Підготовка до шлюбу Вибір супутника життя Професор Сергій Перевишко

Конспект лекції 3

Доброго дня, дорогі друзі! Ми продовжуємо предмет нашого вивчення курс «Підготовка до шлюбу». Пам’ятаєте, я казав, що цей курс виявиться корисним для тих, хто вже збирається брати шлюб, і Ви зайняті метушнею весільних підготовок. Проте, не дивлячись на те, що Ви вже на фінішній прямій, цей курс виявиться для Вас корисним, тому що допоможе Вам уникнути багатьох проблем у шлюбі. Але також і ті, хто ще не до кінця впевнений у виборі свого супутника, і Ви ставите питання: «чи та то людина, яку Бог мені послав у моє життя; чи та то людина, з якою я готовий пов’язати своє життя. Цей курс допоможе Вам зрозуміти для себе, відповівши на багато корисних питань.

Я нагадаю також, що для цього курсу дуже корисно кожному з вас придбати свій підручник, де Ви будете самостійно заповнювати пропускивідповідаючи на питання глибоко та ґрунтовно, детально, а не поверхнево, і не ліниво відповідати на питання. Це питання дуже часто можна порівняти з дорогою в себе, де Ви, поглиблюючись у своє серце, як сказано у книзі Приповістей, що «рада в серці людини глибока вода, і розумна людина її повичерпує». Ви, поглиблюючись у своє серце, аналізуєте, оцінюєте, вивчаючи своє серце. Також це дорога і у Вашого партнера, Вашого потенційного супутника або супутницю, з яким або якою Ви готові будете провести залишок свого життя. Ви вивчаєте цю людину, намагаючись увійти в її серце. Зрозуміло, що і він, і вона, всі ви, намагаєтеся виглядати краще, десь приховуєте свої недоліки, замовчуєте про свої мінуси. Проте Ви повинні розуміти, що рано чи пізно, так чи інакше все це відкриється, і гірше буде, якщо це відкриється вже у шлюбі, коли Ви, власне, вже нічого не зможете змінити. А тому намагайтеся бути якомога чесними, відповідаючи на питання. Зрозуміло, що Ви бажали б виглядати у кращому світлі, але не переймайтеся: найголовніше для Вас – це бути послідовними та чесними. І навіть якщо Ви будете казати про свої недоліки чесно, відкрито та послідовно, то це, як ніщо інше, становитиме для Вас честь і покаже Вас у найкращому світлі. Також ми здійснюємо шлях і у Божий план, дизайн шлюбу, тому тут важливо для себе розібратися як Бог представляє шлюб та які у Бога очікування стосовно кожного шлюбу або інституту шлюбу в цілому.

Я також ще раз підкреслю, що дуже важливо давати правильні та досить вичерпні, а не поверхневі та неглибокі відповіді на питання. Наприклад, якщо Ви відповідаєте на питання, будьте досить чесними, послідовними та конкретними. Наприклад, якщо Ви кажете: «я очікую, що мій чоловік буде заробляти достатньо грошей», то під словом «достатньо» маєте на увазі якусь певну суму. Тоді як «достатньо», те, що для Вас вважається достатнім, буде абсолютно недостатньо або навпаки буде більше можливостей Вашого чоловіка, і тому не соромтеся озвучити цю суму. Я пам’ятаю як одного разу мені доводилося консультувати одну пару, яка

збиралася взяти шлюб, і яка, скажімо, зовсім взагалі намагалася відповісти на це питання. Вони так і відповіли «достатньо заробляти», «я сподіваюся, що мій чоловік буде достатньо заробляти». Тут я зупинив їхнє обговорення і запитав: «Чи могли б ви назвати конкретну суму?». І, скажімо, сума, яка була названа, виявилася у два з половиною або навіть у три-чотири рази більше, ніж вважав її потенційний чоловік достатньоющо обох їх примусило замислитися: чи реалістичні їхні очікування. Тому і Ви будьте відвертими та чесними для того, щоб з користю пройти цей курс.

