Доброго дня, шановні друзі!

 Ми продовжуємо предмет нашого вивчення Огляд Нового Заповіту. 

І сьогодні я хотів би представити вашій увазі послання апостола Павла до филип'ян. Дозвольте мені процитувати з наших нотаток:" Лист до филип'ян - це послання радості і підбадьорення в гущі суворих обставин, в ньому Павло, у вільній формі, висловлює своє захоплення филип'янами з приводу їх невпинного свідоцтва і підтримки. Він з любов'ю спонукає їх зосередити свої дії і думки на силі Ісуса Христа. Павло також хоче вирішити проблеми розділення і суперництва, спонукаючи своїх читачів уподібнюватися Ісусу Христу, в Його смиренні і служінні".

Книга Дії святих апостолів 16 розділ розповідає про те, як Павло створив цю церкву. Також, Павло написав цього листа з Риму для того, щоб подякувати церкві за їх любов і допомогу, які вони послали йому через брата у Христі, Епафродита. Він також закликає їх бути смиренними, закликає їх до єдності і радості під час страждань і переслідувань.

 Основна думка апостола Павла проста: тільки у Христі віруючий може мати справжню радість і єдність. Деякі з членів цієї церкви пройшли через великі труднощі і випробування, і потребували такого підбадьорення.

Також, слід зазначити особливість цього послання - це найособистіший і теплий лист, написаний Павлом. Филип’янська церква неодноразово допомагала Павлу і мала близькі стосунки з апостолом. Цей лист також дає нам знати про перше тюремне ув'язнення Павла в Римі. Місто Филипи - було римською колонією, в якій жило багато ветеранів з римської армії. Цих віруючих цікавило, в якому становищі був Павло в Римі. І я пропоную подивитися це коротке, але радісне послання, яке вчить нас радіти серед випробувань і труднощів, незважаючи на ті обставини, які б нас оточували. 

Отже, вступ. Тут, з перших же рядків, апостол звертається до тих, кому він адресує своє послання і говорить про тих, хто його супроводжує. «Павло й Тимофій, раби Христа Ісуса, до всіх святих у Христі Ісусі, що знаходяться в Филипах, з єпископами та дияконами: 2 благодать вам і мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа!».

Далі, слідує молитва. Ця молитва завжди була прикладом для наслідування для моїх молитов, і мого молитовного спілкування з Богом. Це такий, свого роду, приклад, де ми читаємо, як молився Павло: «благодать вам і мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа! 3 Дякую Богові своєму при кожній згадці про вас, 4 і завжди в усякій молитві своїй за всіх вас чиню я молитву з радощами, 5 за участь вашу в Євангелії від першого дня аж дотепер. 6 Я певний того, що той, хто в вас розпочав добре діло, виконає його аж до дня Христа Ісуса. 7 Бо то справедливо мені думати це про всіх вас, бо я маю вас у серці, а ви всі в кайданах моїх, і в обороні, і в утвердженні Євангелії спільники мої в благодаті. 8 Бо Бог мені свідок, що тужу я за вами всіма в сердечній любові Христа Ісуса. 9 І молюсь я про те, щоб ваша любов примножалась ще більше та більше в пізнанні й усякім дослідженні.» Або слово" дослідження "може бути ще переведено як" проникливості", пізнання глибини і суті цієї любові.

Дуже часто я прошу, щоб Господь і мене благословив і допоміг би, щоб моя любов більш і більш зростала у всякому пізнанні і в усвідомленні, осмисленні Божої істини. «Щоб ви досліджували те, що краще, щоб чисті та цілі були Христового дня, 12 наповнені плодів праведности через Ісуса Христа, на славу та на хвалу Божу». Це молитва моя і про моїх слухачів, щоб Господь вас, так само, благословив пізнавати ту любов, зростати в пізнанні цієї любові, розуміти її суть, і благословив кожного з нас приносити добрі плоди для Божої слави. Далі, Павло повідомляє про себе, про своє становище, в якому він опинився. Це було його перше тюремне ув'язнення, і він повинен був постати перед імператором для того, щоб свідчити йому. 

