітерів помазати оливою, він закликає їх підбадьорити людину в її хворобі, підтримати її серед важких обставин, стати для неї, свого роду, таким промінцем світла серед її похмурих буднів. Цікаво те, що це єдиний уривок, ніде більше в Новому Заповіті ми не зустрічаємо вказівки або розпорядження для подібної практики. Тому я схиляюся або до другої, або до третьої точки зору. Розуміти, мені здається правильніше, використання оливи в медикаментозному плані або з метою підбадьорення. 

Наступний уривок, на якому ми також зупинимо нашу увагу, це останній вірш в 5 розділу 20 вірш. Я читаю: «хай знає, що той, хто грішника навернув від його блудної дороги, той душу його спасає від смерті та безліч гріхів покриває!». І тут постає питання, чию душу врятує і чиї гріхи покриє? Можливо, тут мається на увазі, що той, хто врятував грішника врятує не тільки грішника, а й свою власну душу, тобто рятуючи інших, ви заробляєте спасіння самому собі. І звернувши іншого від гріха, ви покриваєте автоматично і свої власні гріхи? Не думаю, що це мається на увазі. Я думаю, що правильніше було б прочитати цей уривок таким чином, той покриє не власні гріхи, іншими словами, не отримає для себе вибачення, а Бог простить і покриє гріхи грішника, який розкаявся. Не ваші власні, а того, хто звертається до Бога. Таке прочитання або таке розуміння буде в унісон не тільки з посланням Якова, а й з усім Новим Заповітом.

Ми продовжуємо наше вивчення Нового Заповіту, і наступне послання, яке ми розглянемо, це Перше послання Петра.

Переслідування може викликати у вас ріст християнського життя або нарікання, все залежить від вашої відповіді. Петро написав борцям, що вірують, євреям, які перебували серед переслідувань. Він нагадував їм, що вони були відроджені до живого сподівання, отже, їх характер і поведінка можуть бути бездоганними, якщо вони наслідують Святому, Який закликає їх. Плодом подібного характеру будуть їхні справи. 

Автор першого послання Петра називає себе як «Петро, апостол Ісуса Христа». Мова першого Петра також дуже схожа і на проповідь Петра, як вона записана в книзі Дії святих апостолів, "Бог на особу, судить кожного", слова про воскресіння і вознесіння Христа, "Христос, як знехтуваний Наріжний Камінь", всі ці свідчення вказують на те, що саме Симон Петро - ​​це та людина, яка і написала цю книгу. Петро закликає своїх адресатів відповідним чином відповідати на страждання. І при цьому він пояснює зв'язок випробувань і Божої мети спасіння, і обговорює яким має бути відповідне ставлення тих, хто вірує до страждань, але це не єдина тема, на якій він зупиняється. Він також закликає своїх читачів бути покірними начальству на роботі і в сім'ї. Ще однією особливістю є наступне, головне слово в цьому посланні - це "страждання", воно зустрічається 16 разів, в цих місцях є 6 посилань на страждання Христа. Петро закликає тих, хто вірує наслідувати приклад Христа і страждати з терпінням, в ім'я праведності, для добрих справ, радісно,​​як християнин, з волі Божої. Мотив страждання пронизує це послання, і утворює фон вмовляння Петра. 

Літературний стиль Петра проявляє певну перевагу до наказового тону. Як апостол він використовує свій авторитет щоб заповідати своїм читачам 34 веління. Тобто, іншими словами, апостол використовує наказовий тон голосу. Можливо, в силу свого положення, як апостола, і в силу свого віку, і впливу. Перше послання Петра було написано в 65 році для християн, що проживали на території сьогоднішньої Туреччини. Вони переживали гоніння і стояли на порозі у найсильніших переслідуваннях. Петро пише для них інструкції, як вони повинні поводитися при гоніннях, переслідуваннях. 

Ну і тепер, ми можемо звернути увагу на огляд самої книги, і перший уривок, на якому я хотів би зупинити Вашу увагу, це перше послання Петра 3 розділ 19 вірш. У багатьох він викликає подив і піднімає безліч питань. Отже, 3:19 «Яким Він (тобто Христос) і духам, що в в'язниці були, зійшовши, звіщав; вони колись непокірливі були, як їх Боже довготерпіння чекало за Ноєвих днів, коли будувався ковчег, що в ньому мало, цебто вісім душ, спаслось від води.» Отже, постає питання, кому і коли Христос проповідував? І такий же, подібний уривок, який ми зустрічаємо, також у Петра 4 глава 6 вірш, де сказано наступне: «Бо на те й мертвим звіщувано Євангелію, щоб вони прийняли суд по-людському тілом, але жили по-Божому духом.» Є три точки зору.