Отже, ми вже розмовляли з вами стосовно вашої анкети особистого життя, ми казали про ваші очікування. І ось сьогодні я бажав би подивитися з вами на те, навіщо потрібний шлюб і який Божий дизайн для шлюбу. Ви здивуєтеся, але на питання «навіщо ви берете шлюб?» можна знайти безліч різних відповідей: «тому що я відчуваю себе самотнім або самотньою», «тому що мені прийшов час», «тому що я бажав би звільнитися від батьківського піклування» або навіть такі «тому що я бажав би виправити своє фінансове становище» і багато інших. Але якщо б ми якраз подивилися у Божий дизайн та спробували знайти відповідь на питання «навіщо ж Бог задумав шлюб?», нам варто було б звернутися до Священного Писання, до Біблії.

І я пропоную, щоб ми зараз з вами відкрили книгу Буття, це перша книга Біблії другий розділ з вісімнадцятого по двадцять п’ятий вірш. Ось як тут я читаю з вісімнадцятого вірша: «І сказав Господь Бог: Не добре, щоб бути чоловіку самотнім. Створю йому поміч, подібну до нього». І далі ми можемо подивитися з двадцять першого вірша: «І вчинив Господь Бог, що на Адама спав міцний сон, і заснув він. І Він узяв одне з ребер його, і тілом закрив його місце. І перетворив Господь Бог те ребро, що взяв від Адама, на жінку, і привів її до Адама. І промовив Адам: Оце тепер вона кість від костей моїх, і тіло від тіла мого. Вона чоловіковою буде зватися, бо взята вона з чоловіка. Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, і стануть вони одним тілом. І були вони нагі обоє, Адам та жінка його і вони не соромились». Отже, друзі, у цьому уривку ми з вами можемо знайти три причини для чого нам потрібен шлюб.

І перше, на що нам потрібно звернути увагу – це взаємне доповнення одне одного. Якщо ми слідуємо розділам нашої книги, то це буде частина друга «Закладання основи: навіщо ж потрібен шлюб». Перед тим як ми будемо намагатися подивитися або взяти біблійні істини через Священне Писання, добре було б, щоб ви чесно проаналізували самі для себе, даючи відповідь на це питання «навіщо я беру шлюб?». А потім добре було б порівняти ваші відповіді з біблійними істинами.

По-перше, коли ми кажемо, що це мета номер один – взаємне доповнення одне одного. Це буде шістдесят перша сторінка нашої книги. Отже, мета номер один – взаємне доповнення одне одного. У цьому випадку ми можемо бачити, що Адам, опинившись у раю серед усіх тих тварин, яких створив Господь, почував себе самотнім. Йому не вистачало помічниці, помічниці, яка була б подібна до нього. Я процитую з нашої книги: «У саду

Адам гуляв і розмовляв з Богом. Але цього було недостатньо. Бог вирішив створити унікальну потребу в Адамі – самотність, яка не заповнювалась тільки його особистою присутністю. Досконалий Адам перебував з Богом, проте був самотнім». І ось тут ми прочитали, що Господь наводить міцний сон і з ребра Адама створює йому помічницю. На ваш погляд, як ви думаєте чому Адам не міг знайти відповідну помічницю собі? Як Бог відповів на потребу Адама у супутнику життя? Настає певний момент у житті кожної людини, коли Ви розумієте, що Бог не покликав Вас бути скопцями, як сказано у Біблії, або самотніми до кінця своїх днів. Ви потребуєте супутника, супутника, який буде Вас доповнювати, з яким Ви будете гармонувати, складаючи єдине цілеОсь у такому самому супутнику мав потребу й Адам. І цього супутника дав йому Господь.

