Доброго дня, шановні друзі! Ми продовжуємо предмет нашого вивчення Огляд Нового Завіту, і сьогодні ми поговоримо про Євангеліє від Луки. Отже, Євангеліє від Луки, хто ж був його автором? З прологу до Євангелія і Діяння апостолів, очевидно, що обидві книги були адресовані Теофілу, як твори, що складаються з двох частин. Книга Дії продовжує розповідь з того місця, на якому завершується Євангеліє від Луки.

Хто ж був цей Теофіл? Дехто припускає, що це збірний образ, особливо, якщо ми подивимося значення імені "Теофілос", що означає "люблячий Бога", "Тео" - "Бог" і "Філіо" - "Любити". Тобто, іншими словами, можливо, що Євангеліє від Луки і книга Дії адресовані кожному люблячому Бога, і можливо, що ці книги були написані для якоїсь конкретної людини під ім'ям Теофілос, Теофіл.

Що ж ми знаємо про Луку, яка його мета і з якою мотивацією була написана його книга? Головна мета Луки викладена в 1 розділі з 1 по 14 вірш. Дати надійну, впорядковану і достеменну історію життя Ісуса Христа. Конкретно, він хотів привести своїх читачів до висновку, що Ісус - це Син Людський, Досконала Людина, Ідеал Людства, і що Він прийшов, щоб спасти тих, які були втрачені.

Особливості цієї книги. Потрібно сказати, що це одна з найдовших книг у всьому Новому Заповіті. Євангеліє від Луки - найдовша книга з Нового Заповіту, найбільш вичерпне і найбільш точне Євангеліє. Лука йде далі Матвія і Марка. Він записує народження Івана Хрестителя, Ісуса Христа. Євангеліє від Луки і Діяння апостолів разом становлять 28% Нового Заповіту, роблячи євангеліста Луку, таким чином, найбільш плідним письменником. Так само, це Євангеліє написано найбільш витонченою мовою - грецькою. Я пам'ятаю, коли ще був студентом в семінарії, куди набагато легше знаходив для себе, читати грецькою Євангеліє від Івана, в якому написано куди більш простою грецькою мовою, чого не скажеш про Євангеліє від Луки, де грецька мова значно відрізняється від інших євангелістів. Витримана в стилі, використовується, куди набагато багатший словниковий запас, і зрозуміло, куди складніше для сприйняття звичайному студенту. 

Тільки у Луки міститься 4 прекрасних гімни, наприклад: Марії, Захарії, небесного воїнства і Симеона - це урочисті гімни, серед яких кожен, окремо, заслуговує на увагу. 

Також, молитва, ви пам'ятаєте, що завдання євангеліста Луки показати досконалу людину, а людина має потребу в спілкуванні з Богом, спілкування з Богом - це молитва. І тут, ми знаходимо, де Христос багато молиться, приймаючи рішення, обираючи апостолів, знаходячись перед якимись важливими подіями, вибором або певними діями - Христос багато і часто молиться. 

Також ми бачимо, що Лука особливо виділяє тут роль жінок. Цікаво, що 43 рази говорить про жінок, в той час як Матвій і Марк, обидва разом, згадують лише 49 разів. Лука згадує Єлизавету і Анну, тещу Петра, воскресіння сина вдови з міста Наїн, грішницю, яка мила сльозами Його ноги, наводяться імена жінок, які своїм статком підтримували апостолів Ісуса Христа, гостинністю Марфи і Марії, зцілення скорченої жінки, дві лепти вдови , і так далі, і далі… ми згадуємо, ми зустрічаємо згадки про жінок.

Наступна особливість Євангеліє від Луки, унікальні властивості Євангелія - це розділ притч. Тут ми зустрічаємо ті унікальні оповідання, притчі, історії, які використовував Ісус Христос, і яких немає у інших євангелістів. На приклад - два боржника, добрий самарянин, один просить хліба опівночі, безрозсудний багач і його житниці, безсонні слуги, безплідне фігове дерево, і далі, далі ... Цей розділ з притчами заслуговує на особливу увагу і є характерною особливістю Євангелія від Луки.