Після цього, слідують умовляння, 1 глава з 27 вірша: «Тільки живіть згідно з Христовою Євангелією, щоб, чи прийду я й побачу вас, чи й не бувши почув я про вас, що ви стоїте в однім дусі, борючись однодушно за віру євангельську». І тут, вже є якісь такі тривожні нотки, які говорять про те, що не було якоїсь єдності, гармонії й злагоди, в цій церкві. Павло просить про те, щоб вони прагнули цієї єдності, щоб вони підтримували цю єдність, захищали цю єдність. І далі, він продовжить цю тему, де він буде вчити їх про єдність, 2 розділ, починаючи з 1 вірша «Отож, коли є в Христі яка заохота, коли є яка потіха любові, коли є яка спільнота духа, коли є яке серце та милосердя, », риторичне питання, звичайно ж є - та є так це так, «то доповніть радість мою: щоб думали ви одне й те, щоб мали ту саму любов, одну згоду й один розум!» 

І ось тут, далі 3 вірш, можливо, відкриває причину, з якої в них виникали деякі поділи або незгоди: «Не робіть нічого підступом або з чванливості, але в покорі майте один одного за більшого від себе». Тобто, іншими словами, думайте про інших краще, ставтесь до інших вище, і навпаки думайте про себе скромніше і ставитеся до себе простіше. Чому? Тому що далі, він покаже на прикладі Ісуса Христа, цей гімн хвали. Дехто припускає, що можливо це був перший із християнських гімнів, який співали в церквах, ось дивіться, як я читаю з 4 вірша: «Нехай кожен дбає не про своє, але кожен і про інших. 5 Нехай у вас будуть ті самі думки, що й у Христі Ісусі!», і ось тут цей гімн, з 6 вірша « Він, бувши в Божій подобі, не вважав за захват бути Богові рівним, 7 але Він умалив Самого Себе». І ось тут, ми бачимо ту висоту, на якій знаходився Христос, тобто, Він був рівним Богу і це не було посяганням на божественність, тому що він Сам був Бог. Але тут, ми читаємо: «але Він умалив Самого Себе, прийнявши вигляд раба, ставши подібним до людини; і подобою ставши, як людина, 8 Він упокорив Себе, бувши слухняний, - подивіться далі, - аж до смерти, і то смерти хресної...".

Що можна ще страшніше уявити? І ось дивіться, після цієї поблажливості, після цього приниження, після цього смирення, яке пережив Христос, як Бог його звеличив.

 «Тому й Бог повищив Його, та дав Йому Ім'я, що вище над кожне ім'я, 10 щоб перед Ісусовим Ім'ям вклонялося кожне коліно небесних, і земних, і підземних, 11 і щоб кожен язик визнавав: Ісус Христос то Господь, на славу Бога Отця!»

Тут, ми читаємо про те піднесення, яке пережив Христос після того розп'яття, яке його спіткало. Цю модель апостол Павло пропонує нам для наслідування, шлях смирення, скромності, уподібнення Ісусу Христу, за яким слідує Боже благословення, Його як наслідок піднесення.

Далі, ми читаємо про шлях освячення в Господі, це ще один аспект, якого торкається  апостол Павло. І тут, він говорить, 12 вірш: «Отож, мої любі, як ви завжди слухняні були не тільки в моїй присутності, але значно більше тепер, у моїй відсутності, зо страхом і тремтінням виконуйте своє спасіння.» Потрібно сказати, що в цьому випадку, це не говорить про те, що ми можемо врятувати себе самі, але справа в тому що аспект порятунку має три складових. По-перше, це спасіння, яке здійснив Ісус Христос на голгофському хресті, це спасіння, яке кожен з нас отримує даром, не по нашим заслугам. Друге спасіння, про яке говорить тут, безпосередньо Павло, це шлях освячення або уподібнення, рятуйте себе від цього роду лукавого, повернутого, не наближайтеся, не підкоряйтеся способом мислення цього світу, але перетворюйтеся з оновленням духом вашого ума. І третє, останнє спасіння, коли ми вже отримаємо прославлені тіла, де наше спасіння буде завершено. То, говорячи тут про страх і трепет, який ми маємо або повинні мати, ми повинні здійснювати наше освячення. Про який же страх і трепет мається на увазі? Слово "страх", напевно, добре нам відоме грецьке слово "фобус", від якого відбувається наше слово "фобія", як наприклад, клаустрофобія або інша фобія. Всякого роду страх по відношенню до обставин, людей або предметів, коли використовується це слово, йдеться про тваринний страх, боязнь чогось. І коли ми говоримо про ставлення до Бога, то це благоговійна повага. У цьому випадку, як раз, друге мається на увазі, коли ми здійснюємо наш шлях освячення, благоговійно стоячи перед Богом. Тому, що Бог викликає в нас і хотіння, і дію за своєю постановою. І далі, апостол Павло продовжує аж до 16 вірша.