Пригадайте кілька подружніх пар, це шістдесят третя сторінка третє питання, які Ви добре знаєте. В яких випадках відмінності між ними доповнюють їх? Хтось запропонував таку ілюстрацію: якщо ми візьмемо праву та ліву руку і з’єднаємо їх у замок, то у цьому випадку вони десь складають єдине ціле, нерозривне, де, скажімо, пальці правої та лівої руки доповнюють одне одного, і у цьому випадку створюється унікальна гармонія. І ось коли ми кажемо про ваші відмінності та доповнення також потрібно подивитися наступне. У Своїй мудрості Бог зводить двох людей разом для встановлення балансу, для заповнення пробілів кожного. Вони сильніше, як команда, ніж поодинці. Вони, двоє незалежних людей, які вирішили стати взаємно залежними. І тут у питанні четвертому пропонують відповісти у чому ж ваша схожість, а у чому ваша відмінність. Опишіть кілька моментів, коли ваші відмінності та слабкості роблять ваші взаємини куди сильніше. Якщо пара не бачить, що їхні відмінності є частиною мети та плану Бога для їхнього шлюбу, то яким чином, ці відмінності можуть утруднити їхні стосунки з часом. Варто замислитися, у тому випадку, коли ви бачите відмінності одне одного, чи виявиться так, що ці відмінності будуть лише доповнювати вас, і, таким чином, ви створите гармонію. Або виявиться, що ці відмінності будуть настільки кардинальними та відштовхуючими, що ви просто не зможете співіснувати. Отже, перше – це взаємне доповнення одне одного.

Друге – це друга мета по Божому дизайну у відповідності до Його плану. Це примноження Божої спадщини. Бог, створивши Адама і Єву, наказує їм, щоб вони плодилися та розмножувалися. І у цьому випадку ми, звертаючись до інших уривків Священного Писанняможемо бачити, що це Богом встановлений план. Наприклад, я прочитаю з книги Псалтир сто двадцять сьомий псалом з третього по п’ятий вірш: «Діти спадщина Господнє, плід утроби нагорода! Як стріли в руках того велетня, так і сини молоді: блаженний той муж, що сагайдака свого ними наповнив, – не будуть такі посоромлені, коли в брамі вони говоритимуть із ворогами!»І також книга Псалтир сімдесят шостий псалом з п’ятого по сьомий вірш: «Він поставив засвідчення в Якові, а закона поклав ув ізраїлі, про які наказав був Він нашим батькам завідомити про них синів їхніх, щоб знало про це

покоління майбутнє, сини, що народжені будуть, устануть і будуть розповідати своїм дітям. І положать на Бога надію свою, і не забудуть діл Божих, Його ж заповіді берегтимуть». Отже, це другий наказ, який дає Бог. У цьому випадку потрібно обмовитися і сказати, що, на жаль, на сьогоднішній день не кожна сім’я може дозволити собі мати дітей, але кожна сім’я може стати духовними батьками так само як і прийомними батьками. І, можливо, якщо у вашій сім’ї ви не зможете мати своїх дітей, подумайте, може Бог бажає використати вас як духовних батьків для інших. А, можливо, ви станете прийомними батьками.

Третій пункт, третя мета – це відображати образ Божий. У цьому випадку ми знову повертаємося до книги Буття. Це буде перший розділ двадцять шостий, двадцять сьомий вірші, де сказано наступне: «І сказав Бог: Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою, і хай панують над морською рибою, і над птаством небесним, і над худобою, і над усею землеюі над усім плазуючим, що плазує по землі. І Бог на Свій образ людину створив, на образ Божий її Він створив, як чоловіка та жінку створив їх». Отже, перші люди були створені для того, щоб відображати Божий образ. І також сьогодні Бог очікує, що кожна сім’я буде відображенням цього божественного образу. Цю ж думку апостол Павло повторює у першому посланні до Коринтян, де мовиться про те, що «всякому чоловікові голова Христос, а жінці голова чоловік», тоді як діти підпорядковуються обом батькам. У цьому випадку сім’я є відображенням Божого образу, Трійці зокрема.

Навіщо ж потрібен шлюб і який Божий дизайн? Перше, на що нам потрібно було б звернути увагу – це те, що ми повинні бути готові до того, що нам потрібно прийняти нашого супутника життя таким, яким він є. Тут є кілька цікавих питань, які допомагають вам розібратися у цьому. Отже, це обов’язок номер один, який стоїть перед кожним з тих, хто бере шлюб, прийняти чоловіка або дружину, таким як він є. У книзі Буття ми читали про те, що коли Бог навів міцний сон на Адама, а пізніше взяв його ребро і створив Єву, то побачивши Єву, коли він прийшов до тями після міцного сну промовив«Оце тепер вона кість від костей моїх, і тіло від тіла мого. Вона чоловіковою буде зватися, бо взята вона з чоловіка». Ми бачимо його захоплення. У цьому випадку, що Адам знав про Єву, коли він її побачив? Абсолютно нічого. Іншими словами, він вже відчуває захоплення і приймає її такою як вона є, не питаючи про її освіту, фізичний стан і про все іншеЧому? Та тому що Сам Бог дав її Адаму. У цьому випадку ми віримо, що як Бог розпорядився у долі Адама, так само Він розпоряджається і у нашому житті, посилаючи ту єдину та неповторну людину, яка, як ніхто інший, доповнить Вас і створить одне єдине ціле. Це та людина, яку Ви отримуєте від Бога і, дивлячись на неї, можете сказати: ось плоть від плоті моєї і кістка від кістки моєї.

