Доброго дня, шановні друзі! Ми продовжуємо предмет нашого вивчення Огляд Нового Заповіту, і сьогодні вашій увазі я хотів би запропонувати послання апостола Павла до Ефесян.

Лист до Ефесян був адресований групі віруючих, які були неймовірно багаті в Ісусі Христі, але жили в злиднях через те, що не знали про своє багатство. Тому Павло починає цей лист описом, в розділах з 1 по 3, християнського небесного багатства: усиновлення, прийняття, спокутування, прощення, мудрість, спадщина, печать Духа Святого, життя, благодать. Розділи з 4 по 6 - частина практичного застосування, в якій Павло вчить християн ходити в своєму духовному багатстві.

Павло написав цей лист під час його перебування в римській в'язниці. Тема цього листа є Божий план для церкви. Павло пояснює положення віруючого в Ісуса Христа, а потім розмірковує про те, як віруючий повинен жити у зв’язку з тим, що має таке чудесне положення. Павло пише, що правильне розуміння того, що ж таке церква і її положення у Христі, має визначити якою є життя церкви, її ходіння у Христі. Павло закликає церкву до того, щоб вона розуміла своє високе положення, щоб бути зрілою. 

Також, необхідно відзначити, що цей лист Павла відрізняється, він не схожий на інші листи. Це офіційний лист, він не наводить жодних конкретних проблем і не розбирається ні з якими спірними питаннями. Деякі вчені вважають, що Павло написав цей лист, як загальне послання, яке повинно було бути циркулярним, чи то пак, поширюватися по всіх церквах Малої Азії. Вони так думають тому, що в цьому посланні Павло по імені нікого не вітає, і було знайдено кілька манускриптів послання до Ефесян, в якому у вірші 1:1 слово «в Ефесі» відсутнє. Тобто, існувало кілька манускриптів, де ми читаємо: «Павло, з волі Божої апостол Христа Ісуса, святим, що в Ефесі, і вірним у Христі Ісусі», і ця фраза була відсутня «що в Ефесі». Було прочитання «Павло, з волі Божої апостол Христа Ісуса, святим і вірним у Христі Ісусі».

 Це змусило багатьох припустити, що, можливо, це послання було циркулярним. Тобто, було адресовано декільком церквам, де апостол Павло викладав доктрину вчення про спасіння по благодаті і про те багатство, яке кожен віруючий має в Ісусі Христі.

Отже, для того щоб отримати уявлення про це послання, я пропоную подивитися на кілька ключових уривків.

По-перше, вступ, про нього ми вже згадали. Далі йде молитва подяки апостола Павла, це можливо одне з найдовших речень, яке існує в грецькому тексті. І тут, апостол Павло дякує Богові, молитва подяки за віруючих і за те багатство, яке кожен з нас має в Ньому. Після цього, слідує прохання, молитовна просьба Павла з 15 по 19 вірш цього 1 розділу.

Далі, ми читаємо про положення, яке має Христос. Дозвольте мені звернутися це 1 розділ 20 вірш, ось як я читаю в Біблії: «Яку він у Христі в воскресінні його з мертвих і посадивши по правиці себе на небесах». Тобто, Христос був посаджений на небесах, і тут ми дізнаємося про його положення, яке займає Він зараз «вищий від усякого начальства і влади і сили і панування і над кожне ім'я назване не тільки в цьому столітті але і в майбутньому», і далі «все підкорив під ноги Його і поставив Його над усе головою церкви яка є тіло Його повнота наповнює все у всьому».

Починаючи з 2 розділу, апостол Павло говорить про зміни життя, які переживає, відчуває кожен християнин, про те, що ми є новим творінням у Христі. Ось як ми читаємо про ці зміни життя «і вас, що мертві були через ваші провини й гріхи, в яких ви колись проживали за звичаєм віку його, за волею князя, що панує в повітрі, духа, що працює тепер у неслухняних, між якими й усі ми проживали колись у пожадливостях нашого тіла, як чинили волю тіла й думок, і з природи були дітьми гніву, як і інші». І тут звучить цей акорд Божої слави - Бог багатий милосердям, за своєю Великої любові, якою полюбив нас, і нас, які мертві були через прогріхи оживив разом із Христом, «спасенні ви благодаттю», «і воскресив з Ним і посадив на небесних місцях у Христі Ісусі».

 Далі, апостол Павло говорить, розкриваючи вчення про спасіння даром, по благодаті, а не по нашим заслугам або справах, «бо спасенні ви благодаттю через віру і це не від вас Божий дарунок не від діл, щоб ніхто не хвалився бо ми його твориво створені в Христі Ісусі на добрі діла які він приготував, щоб ми виконували», «бо ми його твориво» . І в цьому випадку, буквально в грецькому тексті ми читаємо: «ми його "поема"» - це слово може перекладатися, як літературний термін, а може використовуватися тут як «творіння». Тобто, фактично, Бог кожну віруючу людину зробив цієї новою поемою, поемою Божої слави.

