Доброго дня, шановні друзі! Ми продовжуємо предмет нашого вивчення Огляд Нового Заповіту, і сьогодні Вашій увазі я хотів би представити послання до Євреїв. Почну з цитати:" Багато євреїв, які відокремилися від юдаїзму в християнство, хотіли повернути назад свій шлях, щоб уникнути переслідування з боку своїх одноплемінників. Автор послання до Євреїв підбадьорює їх до наполегливості в зростанні у Христі. Його заклик ґрунтується на перевазі Христа над юдаїзмом, Христос краще ніж все, що дорого в юдаїзмі. Він краще ангелів, тому що вони поклоняються Йому, Він краще Мойсея, бо Він створив його. Він краще священства рівно тому, що Його жертва була принесена один раз і на всі часи, Він краще ніж закон, тому що встановлює Новий Заповіт, тобто Христос був ліпший юдаїзму."

Щодо авторства послання до Євреїв багато питань, немає однозначної думки, хто ж був автором. Було припущено, що це Аполос, Варнава, Лука, Сила, і звичайно ж, апостол Павло. Але висуваються кілька серйозних аргументів на спростування того, що швидше за все, апостол Павло не був автором цього послання. Давайте подивимося аргументи проти авторства апостола Павла.

Письменник не апостол, ось як ми читаємо в посланні до Євреїв 2 розділ 3 вірш, я прочитаю в сучасному перекладі «Воно проповідувалося спочатку від Господа, ствердилося нам через тих, хто почув». Як ви бачите, автор цього послання відносить себе до якоїсь третьої категорії не апостолів. В українському перекладі Огієнка, як я читаю «Воно проповідувалося спочатку від Господа, ствердилося нам через тих, хто почув», або інший сучасний переклад "Господь Ісус вперше сказав люблячим про це спасіння і ті хто чув його, - але мається на увазі апостоли, - довели нам". Тобто, вже іншої категорії слухачів, що це спасіння істинне.

Наступний аргумент, Павло в кінці ставив свій підпис, як це ми знаходимо, припустимо, в першому послання до Коринтян, Солунян або Филимона, Павло підписував всі свої послання, а послання до Євреїв не підписане. 

Також, третій аргумент в користь не авторства апостола Павла - це мова послання. Дуже не схожа на ту грецьку мову, якою користувався апостол Павло. У Павла був стихійний стиль, а в посланні до Євреїв стиль гладенький.

Ще один аргумент, це адресати юдеї, яким власне було в основному і направлене послання, не прийняли б лист Павла, тому що вони, в питанні закону, були по інший бік барикад. Також, всі цитати зі Старого Заповіту взяті з Септуагінти, тоді як апостол Павло використовував і єврейський текст, і Септуагинту.

Також, наступний аргумент, так як послання до Євреїв було написане до руйнування храму, що видно з самого тексту, те очікування автора звільнення від полону 67, 68 рік не співпадає з політичною атмосферою 2 римського полону Павла, про що ми читаємо в 2  Тимофія 4:6, і Євреям 13:23.

Ще один аргумент, це якби послання було написано якимось відомим автором Нового Заповіту, то не було б причини щоб перша християнська церква втрачала його ім'я. Якби послання було написано Павлом, то християни вже знали б. Цікаво, що один з ранніх отців церкви Климент цитує це послання, але не називає його, як послання написане Павлом. 

Але є аргументи і на користь того, що можливо апостол Павло був автором цього послання і ось вони такі. Перше, Павло був у в'язниці і багато постраждав від ув'язнення, а ми бачимо, що те ж саме можна сказати і за автора цього послання, послання до Євреїв. 

Також, на противагу критичного аналізу є деяка доктринальна близькість між посланням до Євреїв і посланнями апостола Павла. Тобто, якщо ми не знаходимо лексичної і синтаксичної або стилістичної схожості між посланнями Павла і послання до Євреїв, але ми знаходимо цю схожість в догматичному питанні. І тому, можливо, що апостол Павло був автором цього послання.

Ще один аргумент, це його фарисейська підготовка у ніг Гамаліїла, дала йому гарне знання історії та обрядів в юдейській системі жертвопринесення. Ми бачимо, що автор послання до Євреїв демонструє глибокі пізнання в юдейській системі, а Павло такі, як раз, мав. 

І останнє, четверте, на користь авторства Павла- як пояснити те, що більшість критиків приписує цей лист, саме Павлу, якщо він не автор. Якщо ми підемо від зворотнього, то нам тоді потрібно пояснити, чому ж більшість погоджуються в тому, що, можливо, апостол Павло був автором цього послання.

В остаточному аналізі, коли ми намагаємося зробити висновок і прийти до рішення, тут, можна буде повністю погодитися з Орігеном, який сказав: «тільки Бог один знає хто дійсно написав це послання».