Перше - це Христос після своєї смерті спускався в пекло і проповідував Євангеліє грішникам, що не розкаялися. Інша точка зору, що Христос проповідував через Ноя перед потопом. І третя точка зору, що Христос проголошував свою перемогу на хресті занепалим ангелам. 

Давайте подивимося уважно на третю точку зору, те грецьке слово, яке вжито тут, це «ек’орасен» означає «проповідувати» в значенні «проголошувати перемогу», воно не означає проповідь Євангелія, сповіщення благої вісті. Тобто, звучала не рятівна блага звістка, а проголошувалося урочистість та перемога Ісуса Христа. Проповідувати духом - така конструкція вживається по відношенню до ангелів або ангельським духам, а не до людей, і в найближчому контексті, також згадується про ангелів. З цього ми можемо зробити висновок, що коли Христос сходив у пекло, то сходив для того, щоб проголосити свою перемогу, своє торжество на хресті над занепалими ангелами.

Ми рухаємося далі, і тепер, я хотів би представити Вашій увазі Друге послання Петра. Петро знав, що наближалася його смерть і для того щоб його читачі мали постійні, записані викладання його навчань після його смерті, він вирішив написати. У посланні, він хотів захистити віруючих від неправдивих вчителів і їх брехні.

Авторство цього послання. Авторство цієї книги обговорюється більше, ніж авторство будь-якої іншої книги Нового Заповіту. Цьому є дві головні причини. Перша полягає в тому, що це послання не часто наводилося, згадувалося отцями церкви, і друга, та, що стиль і зміст дуже сильно відрізняється від першого послання Петра. Ці дві основні причини змусили багатьох сумніватися в тому, що дійсно апостол Петро, ​​є автором цього послання. Послання починається з встановлення Симона Петра в якості автора, далі Петро каже: «Це вже другого листа пишу я до вас», пов'язуючи його з першим. Інші посилання вказують на його минулі взаємини з Ісусом Христом, такі як: його особисте свідчення про перетворення і передбачення Ісусом своїх страждань. Загалом, ми можемо зробити висновок, що як контр аргумент проти першого, що дане друге послання Петра не часто цитувався ранніми отцями церкви. Пояснюється тим, що ті теми або питання, які порушуються в цьому, другому посланні, не були настільки актуальні для тієї першої церкви, і тому так широко це послання не було цитоване або використоване. Друге, те, що протягом, саме другий аргумент, що стиль, мову і написання Першого Петра відрізняється від написання Другого Петра. Справа в тому, що протягом певного періоду часу, ті обставини, які нас супроводжують або те оточення, в якому ми знаходимося, впливає як на наш стиль, на нашу мову, так і на нашу поведінку. І можливо, що між тим першим посланням Петра і другим посланням Петра були ті обставини, які значно вплинули і на саме життя Петра, і на його мову, і на його спосіб самовираження. Ми бачимо, що це послання було написано в кінці його життя, і тому ми можемо припустити, що цілком можливо, його і стиль, і його лексичний запас, ті обороти, які він використовував значно відрізняються від першого послання Петра. У нас немає ніяких вагомих аргументів, які б ставили під сумнів авторство Петра, як такого для цього послання.

Давайте подивимося тепер саме послання Петра. Воно цінне для нас тому, що це послання містить два основних висловлювання в Святому Письмі. Спочатку Петро говорить про процес богонатхненності, пам'ятаєте, як сказано: «Усе Писання Богом надхнене, і корисне…» і пізніше він скаже, що це Писання ніколи не було вимовленне з волі людської, а звіщали Його Божі мужі, якими рухав Дух Святий. А потім, він зазначає, що послання Павла рівні з іншими посланнями, це 3 розділ 16 вірш. Останнє твердження має значення, тому що показує, що навіть за часів життя апостолів, їх послання переписувалися і були в обігу, як богонатхненні документи, на рівні з старозаповітними.

Хотів звернути Вашу увагу на один текст, на якому варто зупинити нашу увагу. Це 3 розділ 10, де сказано: «…а земля та діла, що на ній, погорять...». Існує дві точки зору на цей уривок. Перше - це оновлення Землі. І друга точка зору, що все-таки дана Земля буде повністю знищена. Цікаво те, що якщо ви звернете увагу на ті уривки які бачите на слайді, здається, що і та, і інша точка зору має вагомі аргументи на свою користь. Так коментатору доводиться приймати непросте рішення, яку ж долю або яку участь очікує Земля. Думаю, що мені, також важко буде зробити однозначний висновок, і я залишаю це на розсуд моїх студентів.

А я вам вдячний за вашу увагу і нехай Господь вас благословить!

Last modified: Monday, November 22, 2021, 11:10 AM