 Далі, ми читаємо про ту єдність, яку ми маємо у Христі, починаючи з 11 вірша «Отож пам'ятайте, що ви колись тілом погани». Особливо для євреїв слово «поган», яке на єврейському означає «гой», від цього слова можливо походить наше «ізгой», тобто «з гоїв», з поганів. Ви знаєте, що це слово означає російською мовою, тобто, ми колись були ізгої по плоті, «пам'ятайте, що ви, колись тілом погани, що вас так звані рукотворно обрізані на тілі звуть необрізаними, 12 що ви того часу були без Христа, відлучені від громади ізраїльської, і чужі заповітам обітниці, не мавши надії й без Бога на світі. 13 А тепер у Христі Ісусі ви, що колись далекі були, стали близькі Христовою кров'ю. 14 Він бо наш мир» це посилання на єврейське слово «Шалом» - «мир, гармонія, благополуччя», «Він бо наш мир, що вчинив із двох одне й зруйнував серединну перегороду». Тут, ми бачимо і те що Бог робить свою церкву єдиною, створюючи одну єдину церкву з язичників і з євреїв, єдиною у Христі.

 

У третьому розділі ми читаємо, що Павло звіщає про якусь таємницю. Що ж це була за таємниця? 1 вірш 3 розділу «Через це я, Павло, є в'язень Ісуса Христа за вас, поган, 2 якщо ви тільки чули про зарядження Божої благодаті, що для вас мені дана. 3 Бо мені відкриттям об'явилась була таємниця, як писав я вам коротко вище, 4 з чого можете ви, читаючи, пізнати моє розуміння таємниці Христової. 5 А вона за інших поколінь не була оголошена людським синам, як відкрилась тепер через Духа Його святим апостолам і пророкам, 6 що погани співспадкоємці, і одне тіло, і співучасники Його обітниці в Христі Ісусі через Євангелію». І далі, Павло показує, що ми фактично ізгої, були долучені Євангелією, яке Павло звіщає до народу божого, стали співспадкоємцями цієї благодаті.

З 7 вірша, Павло говорить про своє служіння, яке він здійснює так: «якій служителем я став через дар благодаті Божої, що дана мені чином сили Його. 8 Мені, найменшому від усіх святих, дана була оця благодать, благовістити поганам недосліджене багатство Христове, та висвітлити, що то є зарядження таємниці, яка від віків захована в Бозі, Який створив усе». Він розвиває цю тему до 12 вірша з 3 розділу. З 13 вірша Павло приносить свої прохання і молитви, а далі подяку Богові з 20 по 21 вірш.

Починаючи з 4 розділу, апостол Павло переходить до практичного розділу, де ми можемо знайти застосування всім тим благам, тому багатству, тим скарбам, які ми маємо у Христі, в нашому повсякденному житті. По-перше, це стосується єдності, яку нам потрібно зберігати в церквах, у стосунках один з одним. Далі, положення і мети кожного християнина в тілі Господньому, це 4 розділ 7 вірш: «А кожному з нас дана благодать у міру дару Христового. 8 Тому й сказано: Піднявшися на висоту, Ти полонених набрав і людям дав дари!». 

Далі, ми читаємо про ті положення, які кожен з нас може займати в тілі Христовому, 11 вірш «І Він, отож, настановив одних за апостолів, одних за пророків, а тих за благовісників, а тих за пастирів та вчителів, 12 щоб приготувати святих на діло служби для збудування тіла Христового, 13 аж поки ми всі не досягнемо з'єднання віри й пізнання Сина Божого, Мужа досконалого, у міру зросту Христової повноти, 14 щоб більш не були ми малолітками, що хитаються й захоплюються від усякого вітру науки за людською оманою та за лукавством до хитрого блуду, 15 щоб були ми правдомовні в любові, і в усьому зростали в Нього, а Він Голова, Христос. 16 А з Нього все тіло, складене й зв'язане всяким допомічним суглобом, у міру чинності кожного окремого члена, чинить зріст тіла на будування самого себе любов'ю» 

Далі, Павло закликає нас відкласти старого чоловіка і одягтися в нового. Це, якби я мав зняти свій старий одяг для того, щоб одягнути новий. Ось, як ми читаємо: «Отже, говорю я це й свідкую в Господі, щоб ви більш не поводилися, як поводяться погани в марноті свого розуму, 18 вони запаморочені розумом, відчужені від життя Божого за неуцтво, що в них, за стверділість їхніх сердець, 19 вони отупіли..» і далі він перераховує. 

