Доброго дня, дорогі друзі! Ми продовжуємо предмет нашого вивчення «Систематичне богослов’я». І сьогодні наша лекція буде присвячена тому чи дійсно молитва може змінити плани Бога. У попередній лекції ми казали про те, що молитва Єзекії здавалося б змінила наміри Бога. За результатами цієї молитви Єзекія зміг прожити на п’ятнадцять років більше. Але, якщо уважно подивитися, і сам уривок, який ми дивилися у книзі пророка Ісаї, і інші, дані Богом, обіцянки, то стає очевидно, що не Бог змінив Свої плани та наміри, а Єзекія змінився за результатами своєї молитви.

Наступний уривок, який заслуговує на нашу увагу – це книга Вихід тридцять другий розділ з першого по тридцять п’ятий вірш, де молитву Мойсея наводять в якості доказу того, що наші молитви можуть впливати на Бога настільки, що Він зможе змінити Свої плани.

Отже, давайте подивимося разом з вами цей уривок. Книга Вихід тридцять другий розділ з першого по шостий вірш: «І побачив народ, що загаявся Мойсей зійти з гори. І зібрався народ проти Аарона, та й сказали до нього: Устань, зроби нам богів, що будуть ходити перед нами, бо той Мойсей, муж, що вивів був нас із єгипетського краю, ми не знаємо, що сталось йому. І сказав їм Аарон: Поздіймайте золоті сережки, що в ушах ваших жінок, ваших синів та дочок ваших, і поприносьте до мене. І ввесь народ поздіймав з себе золоті сережки, що в їхніх ушах, та й позносили до Аарона. І взяв він це з їхньої руки, і вформував його в глині, і зробив із нього лите теля. А вони сказали: Оце твої боги, Ізраїлю, що вивели тебе з єгипетського краю! І побачив це Аарон, і збудував жертівника перед ним. І кликнув Аарон та й сказав: Завтра свято для Господа! І повставали вони взавтра рано вранці, і принесли цілопалення, і привели мирну жертву. І засів народ до їди та до пиття, і встали бавитися». Як ми бачимо, у цьому випадку ситуація розвивається драматично: у той час, коли Мойсей знаходиться на горі Синай та отримує від Господа скрижалі заповіту, у цей самий час народ відступає від Бога і починає поклоніння ідолу.

Ситуація розвивається далі ще драматичніше: тут Бог проголошує Свій вирок. Я читаю з сьомого по десятий вірш: «А Господь промовляв до Мойсея: Іди, зійди, бо зіпсувався народ твій, якого ти вивів із єгипетського краю. Зійшли вони скоро з дороги, що наказав був Я їм, зробили собі лите теля, і поклонились йому, і склали йому жертви, та й сказали: Оце твої боги, Ізраїлю, що вивели тебе з єгипетського краю! І промовив Господь до Мойсея: Я бачив народ той, і ось народ твердошиїй він! А тепер залиши Мене, і розпалиться гнів Мій на них, і Я винищу їх, а тебе зроблю великим народом».

У цьому випадку цікаво звернути увагу на займенник, який змінюється тут. Якщо Ви були уважні, то Бог каже до Мойсея «народ твій, який ти вивів», а не «народ Мій». Цей уривок, можливо, каже про те, що Бог бажав передати ідею відповідальності Мойсея за цей народ.

І навіть більше: можливо, Бог бажав ініціювати як раз заступництво Мойсея. Тим паче, що десятий вірш цього розділу, який ми щойно прочитали, скоріше за все про це й каже «залиши Мене». Цікаво те, що ця фраза по-різному інтерпретується.

 Ось що пише Кайзер (я читаю з наших заміток): «Бог таким чином випробовує Мойсея. Одні зовсім ігнорують цю фразу (одні коментатори), інші сприймають її як приклад поступливості Бога через те, що немічне людство не може зрозуміти всю глибину Божого розуму, а треті вважають, що «це Бог спонукає Мойсея заступитися за Свій народ»». Дійсно, у цьому випадку Мойсей повинен був діяти: він міг або залишити Бога і спокійно йти, бо отримав обіцянку, що від нього Бог зробить ще більш численний народ (що ще потрібно, здавалося б, з людської точки зору?), або ж він міг залишитися та просити про заступництво. І я думаю, що Бог дійсно випробовував Мойсея.