Давайте подивимося з вами тепер на деякі конкретні тексти. Один з них, який заслуговує особливо нашої уваги. Це уривок з Євангелія від Луки 4:18-19. Якщо ми порівняємо цей текст, цитату, яку тут читає Христос в синагозі, з, скоріш за все книги пророка Ісаї 61:1-2 з оригінальним текстом Ісаї, то ми побачимо деяку відмінність. Тут, ми бачимо, що припустимо слово "Господь" з Ісаї було замінено на "Він", в тексті додається "а незрячим прозріння" і фраза "відпустити на волю помучених", тоді як "а в'язням відчинити в'язницю" у Ісаї ці слова є, а у Луки немає. І що більш цікаво, ми знаходимо 19 вірш, коротке прочитання, де у Ісаї ми в 61 розділі, 2 вірші читаємо «та день помсти для нашого Бога». Як же можна пояснити це різночитання, яке ми зустрічаємо? Деякі припустили, що фактично, євангеліст Лука записав цитату, яка прозвучала-таки з книги пророка Ісаї 61: 1-2, об'єднавши його з прочитанням з 58 розділу 6 вірша, де згадується про «пустити на волю утиснених». Можливо, що це було вільне читання або інтерпретація, до якої вдався Ісус Христос. Читаючи текст, Він, фактично, вже коментуючи, додав цю цитату з 58 розділу 6 вірша, таким чином об'єднавши їх. Але, якщо ми подивимося грецький текст, так звану Септуагинту, то ми якраз виявимо, що в цьому випадку, швидше за все, Христос читав в синагозі не єврейською або арамейською, а грецькою мовою. Це дозволяє нам припустити, що Ісус Христос вільно володів грецькою мовою, використовував її на служіння в синагозі і спілкувався цією ж мовою зі своїми сучасниками. Але більше нас цікавить, якраз, не скільки, якою мовою читав Христос сувій, як кінцівка цього уривка. Зверніть увагу, де Христос закінчує своє читання, цитатою Ісаї, яка закінчується на середині 2 вірша і говорить: «проповідувати літо», тобто «Час Господній сприятливий». Христос знаходить в цьому Свою місію, Він прийшов для того, щоб проголосити Божу милість, час для милості.  Якщо ж ми подивимося кінцівку Ісаї, то тут йдеться про суд і день помсти для нашого Бога і втіху всіх, хто в жалобі. Таким чином, ми розуміємо, що зараз ми живемо в період, коли проповідується милість Божа, але вона не буде проповідуватися вічно, за милістю, періодом милості, настане нещадний, справедливий суд для всіх тих, хто не погодився прийняти цю істину для свого порятунку. Це серйозне попередження для кожного з нас, не нехтувати тією милістю, яку Бог дає нам зараз, милістю не можна нехтувати, але важливо цінувати і дорожити. Нехай Господь нас благословить в цьому.

А ми рухаємося далі, і наступний текст, на який ми звернемо увагу, це різниця, яку ми зустрічаємо у Євангелія від Луки, де, наприклад, ми читаємо 7 розділ з 1 по 3 вірші: «А коли Він скінчив усі слова Свої до народу, що слухав Його, то ввійшов у Капернаум. У одного ж сотника тяжко раб занедужав, що був дорогий йому, і вмирати вже мав. А коли про Ісуса почув, то послав він до Нього юдейських старших, і благав Його, щоб прийшов, і вздоровив раба його» . Отже, ми бачимо у Євангелії від Луки, що цей впливовий чоловік, котрий піклувався про свого слугу, посилав старших, тоді як у Матвія ми читаємо: «А коли Він до Капернауму ввійшов, то до Нього наблизився сотник, та й благати зачав Його…» Так, чи був сотник тут, чи не був? Звернувся він посередньо чи послав делегацію? Я думаю, що в цьому випадку не виникає жодних суперечностей. Дуже часто, ми самі використовуємо подібний стиль мовлення. Ось наприклад, коли ми говоримо, що наш мер побудував нову дорогу і міст. Коли ми говоримо, що мер побудував нову дорогу, ми ж не маємо на увазі, що він сам укладав асфальт, на мосту збирав залізобетонні конструкції. Ні, але він, як раз, ініціював і розпорядився, щоб це було зроблено. Подібним чином, і ця впливова людина, ініціювала ту делегацію, яка від його імені звернулася з проханням до Ісуса Христа. Таким чином, в цьому уривку немає ніяких протиріч.

Наступний текст, на який я хотів би звернути Вашу увагу, це 11 розділ 13 вірш: «Отож, коли ви, бувши злі, потрапите добрі дари своїм дітям давати, скільки ж більше Небесний Отець подасть Духа Святого всім тим, хто проситиме в Нього?» Деякими, цей уривок розцінюється як мотивація, привід для того, щоб просити Духа. Але якщо ви подивитеся уважно, то мова йде про те, що кожен може розраховувати на те, що він й вона, кожна людина, може звернутися до Бога, як до свого Отця, з усіма своїми потребами і переживаннями. І люблячий Бог, як добрий Бог, як добрий Батько, який не простягне камінь замість хліба, і змію замість риби, готовий буде відповісти на наші молитви. Але навіть більше, якщо земний батько почує наші потреби і дає нам хліб і необхідне, то тим паче Отець Небесний дає більше - Самого Себе, Духа Святого, який поселяється в нас. Іншими словами, Христос говорить, що якщо земний батько готовий задовольнити ваші тимчасові, фізичні потреби, то Небесний Батько, не тільки задовільнить ваші фізичні потреби, але більше, навіть дасть вам Духа Святого. Але також, цей уривок відкриває нам істину щодо того, як ми повинні ставитися до наших прохань. Часто буває так, що ми просимо щось і це щось може бути нам не на добро. В такому випадку, Бог дає нам Духа Святого як Наставника, Який показує що, те, чого ми хочемо і чого ми просимо, насправді, просити не варто.

