Доброго дня, шановні друзі! Ми продовжуємо предмет нашого вивчення Огляд Нового Заповіту, і сьогодні я хотів би представити вашій увазі одну з найостанніших наших лекцій, це огляд книги Об’явлення .

Дозвольте почати з цитати: "Подібно на те, що книга Буття - це книга початку, Об’явлення - це книга завершення. Хоча є багато пророцтв в Євангеліях і посланнях, Об’явлення - це єдина книга Нового Завіту, яка головним чином зосереджена саме на пророчих подіях. Назва на грецькій мові означає «розкриття» або «прояв». Ця книга є одкровенням Ісуса Христа. Вона написана Іваном під час його заслання на острові Патмос".

Авторство. Хто ж є автором книги Об’явлення? Автор цієї останньої канонічної книги називає своє ім'я «Іван» п'ять разів. Він говорить про себе, як про «раба Ісуса Христа», а також називає себе «братом і співучасником скорботи». Він пише, що був на острові Патмос за Слово Боже і за свідчення Ісуса Христа.

Патмос - це маленький, скелястий і безлюдний острів в Егейському морі, приблизно в 90 кілометрах від Ефеса на південний захід. Деякі ранні отці церкви заявляли, що апостол Іван був засланий римським імператором Доміціаном, який правив з 81 по 96 рік в Римі.

Особливості книги Об’явлення. Книга Об’явлення містить більше посилань на Старий Заповіт, ніж будь-яка інша книга в Новому Завіті. В Євангелії від Матвія міститься 92 посилання, в посланні до Євреїв - 102 посилання, а тільки приблизний підрахунок посилань Старого Завіту в книзі Об’явлення коливається від 278 до 400.

Об’явлення - це книга чисел, число "7" дуже видатне, є сім царів, сім світильників, сім зірок, листів, духів, печаток, труб, громів, голосів, вінців, ворогів, ангелів, чаш, гір, блаженств. Інші видатні числа це "4", чотири звіра, чотири вершники, чотири пов'язаних ангела. Є 12 колін Ізраїлю, дванадцять тисяч від кожного племені, дванадцять воріт Святого міста і дванадцять підвалин, дванадцять плодів на дереві життя. 

Книга Об’явлення має життєвий зв'язок з іншими канонічними книгами, є логічний контраст з першою книгою Біблії, книгою Буття. Перше протиставлення контрастує з останніми, входження гріха з його відходом, накладення прокляття з його зняттям, початок смерті з її кінцем, створення першого неба і землі зі створенням нового неба і нової землі.  

Існує багато труднощів, виникає складність в розумінні та інтерпретації книги Об’явлення. Існує навіть кілька підходів або шкіл її тлумачень, і простому читачеві або слухачеві не завжди буває просто розібратися в них.

Давайте подивимося, які ж є підходи в тлумаченні.

Перший - це школа претерістів, латинське слово "претор", яке означає "попередньо". Ця школа думок заявляє, що символізм книги Об’явлення стосується тільки подій того часу коли писав Іван. На їхню думку, книга відображає поразку релігійних юдеїв і політичних (Римська імперія) ворогів церкви. Подібний підхід заперечує реальну пророчу роль книги. Цей погляд, якого дотримується більшість лібералів, встановлює довільне значення для багатьох символів і відкидає основне пророче значення книги, як ми читаємо в 1 розділі 3 вірш.

Інша школа, це школа ідеалістів або символістів, займається алегоричним підходом до духовних символів. Цей напрямок дотримується думки, що книга Об’явлення, це не пророкуюча пророцтва книга, а символічний портрет космічного конфлікту духовних принципів. Таким чином, виходить що книга Об’явлення від галузі історії поміщена виключно в область ідей, і як така, вона не прирівнює символи з конкретними історичними подіями або персонажами в минулому, сьогоденні або майбутньому.

Ще одна школа - це історична школа, розглядає книгу Об’явлення, як панораму церковної історії, від епохи Івана до другого пришестя. Цей підхід проводить події під час майбутніх для Івана століть, але можливо, вже минулих з нашої точки зору і пов'язує ці події з відповідною печаткою, трубою або чашею. При всьому цьому ж, потребується

алегорізація. Наприклад, одне тлумачення, яке дотримується цього погляду, пояснює зірку, що падає, яка слідує за п'ятою трубою, Об’явлення 9 розділ 1 вірш, як Мухаммеда. Це хитке поняття тому, що воно підлаштовується, приладжує слова до упередженого представлення. Вкладаючи значення в текст замість того, щоб брати значення з тексту.