Хоча ми не можемо мати впевненість хто саме є автором послання до Євреїв, це зовсім не применшує справжності і богонатхненності авторитету і його зміст. Якщо послання не було написано апостолом Павлом, то воно повинно було бути написано близьким співробітником під його опікою чи без такої.

Також, хотів звернути вашу увагу на особливості цього послання. Послання до Євреїв унікально в тому сенсі, що в ньому немає вступного вітання, воно швидше написано як богословський трактат, ніж лист, який був адресований якійсь церкві. Замість цього, воно безпосередньо починається з теми. Послання до Євреїв характеризує дуже точний і науковий стиль, елегантно написаний і ретельно побудований. Його літературна якість і потужна риторика неперевершена в Новому Заповіті. Послання до Євреїв викладає вчення про священство Ісуса Христа в Новому Заповіті. 

Отже, давайте подивимося з вами деякі уривки з цього послання і його зміст в цілому. Перше, на що я хотів би звернути увагу, це частина з 3 розділу 7 вірша аж до 4 розділу 13 вірша, де ми знаходимо деякі попередження. В цій частині 9 раз зустрічається слово "катапаусіс" - "спокій", і 2 рази його займенник, в цілому всього 11 разів. Грецько-англійський словник Боуер визначає два значення цього слова. Перше значення - це відпочинок, місце відпочинку, і друге значення - абстрактне для конкретного місця відпочинку. Такі місця Старого Заповіту як Повторення закону 12:9, Псалом 131:14, і далі, типологічно інтерпретує його. 

З християнської точки зору Євреям 3:11,18, 4:1,5,3 і аж до 10 вірша. Той же словник для слова "саббатісмос" - "суботство" дає наступні значення: суботній відпочинок, дотримання суботи, вжито в переносному сенсі у посланні до Євреїв 4 розділ 9 вірш. Звідси випливає, що грецьке слово "спокій" і "суботство" не говорить про те, що християни повинні дотримуватися суботи так, як цє було у Старому Заповіті.

По-друге, контекст всього уривка, як я вже згадав 3 розділ з 7 вірша по 4 розділ 13 вірша, говорить про місце спокою, явно маючи на увазі образне, абстрактне використання цього поняття. Тому було б не логічно вважати, що у віршах 4:9 автор, роблячи висновок, укладає що необхідно дотримуватися суботу. Тобто, це б суперечило, іншими словами, логіці самого уривка і тому, до чого власне все послання закликає. Але це суперечило б тоді і самій книзі, послання до Євреїв і послань апостола Павла до Римлян або Галатів. Також, ми на противагу дотримання суботи, як раз, спостерігаємо місця Священного писання, як допустимо, Євреїв 7:12, 7:18-19, 10:9-13, де йдеться про скасування Мойсеєвого закону. 

Наступний текст, на який я також хотів би звернути вашу увагу, це 13 розділ 7 вірш: «Спогадуйте наставників ваших», але грецьке слово "монемоенуете" - "пам'ятайте", "зберігайте в пам'яті", "думайте, згадуйте, нагадуйте", можливе використання одного з цих наведених перекладів. Отже, це не означає, що нам варто влаштовувати поминки, тим більше, що це ж слово вживається в 11 розділі 22 вірш, дозвольте прочитати це 11 розділ послання до Євреїв 11 розділ 22 вірш, де сказано «Вірою Йосип, умираючи, згадав про вихід», і тут використовується те ж саме слово.

І ще один уривок, на який нам потрібно звернути увагу, це послання до Євреїв 13 розділ 8 вірш, де ми читаємо, що Ісус Христос вчора, сьогодні і навіки той же. І тут, ми дивимося послання до Євреїв 1 розділ, де сказано що Бог багаторазово й багатьма способами діє. так Він один і постійний? чи Він багаторазово, багатьма способами діє? Насправді, тут немає ніякого протиріччя. Справа в тому, що коли ми читаємо про те, що Христос «учора, і сьогодні, і навіки Той Самий», ми маємо на увазі що Його природа, характер і Його атрибути не змінюються, Бог не може стати краще, тому що Він досконалий, і Він не може стати гірше, тому що Він досконалий. Він залишається постійно досконалим. Але його методи взаємодії з людиною, Його вплив на людину змінюються протягом людської історії.

Отже, друзі, давайте тепер зробимо огляд усього послання в цілому.

Отже, як я вже сказав, це лист, цей, може навіть краще богословський трактат, не має стандартного початку, але відразу ж переходить до теми, і перші три вірша говорять про перевагу Христа над пророками «Багато разів і багатьма способами в давнину промовляв був Бог до отців через пророків». І ось тут, та вся велика кількість пророків, про яку ми можемо тільки подумати, не йде ні в яке порівняння з Сином Божим «а в останні ці дні промовляв Він до нас через Сина, що Його настановив за Наслідника всього». 