Наступна тема, якої він торкається, це скорботи і наше ставлення до них, 17 вірш 2 розділу: « Та хоч і стаю я жертвою при жертві і при службі вашої віри, я радію та тішуся разом із вами всіма». І Павло є тим прикладом, який віруючі филип'яни і ми, повинні успадкувати, приймаючи випробування і труднощі з радістю, як це робив апостол Павло. 

Павло бажає відправити до них Тимофія для того, щоб повідомити про свої обставини, і також апостол Павло повідомляє про Епафродита, який власне і доставив допомогу цієї церкви Павлу і переніс деякі труднощі і випробування сам. 

І далі, Павло застерігає їх від сподівання або надії на плоть. Тут, 3 розділ з 1 вірша, ось як я читаю: «Зрештою, браття мої, радійте у Господі! Писати вам те саме не прикро мені, а для вас це навчальне. 2 Стережіться собак, стережіться працівників лихих, стережіться обрізання! 3 Бо обрізання то ми, що служимо Богові духом, а хвалимося Христом Ісусом, і не кладемо надії на тіло». Тут, Павло говорить, що ми не повинні покладатися на себе, на свої заслуги, не робити своєю опорою. І ось тут, Павло приводить себе в якості прикладу, він говорить: «хоч і я міг би мати надію на тіло. Як хто інший на тіло надіятись думає, то тим більше я, 5 обрізаний восьмого дня, з роду Ізраїля, з племени Веніяминового, єврей із євреїв, фарисей за Законом. 6 Через горливість я був переслідував Церкву, бувши невинний, щодо правди в Законі. 7 Але те, що для мене було за надбання, те ради Христа я за втрату вважав»,тобто, за марноту, не значущим нічого, що не має ваги. Він каже, ось те, що люди можуть демонструвати, як свої регалії, заслуги і досягнення, воно, каже, в моїх очах і в Божих, не має ніякого значення, воно все пусте: «Тож усе я вважаю за втрату ради переважного познання Христа Ісуса, мого Господа, що я ради Нього відмовився всього, і вважаю все за сміття». І знаєте, тут, апостол Павло використовує дуже сильне грецьке слово, коли човен після довгого плавання діставали, перевертаючи зіскрібали весь той бруд, мул, черепашку, сміття, яке прилипало до її днища, це називалося, ось як раз, «сор», або навіть ну вибачте, так сказав Павло "фекаліями". Тобто, ось те, що люди так цінують, ну хочете то ось для мене це, як послід, від цього я відмовився. Заради чого і для чого? «щоб знайтися в Нім», тобто в Бозі «не з власною праведністю, яка від Закону, але з тією, що з віри в Христа, праведністю від Бога за вірою, 10 щоб пізнати Його й силу Його воскресіння, та участь у муках Його, уподоблюючись Його смерті».

Далі, апостол Павло розкриває мету християнина. Наступний розділ, це вже 4 розділ, де Павло дає різні практичні настанови, які стосуються щоденного життя і ходіння з Богом. Радість і подяку Павла про віруючих в Филипах, і нарешті завершення.

 Це коротке послання з глибокою думкою, яка повинна бути вкорінена в свідомості кожного віруючого.

Нехай Господь вас благословить ніколи не покладатися на плоть, ніколи не приписувати ні собі, ні іншим заслуг, але бути у Христі, здобувати Христа, жити Христом і працювати для Христа.

Нехай Господь благословить вас в цьому, а я вдячний вам за вашу увагу.

Last modified: Monday, November 22, 2021, 11:33 AM