Четверта школа, школа футуристів, має походження від латинського слова "Футура" від якого можливо сталося англійське слово "Future" - "майбутнє". Ця школа складається з декількох категорій: премілленістів, пост-мілленістів і амілленістів. Все залежить від того, як ті чи інші відносяться до тисячолітнього царства - Міленіума.

Давайте подивимося спочатку версію премілленістів. Премілленісти - це напрямок, який вчить, що перші три розділи книги відносяться до часів церкви, тобто від апостольського періоду до наших днів, а велика частина книги з 4 по 22 розділ, це майбутнє щодо нашого сьогоднішнього дня, так як ці розділи викладають те, що станеться у Велику скорботу, друге пришестя, тисячолітнє царство і новий всесвіт. Прихильники премілленістів заявляють, що після свого повернення Ісус Христос правитиме над землею тисячу років. Але цікаво те, що позиція премілленістів ділиться на три під категорії, в залежності від того, коли саме повернеться Христос, до початку великого горя, посеред, або в кінці. 

Давайте подивимося ці позиції.

Перше, позиція премілленістів розходиться в питанні взаємин істинної церкви до періоду у Великій скорботи.

Посттрибуляціоністи- підхоплення після Великої скорботи, вірять що церква увійде в Велику скорботу, випробує скорботи, потім буде взята для зустрічі з Господом в повітрі і повернеться з Ним на землю, щоб царювати з Ним протягом тисячі років.

Інша позиція це мідтрибуляціоністи – «мід» - це середина. Вони вчать, що підхоплення станеться у серединіВеликої скорботи, що церква пройде першу половину скорботи, а потім буде взята посеред цього періоду. На завершення скорботи церква повернеться з Христом на землю, щоб царювати з Ним.

Інша позиція, це претрибуляціоністи - взяття церкви перед Великою скорботою, вірять що Христос може прийти в будь-який момент, що церква буде взята до початку семирічного періоду скорботи, в цей період вона буде на небесах і що повернеться з Христом на землю після Великої скорботи. Ми пізніше зупинимося на доказах на користь претрибуляціониської позиції, але дозвольте мені спочатку завершити з школою футуристів. Отже, ми подивилися на позицію премілленістів, тобто, з приводу тисячолітнього царства.

Давайте подивимося тепер пост-мілленістів. Позиція пост-мілленістів - це напрямок, який вчить, що Христос не прийде на землю до тих пір поки не буде встановлено царство через всесвітню євангелізацію язичницького світу, зло не буде знищено, але буде зведено до мінімуму. Цей погляд був дуже популярний на зорі минулого століття але його популярність була розвіяна двома світовими війнами. 

Амілліоністи - цей напрямок вчить, що Христос може прийти в будь-який момент і все мертві воскреснуть для загального суду, а потім буде вічне майбутнє. Цей погляд заперечує буквальне правління Христа на теперішній землі в продовж тисячі років. Таким чином, тисячолітнього царства за поданням амілліоністів не буде. Отже, це позиція амілленістів. 

Тепер про докази на користь взяття церкви до початку Великої скорботи. Я хотів би звернути вашу увагу на наступні моменти. Цікаво, що у книзі Об’явлення з 6 по 18 розділ, ми жодного разу не зустрічаємо згадки про церкву. Також, в посланні до Солунян 5 розділ 9 вірш, ми читаємо, що Бог говорить про свою церкву те, що Він призначив її не на гнів. Також, в книзі Об’явлення, у листі, що адресований одній з церков, це 3 розділ 10 вірш, Бог говорить наступне: «Я тебе збережу від години випробовування, що має прийти на ввесь всесвіт». Також, якщо ми приймаємо одну з позицій взяття церкви посеред Великої скорботи або в кінці, то аналіз порядку подій з першого послання до Солунян 4 розділ, де Павло говорить про порядок воскресіння мертвих, ви бачите, що відбувається накладка. Таким чином, ці події суперечать один одному. І останній аргумент, який знаходиться в Євангелії від Луки 21 розділ 36 вірш, коли Христос говорив про майбутні скорботи в кінці століття, Він говорить «змогли ви уникнути всього того, що має відбутись». Іншими словами, "нехай Бог дасть вам уникнути", тобто живими, будучи підхопленими на небо з Господом. Отже, це що стосується підходів тлумачення, шкіл і різних напрямків.