І далі, як я читаю у наших замітках: «Якщо б Бог дійсно мав намір виконати те, що сказав Мойсею («А тепер залиши Мене, і розпалиться гнів Мій на них, і Я винищу їх, а тебе зроблю великим народом» книга Вихід тридцять два: десять, як ми читали щойно), то це означало б, що або Він забув (Бог забув) Свої обіцянки дванадцяти колінам (інакше, зробивши багаточисленний народ, Бог збільшив би тільки коліно Левія. Але як же останні одинадцять колін, адже Бог дав обіцянку саме їм?), або Його попередні пророцтва були невірні, або сорок дев’ятий розділ книги Буття потрібно вилучити з Писання як таку, що абсолютно не відповідає істині. Тому логічніше та вірніше розуміти Божу пропозицію як випробування, з тим, щоб підготувати Мойсея до майбутніх тридцяти дев’яти років походу по пустелі». А якщо б Бог дійсно, як ми вже казали, у цей момент реалізував би Свої плани та знищив би ізраїльський народ, тоді б інші Божі обіцянки були б порушені. Але ми знаємо, що Бог залишається вірним всім Своїм обіцянкам, що Він не змінюється та не змінює Своїх планів, і те, що Він сказав, дійсно виконується.

Давайте подивимося далі. З одинадцятого вірша по чотирнадцятий ми як раз читаємо заступницьку молитву Мойсея: «І Мойсей став благати лице Господа, Бога свого, та й сказав: Нащо, Господи, розпалюється гнів Твій на народ Твій, якого Ти випровадив з єгипетського краю силою великою та міцною рукою? Нащо будуть казати єгиптяни, говорячи: На зле Ти їх вивів, щоб їх повбивати в горах, та щоб винищити їх з-поверхні землі?... Вернися з розпалу гніву Свого, та й відверни зло від Свого народу! Згадай про Авраама, Ісака та Ізраїля, рабів Своїх, що Ти їм присягався був Собою, та говорив їм: Помножу ваших нащадків, немов зорі небесні, і всю оту землю, що про неї казав, дам вашим нащадкам, і вони посядуть навіки. І відвернув Господь зло, про яке говорив, щоб зробити Своєму народові». Отже, тут ми бачимо цю заступницьку молитву Мойсея. Є кілька моментів, на які нам варто звернути увагу.

У тридцять другому розділі книги Вихід Бог утримується від дії, але насправді Він тільки тимчасово (послухайте, друзі: Він тільки тимчасово) відкладає покарання. Це не значить, що у Бога змінився Його намір. Просто потрібен був час, щоб виросло нове покоління Ізраїля, яке прийшло на зміну тому поколінню, яке Бог вирішив винищити у пустелі. У дійсності Божий намір знищити грішників не був скасований. Бог сказав Мойсею і дуже скоро ми побачимо, що так Він і виконав. У цьому випадку молитва Мойсея анітрохи не змінила планів Бога, і ті грішники, які згрішили, були всі покарані. Весь народ, який згрішив, загинув. Але у той самий час Бог дав відстрочку, дав певний час, щоб з’явилося нове покоління.

Отже, що ми тут спостерігаємо. Клопотання може тільки тимчасово змінити обставини, тоді як основна причина повинна бути усунена. Фактично гріховний стан людей не був змінений. І, не змінившись, люди таки випробували на собі гнів Божий. Такий висновок логічний і у тому випадку, якщо припустити, що, коли Єзекія захворів і Манасія ще не народився, то Бог відкладав смерть Єзекії доти, поки спадкоємець по лінії Давида ще не був готовий зійти на трон.