Далі, ми дивимося на перевагу Христа і ця перевага поширюється на усіх інших та на усе інше, що серед Євреїв було у честі.  1 розділ з 4 по 14 вірш, це перевага над ангелами, починаючи з 4 вірша: «Він остільки був ліпший понад Анголів, оскільки славніше за них успадкував Ім'я». І ось тут, після порівняння Христа з пророками, автор послання до Євреїв порівнює Христа з ангелами і каже, що Христос не може бути порівняний з ними. Звичайно ж, ангели поступаються по перевазі в божественності, адже Він Син Божий, не створений, тоді як вони створені, нехай і чудові істоти. Цікаво, що в той же самий час, якщо ви подивитеся 2 розділ з 5 вірша, Христос має людську природу, де знову ж таки він перевершує ангелів, тому що ніхто з ангелів, тих, що не фізичних істот, не міг приєднати до себе цю природу, людську природу, яку назавжди Христос приєднав, залишившись Боголюдиною для всієї вічності «Бо Він не піддав Анголам світ майбутній, що про нього говоримо. 6 Але хтось десь засвідчив був, кажучи: Що є чоловік, що Ти пам'ятаєш про нього, і син людський, якого відвідуєш? 7 Ти його вчинив мало меншим від Анголів, і честю й величністю Ти вінчаєш його, і поставив його над ділами рук Своїх, 8 усе піддав Ти під ноги йому!», і далі. І тут, Христос порівнюється з ангелами і ми бачимо що Він був ліпший ангелів, тому що має ось ту чудову, людську природу, але в той же самий час, Він і краще ангелів по відношенню до нас, тому що Сам може розуміти нас, приєднавшись в цю природу, Він до глибини відчув, що значить бути людиною, 13 вірш «І ще: На Нього я буду надіятися! І ще: Ото Я та діти, яких Бог Мені дав. 14 А що діти стали спільниками тіла та крови, то й Він став учасником їхнім, щоб смертю знищити того, хто має владу смерти, цебто диявола, 15 та визволити тих усіх, хто все життя страхом смерти тримався в неволі. 16 Бо приймає Він не Анголів, але Авраамове насіння». Тут, ми навіть бачимо, що людина за своїм становищем знаходиться вище ангела, тому що весь план спасіння Божого був адресований не ангелам, а людям, насінню Авраама. І ось Христос, як раз, має цю людську природу.

З 3 вірша, далі, апостол Павло говорить про те, якщо він був автором цього послання, що Христос був ліпший Мойсея, 3 розділ з 1 по 6 вірш « Отож, святі брати, учасники небесного покликання, уважайте на Апостола й Первосвященика нашого ісповідання, Ісуса, 2 що вірний Тому, Хто настановив Його, як був і Мойсей у всім домі Його», і далі автор порівнює Мойсея і Христа, показуючи, що якщо Мойсей був організатором будинку, то Бог був Творцем цього будинку. Тут йдеться про перевагу, і навіть подивіться 5 і 6 вірш "і Мойсей", а 6 вірш "Христос же". "же" є контрастом і протиставленням, тут ми бачимо як Мойсей протиставляється Христу і показується перевага Христа над Мойсеєм. 

Також, є перевага і в положенні, це вже наступна перевага Христа. Цей опис переваг є великою частиною послання. Він триває з 4 розділу 14 вірша по 10 розділ 18 вірш. Перевага над Аароном, перевага в положенні, перевага у священстві, це 5 та 7 розділ, перевага в заповіті 8 розділ, і перевага в святилищі. І остання перевага, ця перевага в жертві. 

Далі, як слід було очікувати, настає практична частина, де автор робить практичний виклик. Один з таких викликів, це заклик до абсолютного надії і впевненості 10 розділ з 19 по 25 вірш. 

Наступне, це визначення віри, відомий уривок 11 розділ, і як наслідок приклад віри. Далі, 12 розділ, приклад Ісуса Христа, Його слухняність, настанови про підпорядкування і смирення перед лицем страждань, як ілюстрація наводиться виховання батьками, які демонструючи свою любов, карають своїх дітей. 

Пізніше, даються різні веління 13 розділ з 1 по 21 вірш, і потім звичайно висновок. 

На цьому ми зупинимося, але я сподіваюся, що ви отримали загальне уявлення про послання до Євреїв, і це тільки викликало у вас бажання і апетит для більш детального і глибокого вивчення цього послання. Нехай Господь благословить вас, а я вдячний вам за вашу увагу!

Last modified: Friday, December 3, 2021, 9:25 AM