Підготовка до шлюбу Вибір супутника життя Професор Сергій Перевишко

Конспект лекції 5

Доброго дня, дорогі друзі! Ми продовжуємо предмет нашого вивчення «Підготовка до шлюбу». І сьогоднішня тема буде присвячена прийняттю рішення.

Як багатьом з васможливо, хотілося б, щоб ангел Господній з’явився чи Сам Господь сказав«Це він або це вона. Точно, одружуйся або виходь заміж. Це та людина, заради якої тобі варто присвятити все своє життя». Кому варто віддати все своє життя? Але Господь так не робить. І багато хто з нас ставить питання «як же бути впевненим у пізнанні волі Божої?». Що нам потрібно було б зробити для того, щоб прийняти правильне рішення у виборі супутника або супутниці життя?

Сьогодні я бажав би подивитися з вами на колесо прийняття рішень. У цьому колесі є свої складові. Перше – це ваші стосунки з Ісусом Христом. Це, якщо бажаєте, ступиця, або центральна частина колеса, на якій, власне, кріпиться саме колесо. Отже, що це за центральна складова? У нашій книзі це буде сто двадцята сторінка; тут є уривок, який заслуговує на нашу увагу. Євангеліє від Івана десятий розділ чотирнадцятий та двадцять сьомий вірш: «Я Пастир Добрий, і знаю Своїх, і Свої Мене знають... Мого голосу слухають вівці Мої, і Я знаю їх, і за Мною слідком вони йдуть». Цей уривок має на увазі яскраву картину, де пастух приходить для того, щоб випустити овець з загону та вести їх за собою. Він кличе їх і вони чують його голос та йдуть туди, куди веде Господь. Подібну картину Христос малює і для нас. І якщо Ви маєте потребу у виборі супутника життя, Ваші особисті близькі стосунки з Богом, коли знаєте голос Божий і чуєте його у своєму житті, допомагає Вам правильно слідувати за Ним. І, повірте, саме тоді Господь приведе Вас до тієї потрібної людини, заради якої Вам варто жити все Ваше життя. У цьому випадку важливо підкреслити, що це не одноразово, не одинично, але постійно. Ви відчуваєте ці близькі особисті стосунки з Ісусом Христом, де день у день Ви чуєте Його голос, Ви знаєте Його слово, Ви чуєте як Господь промовляє до Вашого серця, як спрямовує Вас, як керує Вами, як Ви з того моменту, коли пережили відродження, відчули Його ведення та побачили Його керуючу руку.

Наступне після ступиці, на що нам потрібно було б звернути увагу – це слово Боже. Це перша спиця, котра балансує колесо. І у цьому випадку правильно буде звернутися до сто дев’ятнадцятого псалму сто п’ятий віршде сказано: «Для моєї ноги Твоє слово світильник, то світло для стежки моєї». Тобто, іншими словами, Господь фактично освічує через Своє слово як я повинен вчиняти, яким повинен бути мій супутник життя, які у Священному Писанні описані критерії, слідуючи яким я можу бути точно впевненим, що ця людина точно від Бога, людина, яку мені дає ГосподьІ якщо ми слідуємо сторінкам Писання, Божому слову, світильник у темряві освічує все невідоме та загадкове для нас, все страшне або те, що лякає. Іприходячи у наше життя, це світло ставить все на свої місця. Так і у виборі

супутника життя: дуже важливо орієнтуватися на слово Боже у прийнятті правильного рішення. Знаючи це слово, щоденно застосовуючи його у своєму житті та будучи слухняним цьому слову, Ви не помилитеся у виборі Вашого супутника життя.

Друга складова після слова Божого – це молитва. У посланні Якова сказано: «А якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто, та не докоряє, і буде вона йому дана». У цьому випадку Ваші особисті близькі стосунки з Ісусом висловлюються у тому, що Ви від всього серця своїми словами, а не завченими молитвами ділитеся та кажете Богу те, що відчуваєте, що переживаєте, що близько Вам, що не залишає Вас байдужими. І Ви прохаєте про ту чи іншу людину, щоб Господь навчив би Вас й показав, власне, чи та то людина, з якою Вам слід було б пов’язати своє життя. Не бійтеся, не бійтеся просити та шукати цієї Божої мудрості та Божого ведення, розкажіть Богу, що Ви відчуваєте та що переживаєте.

Наступна складова – це благочестиві радники. Це богобоязливі друзі та подруги, що оточують Вас, благочестиві батьки, духовний наставник, пастор або інший духовний лідер, який, слідуючи слову Божому, готовий буде поділитися з Вами та підказатиСпостерігаючи за Вами збоку, знаючи Ваш характер, Вашу поведінку, він міг би дати Вам підказку, напрямок, допомогу у прийнятті рішень. Але це не єдина складова. І голос наших друзів не завжди повинен бути вирішальним. Але якщо це буде у гармонії, як ми це бачимо, у балансі, коли Ви починаєте з того, що маєте особисті близькі стосунки, знаєте слово, молитеся Богу та можете спілкуватися з благочестивими наставниками, які можуть підказати Вам як бути у прийнятті рішень. Якщо ця людина для Вас, якщо ви створені одне для одного і думаєте буде правильно пов’язати з нею життя, взявши шлюб.