Зараз давайте подивимося з вами кілька місць з книги Об’явлення, які заслуговують додаткової уваги або пояснення. 

У 2 розділі ми читаємо, це буде книга Об’явлення 2:15, «Так маєш і ти таких, що тримаються науки Николаїтської», яку Бог ненавидить. І мимоволі постає питання, що з себе представляло це вчення Николаїтів.Відповідь знаходиться в Старому Заповіті, коли ми згадуємо книгу Чисел, де Николаїти порівнюються з Валаамом і Балаком, і коли ми усвідомлюємо, що сталося там, коли пророк Валаам, бажаючи отримати нагороду, якийсь матеріальний зиск, готовий був йти на будь-які компроміси, і навіть не дивлячись на те, що Бог заборонив йому проклинати народ Божий. Хоча він фізично не зміг цього зробити, проклясти народ, тим не менш, він навчив Балака, як ввести синів Ізраїлевих в спокусу. Іншими словами, він все одно знайшов спосіб, як отримати свою нагороду у царя, навчивши того хитрістю ввести Ізраїль в спокусу, в аморальну поведінку, яка викликала б прокляття на євреїв. Подібним чином діяли гностики, те вчення, яке ми вже згадували протягом наших лекцій. Псевдовчителі, які вчили про втілення Ісуса Христа говорячи, що Святий Бог не міг втілитися в це тіло. І оскільки тіло не важливо і тіло не зможе успадковувати Царство Боже і вічності, то не має абсолютно ніякого значення що ви робите з ним, як ви живете. Таким чином відкривалася можливість для будь-якої аморальної поведінки. Можливо, що саме таку аморальну поведінку і засуджував Христос, коли говорив про вчення Николаїтів.

Наступний уривок, де нам варто затримати нашу увагу, це 3 розділ 14 вірш, «І до Ангола Церкви в Лаодикії напиши: Оце каже Амінь, Свідок вірний і правдивий, початок Божого творива». Деякі використовують цей уривок для того, щоб говорити про те, що Христос не є Богом, а Він був початий, Він не є Богом, оскільки мав початок, і є першим з створінь Божих. Але це всього лише недбале або неуважне прочитання цього уривка. Якщо ви подивитесь, то Христос фактично є Початком, з якого все інше сталося, про що власне Іван і писав: «Усе через Нього повстало,… що повстало». Тобто, Він Христос, Він є початком всього, як Бог, який дав життя, як безпочатковий Бог, який Сам не має початку.

Також, варто звернути увагу на 10 розділ книги Об’явлення з 3 по 4 вірш. Отже, 10:3-4 « і закричав гучним голосом, як лев той ричить. І як він закричав, то заговорили сім громів голосами своїми. 4 А як заговорили сім громів голосами своїми, я хотів був писати. Та я почув голос із неба, що до мене казав: Запечатай оте, що сім громів казали, і того не пиши!». Тут, ми раптово позбавлені тієї інформації, ми не знаємо з якої причини, але тут мимоволі приходить, таке певне смирення і усвідомлення того, що ми не все знаємо, не все в силі зрозуміти або осмислити. Є речі, які знаходяться за межами наших знань, ті, які нам недоступні. Можливо, також це буде справедливо і по відношенню до книги Об’явлення, що ми не все можемо знати, ми не все розуміємо і ми не все знаємо, як Бог. Подібне ми зустрічаємо і в книзі Повторення закону 29 розділ 29 вірш, де сказано, що «Закрите те, що є Господа, Бога нашого, а відкрите наше та наших синів аж навіки, щоб виконувати всі слова цього Закону». Тобто, є та інформація, яка знаходиться за межами нашого знання і такі смиренні відносини, як про них ми читаємо в книзі Псалтир 130 псалом, це псалом Давида. Отже 130 псалом, 1 вірш цього псалма: " Пісня прочан. Давидова. Господи, серце моє не пишнилось, і очі мої не підносились, і я не ганявсь за речами, що більші й дивніші над мене!" Тут, є певний приклад для наслідування, ми можемо разом з псалмоспівцем сказати, що і я не буду хизуватись, не буду заявляти, що мені підвладні всі знання і я володію всією інформацією. Нехай Господь благословить нас з таким смиренним ставленням, з таким, я думаю, правильним підходом, сприймати книгу Об’явлення, а я вдячний вам за вашу увагу. Нехай Господь благословить вас!

Last modified: Monday, November 22, 2021, 12:21 PM