Ми рухаємося далі, і наступний текст, який не завжди просто або однозначно сприймається, це уривок з Євангелія від Луки 16: 9. Ось як, я читаю, написано: «І Я вам кажу: Набувайте друзів собі від багатства неправедного, щоб, коли проминеться воно, прийняли вас до вічних осель.» Тут постає непросте питання, що ж це за неправедне багатство і яким чином ним варто здобувати друзів? Потрібно пам'ятати, що Христос часто використовував притчі, як ілюстрації. Ця історія мала ілюструвати якісь моменти, показуючи, як їх варто розуміти або застосовувати у своєму власному житті. Для чого ж Христос розповів цю історію? Він показує багатія, який мудро розпорядився, зі свого боку, багатством, щоб знайти друзів. І пізніше, завдяки цьому багатству і його проникливості, його такої собі, мудрості, бути прийнятим цими друзями в їх будинки. Так і віруючі, повинні розумно використовувати ті матеріальні ресурси, те наше земне багатство, яке не відноситься до вічного, духовного, а є тимчасовим та проходящим. Тобто, якщо хочете, неправедним, щоб здобувати друзів, набувати їх прихильності, і таким чином зробити їх готовими чути і прийняти Євангеліє. Щоб, коли закінчиться це наше тимчасове життя, ми разом могли б зустрітися на небесах. Ця історія зайвий раз показує нам, що ми повинні бути розумними і розпорядливими, розуміючи, що все що у нас є, наші сили, час, ресурси, всі ті можливості, таланти, наші дари, здібності, ми повинні використовувати для Божої Слави. І звичайно ж, для порятунку оточуючих нас. Це, напевно, найцінніше і найважливіше що людина може мати у своєму житті.

Наступний текст, на який я хотів би звернути вашу увагу. Слова «…нехай продасть одіж свою та й купить меча». Для пацифістів можуть здатися кардинально незрозумілим. Невже Христос закликав учнів і своїх апостолів до збройного протистояння? А, тоді можна пояснити чому Петро розмахався мечем в Гефсиманському саду. До речі, розмахуючи мечем, він намагався вдарити раба не таким чином, щоб відтяти йому вухо, але розмахнувся так, що рабу довелося ухилятися від спричиненого удару. Фактично, Петро хотів йому зрубати голову з плечей, але відтяв тільки вухо. Чи означає це, що Христос закликав нас до збройного опору? Я думаю що ні. Бережіться небезпеки будувати доктрину на одному місці Писання, прикладом тому, може служити секта мормонів, які використовують Перше послання до Коринтян 15:29, де Павло згадує про хрещення мертвих, на цьому було побудована їх доктрина хрещення мертвих, свого роду, чистилища або спокутування для померлих. Ймовірно, це просто східна, яскрава мова, що говорила про небезпеку, яка чекала учнів. І так дійсно було після смерті Ісуса Христа.

І останній текст, на якому ми зупинимо нашу увагу, ми читаємо Луки 23: 39-40: «А один із розп'ятих злочинників став зневажати Його й говорити: Чи Ти не Христос? То спаси Себе й нас! Обізвався ж той другий, і докоряв йому, кажучи: Чи не боїшся ти Бога, коли й сам на те саме засуджений?» Але цікаво, що у Євангелії від Матвія ми прочитаємо, про те, що обидва розбійника лихословили Ісуса Христа. Як же пояснити це протиріччя? Я вважаю, що в даному випадку, ймовірно, один з розбійників схаменувся і перестав лихословити Ісуса Христа, можливо, вражений побаченим, реакцією Ісуса Христа. Він таки зрозумів, що Син Божий, Христос помер несправедливо. Цікаво те, що ми можемо жити як ті розбійники, протистояти Богу і злословити Його. Але Бог завжди дає нам можливість схаменутися, і незважаючи на те, що життя наше було, як життя розбійників, ми можемо отримати Його прощення і почути: "І ти будеш, нині ж, будеш зі Мною в раю". Нехай Господь благословить кожного з нас мати таку впевненість. А я вдячний Вам за вашу увагу!

Last modified: Monday, November 22, 2021, 10:48 AM