Є деякі обставини, котрі не гармонують у цих подружніх стосунках. Десь є деякі відмінності, які створюють напруження, і у цьому випадку та чи інша половина намагається переробити свого партнера, змінити, примусити

його бути іншим. Але чи варто так робити? Можливо, ця людина вже ніколи не стане іншою. У Вашому випадку не варто думати, що у шлюбі Ви зможете змінити цю людину, але, можливо, Вам варто погодитися та прийняти цю людину такою як вона є, десь компенсувавши її недоліки або вади його характеру своєю любов’ю та терпінням, і покрити, створивши таке гармонійне ціле. Отже, це перше. Бажав також процитувавши наступне: «У шлюбі Вам необхідно прийняти Вашого чоловіка або дружину таким самим чином як Адам прийняв Єву. Якщо Ви вирішили, що Ваш наречений або наречена – це Божий план для Вас, Вам потрібно прийняти його сильні та слабкі боки».

Друге – це залишити своїх батьків. Туту біблійному уривку, який ми читали, знаходимо наказ, де сказано: «Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї». День весілля для чоловіка та дружини є тим самим, що день незалежності для американців – декларація незалежності. У цьому випадку ви стаєте незалежними фінансово, емоційно, знімаєте своє житло, їздите на свою роботу, живете своїмиокремими від ваших батьків, інтересами. Це не значить, що тепер ви їх ігноруєте, не поважаєте або перестали любити, ні, у жодному разі. Але, залишаючи своїх батьків, ви десь «перерізаєте пуповину», стаючи єдиним цілим. І я сподіваюся, що ви завжди будете раді пораді, добрим підказкам та допомозі ваших батьків. Але тільки чоловік та дружина, ви є сім’єю, і ви тепер вправі приймати рішення та незалежно функціонувати як сім’я. Отже, це обов’язок номер два – залишити батьків.

Тут є кілька цікавих питань, на які варто було б звернути увагу. Це вісімдесят четверта сторінка ваших заміток. Своїми словами напишіть визначення в одному реченні: що значить «покине тому чоловік свого батька та матір свою». Як ви розумієте цей біблійний наказ? Запишіть його своїми словамиЧому люди не можуть відрізати нитки залежності після того, коли взяли шлюб? Помітьте, не нитки комунікації, спілкування, або прийняття любові одне одного, а нитки залежності, де ви не припиняєте потребувати своїх батьків. А потрібно бути якраз навпаки: не тільки ви припиняєте потребувати батьків, але починаєте виявляти турботу про них. Чому люди не можуть відрізати нитки відданості після того як взяли шлюб? У цьому випадку відданості у сенсі присвячення своїм батькам. Ще у цьому випадку, як я вже казав, мова не йде про турботу та повагу по відношенню до батьків, але якраз від цього не варто відмовлятися. А ось про відданість одне одному – це те, що Писання називає «приліпитися, склеїтися, стати одним цілим». Як би Ви себе почували, якщо б Ваш чоловік або Ваша дружина не змогли розрізати нитки залежності? Дуже важливе питання. І я думаю, що у цьому випадку вам справедливо буде зупинитися тут та обговорити його.