Крім того, Бог не змінив Свого наміру по відношенню до дванадцяти колін Ізраїля, а тому відклав покарання на час, щоб у підсумку виконати як Свою обіцянку, про яку говориться у сорок дев’ятому розділі книги Буття, так і Свою обіцянку судити весь народ. До того ж важливо, що коли шість разів з тридцяти у Старому Заповіті говориться про те, що Бог розкаявся та передумав Своє рішення, Бог ніколи не зробить того, що буде суперечити Його обіцянкам, даним раніше.

Отже, ті, у кого більш теоцентричний підхід до текстів, де говориться про те, що Бог змінив Свої рішення, сказали б, що «Боже розкаяння у таких випадках – це спосіб викликати певну реакцію людини, щоб згодом використати її для здійснення Свого плану». Як у попередній лекції ми казали, що у Бога є відкрита воля Божа, як казав Кальвін, та прихована воля Божа. У цьому випадку прихована воля Божа полягала в тому, щоб Мойсей як лідер прийняв на себе відповідальність, щоб Мойсей був готовий стати молитовником та заступником свого народу, по-справжньому духовним лідером, який буде здатен вести його протягом тривалих сорока років. Отже, як Ви бачите, ані Божі плани, ані Божі наміри, ані Бог не змінилися. Хто ж у цій молитві змінився? Мойсей. І його серце, після того як він спустився з гори, було готове до того, щоб вести цей народ до обіцяної землі.

Давайте подивимося далі. Наступний уривок, на який я бажав би звернути вашу увагу – це клопотання Мойсея. З тридцятого вірша тридцять другого розділу читаємо: «І сталося назавтра, і сказав Мойсей до народу: Ви згрішили великим гріхом, а тепер зійду я до Господа, може складу скуплення за ваш гріх. І вернувся Мойсей до Господа та й сказав: О, згрішив цей народ великим гріхом, вони зробили собі золотих богів! А тепер, коли б Ти пробачив їм їхній гріх! А як ні, витри мене з книги Своєї, яку Ти написав… І промовив Господь до Мойсея: Хто згрішив Мені, того витру із книги Своєї. А тепер іди, провадь цей народ туди, куди казав Я тобі. Ось Мій Ангол піде перед лицем твоїм. А в день кари Моєї покараю їх за їхній гріх! І Господь ударив той народ за те, що вони зробили теля, яке Аарон учинив був».

У цьому випадку ми бачимо, що Господь, як і обіцяв, здійснив Своє покарання. Те, що Бог обіцяв Мойсею покарати народ, у тридцять п’ятому вірші ми читаємо, що так і сталося.

Дії Мойсея здобули тільки час, час, щоб виправити ситуацію, тому що святий Бог не може бути серед ідолопоклонників, і якщо не винищувати ідолопоклонство та відступництво. Господь згодився тимчасово відкласти суд та вести Свій народ в обіцяну землю.

Отже, до яких висновків ми приходимо? Можна казати однозначно: Бог не змінився і не змінився Його план; Ізраїль не розкаявся та продовжував жити у гріху та непослуху. Що ж виходить: й тільки один Мойсей змінився на горі Синай?

Норман Гайслер пише: «Мойсей змінився. У серці Мойсея як керівника та посередника для свого народу відбулися зміни, і Бог через Мойсея зміг передати Свою незмінну милість народу».

Якщо людина дійсно здатна змінити Божий намір, тоді виходить (послухайте, друзі), що людина розуміє краще Бога як треба керувати світом. Але Бог знає, що робить. І те, що ми сприймаємо як зміни у Його планах по наших молитвах, насправді – зміни, які Бог планував заздалегідь і чекав, поки Його народ відповість на Його слова та дії.

Отже, друзі, повернемося від самого початку до питання: навіщо ми молимося? Чи молимося ми для того, щоб воля людська, земна була здійснена на небі? Або ж нам потрібно молитися про те, щоб воля Божа, небесна була здійснена на землі? Хай Господь благословить кожного з нас саме у такому світлі розглядати молитву прохання, заступництва, коли ми не намагаємося здійснити свої плани та наміри, але молимося про те, щоб Божі плани, Божа небесна воля та Його наміри були б здійснені у нашому житті. Нехай Господь благословить нас у цьому! Амінь.

Last modified: Tuesday, December 28, 2021, 10:29 AM