22 вірш говорить відкласти попередній спосіб життя. Тобто ми, як би знімаємо наш старий образ думок, наш світогляд, наше уявлення про світ, ми відмовляємося від своїх старих звичок і способу життя для того, щоб знявши це старе і відклавши в сторону, ми могли б одягнути нове і зодягнутися в Христа. Зодягнутися в нового чоловіка, створеного за Богом справедливості й святості і істини. 

Далі, Павло показує що це фактично означає. Починаючи з 25 вірша, він дає ці практичні поради: «Тому то, неправду відкинувши, говоріть кожен правду до свого ближнього, бо ми члени один для одного», і таке інше. Ці практичні поради Павло поширює до кінця 4 розділу.

Далі, він закликає нас жити в любові, 5 розділ, з 1 по 2 вірші. Хочу звернути вашу увагу на 3 вірш, який каже, що ми повинні звільнитися від всякого роду нечистоти: «А розпуста та нечисть усяка й зажерливість нехай навіть не згадуються поміж вами, як личить святим». Після цього, з 6 вірша Павло застерігає нас не піддаватися спокусі: «Нехай вас не зводить ніхто словами марнотними». А далі, починаючи з 8 вірша по 17 вірш Павло говорить про те, що ми повинні бути святі у Христі: «Ви бо були колись темрявою, тепер же ви світло в Господі, поводьтеся, як діти світла, 9 бо плід світла знаходиться в кожній добрості, і праведності, і правді», і далі Павло перераховує ті якості, якими ми повинні володіти, будучи дітьми світла: «сповнюйтеся духом». Цікаво, що тут 18 вірш цього 5 розділу, Павло починає несподівано: «Не впивайтеся вином, але краще наповнюйтесь духом». Тут, ці два протиставлення стають очевидні, якщо ви подумаєте, який вплив алкоголь має на людей. Прийнявши достатню дозу, алкоголік виявляється під впливом спиртного, воно контролює його: все тіло, розум, всі вчинки і поведінку. Буквально все знаходиться під контролем спиртного. Так точно, як алкоголік знаходиться під контролем алкоголю, спиртного, так точно, кожен віруючий повинен знаходитися в розпорядженні під контролем Духа Святого, де Дух Святий повинен контролювати наші думки, наш образ поведінки, вчинки, слова і справи: «але краще наповнюйтесь духом». І далі, Павло розповідає яким чином відбувається це виконання. 

Після цього, він переходить до практичних порад про принципи поведінки в сім'ї, де він дає настанову для сім'ї аж до 9 вірша 6 розділу. На початку для дружин і чоловіків, стосовно дітей та рабів, які вважалися частиною сім'ї. Багаті власники, які мали рабів зараховували їх до своєї сім'ї, і потім висновок в 6 розділу з 21 по 24 вірш.

Це короткий огляд послання до Ефесян, де апостол Павло відкриває стільки істин про те багатство, яке кожен віруючий має в Ісусі Христі.

Знаєте, кожен з нас дійсно невимовно багатий, але дуже часто ми не користуємося, не можемо застосувати ці всі багатства у своєму житті. Я пам'ятаю одну історію про чоловіка, який перебуваючи на круїзному лайнері голодував. Яке ж було його здивування, коли він дізнався, що виявляється, що в ціну квитка входило і харчування на цьому лайнері. Кожен день він міг бенкетувати, насолоджуючись всім тим достатком продуктів, яке було в їдальні на лайнері, в ресторані або в кафе, але замість цього, він голодував. 

Відома історія про одного індіанця, який після громадянської війни жебракував і коли один з його добродійників поцікавився, що на шиї за мішечок він носив, той сказав що він отримав якийсь дуже важливий папір від самого президента Сполучених Штатів. Коли ж добродійник попросив подивитися цей папір, виявилося що це було пенсійне забезпечення, яке гарантувало цьому індіанцю багате заможне забезпечення до кінця його життя, але не вміючи читати, не розуміючи, що він мав, він жебракував і просив милостиню. Ось так, багато хто з нас не розуміючи, що ми маємо в Ісусі Христі, які багатства ми придбали, якими скарбами володіємо, можемо жити подібно людям цього світу, які, звісно, не мають всього цього багатства.

Нехай Господь благословить вас і сьогоднішній урок спонукає вас до більш детального і глибокого вивчення послання до Ефесян, де кожен з нас міг би відкрити для себе ті багатства, які ми маємо в Ісусі Христі, а я вдячний вам за вашу увагу. Нехай Господь вас благословить!

Last modified: Monday, November 22, 2021, 11:52 AM