Третє – це приліпитися до Вашого чоловіка або Вашої дружини. У цьому випадку йдеться про фізичну, емоційну, соціальну єдність, про те, що ви стаєте єдиним, окремим від своїх батьківцілим. «У шлюбних стосунках клей, який тримає вас разом – це...»: у цьому випадку пропонується гарний список, над котрим вам потрібно поміркувати. Також якщо ми подивимося

уривок, який знаходиться у книзі Малахії другий розділ з п’ятнадцятого по шістнадцятий вірш, де сказано, що Бог ненавидить розлучення. Іншими словами, складаючи одне єдине ціле, ви ніколи більше навіть не думаєте про розлучення. Слова «розлучення», «розлучуся», «я тебе залишу», «ти мені більше не потрібен», «ти мені більше не потрібна» не повинні навіть згадуватися! Тобто ви десь спалюєте мости, які ніколи не дозволять вам навіть думати про розлучення. І також уривок з євангелія від Матвія дев’ятнадцятий розділ з третього по шостий вірш, де Христос казав про непорушність шлюбу: «І підійшли фарисеї до Нього, і, випробовуючи, запитали Його: Чи дозволено дружину свою відпускати з причини всякої? А Він відповів і сказав: Чи ви не читали, що Той, Хто створив споконвіку людей, створив їх чоловіком і жінкою? І сказав: Покине тому чоловік батька й матір, і пристане до дружини своєї, і стануть обоє вони одним тілом, тому то немає вже двох, але одне тілоТож, що Бог спарував, людина нехай не розлучує!».

І ось наступне, це якраз четвертий обов’язок – стати однією плоттю. Коли ми кажемо про шлюб, то маємо на увазі єдність, єдність, яка встановлена Богом. І ось у цьому випадку дуже важливо для себе відповісти на деякі практичні питання, які допоможуть вам якраз знайти ці моменти усамітнення. Це буде дев’яносто друга сторінка наших нотаток у книзі. Тут є деякі важливі питання. Не згадувати того, що може збентежити Вас та Вашого нареченого або Вашу наречену. Напишіть узгоджені вами межі та кордони в інтимній сфері ваших стосунків (у цьому випадку мова йде про ваші дошлюбні стосунки). Справа у тому, що тільки у шлюбі Бог визначив ці сексуальні стосунки – інтимну близькість, і у цьому випадку Вам слід зберігати себе від гріха. Не варто переступати ті певні дозволені кордони, про які каже Священне Писання. І тут Вам слід бути твердими та окреслити ці кордони, через які ані Ви, ані Ваш потенційний чоловік або дружина не будете переступати. Що ви вже практикували, відчували до цього моменту у ваших стосунках? Будьте чесними. І якщо ви дозволяли собі щось, чого не варто було б робити, зізнайтеся своїм духовним наставникам – пастору або Вашому біблійному консультанту, щоб той чи подружня пара могли б Вам допомогти слідувати цим межам. А тепер напишіть визначення в одне речення: що значить моральна досконалість у ваших фізичних стосунках? «Моральна досконалість у ваших фізичних стосунках означає...», – і далі ви можете описати своїми словами. Також є список, над яким вам варто поміркувати.

Сьогодні багато пар, слідуючи світському образу та прикладудозволяють собі мати інтимну близькість до того як беруть шлюб. Дехто вважає як взагалі можна розмовляти про брання шлюбу, якщо до цього Ви не випробували свого потенційного партнера, супутника або супутницю, у ліжку. І у цьому випадку Писання каже якраз про зворотне. Не варто спокушати себе тим, щоб йти слизьким шляхом, котрий не приводить ні до чого доброго. У цьому випадку Ви можете знову ж, слідуючи практичним питанням та заповнюючи сторінки, які подаються тут, у нас в книзі,

визначити для себе та зрозуміти наскільки небезпечним та слизьким цей шлях може бути. І тому нехай Господь благословить вас окреслити ці рамки, через які ані Ви, ані Ваш чоловік або Ваша дружина не будете переступати. Тут є «моя обіцянка духовної та моральної чистоти», яку вам добре було б укласти, помолившись та попросивши допомоги у Бога і доброї поради у ваших наставників, сімейної пари, пастора або біблійного консультанта, котрий міг би підтримувати або молитися за вас, щоб ви зберігали цю духовну чистоту до шлюбу.

Хай Господь благословить вас у цьому!

Last modified: Monday, May 16, 2022, 6:01 PM