Наступна складова – це бажання та обставини. У посланні до Филип’ян у другому розділі тринадцятим віршем сказано також, що «бо то Бог викликає в вас і хотіння, і чин за доброю волею Своєю». Тобто Господь вкладає певні думки та бажання у Ваше серце, спрямовуючи Вас до прийняття рішень. Але також і обставини. Іноді Бог допускає певні обставини, і через них ми можемо зробити висновок, що воля Божа була у тому чи іншому. Я пам’ятаю як одного разу один мій знайомий розповідав про свого друга поїхати у місіонерську поїздку. І друг вагався, не був впевненим чи варто йому їхати у ту далеку країну та взяти на себе це місіонерське служіння або ж ні. Закінчилося все тим, що зрештою той друг зламав ногу і просто вже фізично не міг поїхати. Звичайно його друзі іронізували над ним та казали: «Невже Бог не міг тобі дати якийсь біблійний уривок або промовити якось інакше». Але так чи інакше обставини показали йому, що у ту місіонерську поїздку зі зламаною ногою вже не міг. Іноді Бог допускає такі самі обставини у нашому житті, які дають нам однозначно зрозуміти, що у цьому випадку нам не варто стукати або гірше за все ломитися у ті чи інші двері.

І ось у такому випадку ми кажемо про керівництво Духу Святого, де Господь через всі ці складові спрямовує наше життя. Фактично Господь

показує нам як правильно слід прийняти рішення. Давайте подивимося на деякі практичні кроки як це слід зробити.

Отже, прийняття рішення: практичні складові. Перше, що нам необхідно – це провести тихий час з Богом. Почніть пошук рішення з проведення часу з Богом: прославте Бога за те, Ким Він є. Можливо, Ви забажаєте взяти збірник християнських пісень та гімнів, почитати кілька псалмів. Дайте собі відволіктися від всього іншого, щоб просто відпочити та сфокусуватися на Богові. Це вимагатиме деякого часу, деякого усамітнення та відволікання. І це буде правильно та справедливо. Тут сказано, що на це потрібно буде одна або дві години. Ну, я б сказав, що на це потрібно буде один або два дні для того, щоб Ви могли зупинити шалений ритм, метушню та турботи, які Вас охоплюють, для того, щоб зупинитися та заспокоїтися і у тиші почути голос Божий. Можливо, Вам знадобиться навіть попрохати пробачення у Бога за свої гріхи, тому що у книзі Псалтир у псалмі шістдесят шостому вісімнадцятим віршем сказано: «Коли б беззаконня я бачив у серці своїм, то Господь не почув би мене».

Наступний крок – це прийняти рішення слідувати волі Божій. Будьте досить твердими для того, щоб сказати Богу: «Господи, нехай буде так як Ти бажаєш». Спробуйте у цьому випадку відсторонитися і, наскільки це можливо, з Вашого боку бути неупередженими. Мабуть Ви пам’ятаєте відому історію: молодий наречений, не знаючи на кому одружуватися, вирушив у поїздку та вирішив, що куди кінь його поверне, у те село він поїде за своєю нареченою. Відповідно кінь на роздоріжжі повернув в один бік. Але пізніше, одружившись на цій дівчині, хлопець повинен був визнати, що життя його не склалося. Зізнаючись батьку, він пізніше сказав: «Тату, ти знаєш, я прохав куди кінь поверне, а сам віжки підтягував праворуч». Тобто у цьому випадку не намагайтеся якось підганяти, примушувати або прохати Бога, щоб Він сказав Вам так чи інакше. Будьте відкриті, бо це передумова для того, щоб прийняти правильне та здорове рішення. Будьте готові почути від Бога як «так», так само і «ні». І якщо Ви до такої міри відкриті у прийнятті Бога та Його рішень, то, по суті, вже вирішили більшість своїх проблем.

Цікава цитата у Джорджа Мюллера: «На початку я прагну поставити своє серце у таке положення, у котрому воно не має власної волі до даної справи». Тобто Ви робите своє серце абсолютно нейтральним, неупередженим, не схильним тягнути віжки праворуч. Дев’ять з десяти проблем знаходяться саме тут. Ці дев’ять з десяти труднощів долаються, коли наші серця готові виконувати волю Божу, якою б вона не була. Коли людина дійсно знаходиться у такому стані, потрібно пройти зовсім небагато, щоб дізнатися Його волю». І так, це справедливо, друзі, якщо Ви не критичні, якщо не об’єктивні та не упереджені та заздалегідь прийняли рішення вчинити так або інакше, то зрозуміло, що вже не почуєте іншого, та не готові будете приймати критики або зауваження на адресу Вашого потенційного партнера або нареченого чи нареченої. Чи буде це правильно? Мені здається, що перші Ви самі будете жалкувати про таке прийняте рішення. Отже, друзі,

як Ви можете бути неупередженими? Вам, можливо, знадобиться деякий час для усамітнення, чому я й сказав, що це може бути день або два, де, побувши наодинці, поміркувавши, помолившись і твердо прийнявши рішення слідувати слову Божому та волі Божій незалежно від того якою б вона не була, зможете прийняти це правильне та здорове рішення.

Крок третій – чесно оцініть ваші стосунки. Можливо, найбільш часта причина розлучень сьогодні – непримиренні розбіжності. Двоє людей, що створили шлюб з великими мріями раптом виявляють, що після декількох років старань вони більше не можуть бути разом. Трагедія полягає у тому, що безліч таких шлюбів ніколи б не були укладені, якщо б пари були чесними у своїх стосунках до того, коли прийняли на себе ці обов’язки. Їхні емоції були настільки сильними та непереборними, що вони не змогли глибоко осмислити питання характеру, індивідуальності та біографії. І ось є деякі питання, які допоможуть вам замислитися.

Як ви оцінюєте вашу сумісність у стосунках? Будьте чесними, спробуйте це зробити за десятибальною шкалою та виділіть ті аспекти, в яких ви найбільш сумісні. Так само ви можете казати про вашу несумісність, де ви менш за все сумісні.

Як ви оцінюєте вашу духовну сумісність? Це, як ви пам’ятаєте, одне з найголовніших питань. Писання забороняє брати шлюб з невіруючим. І тому це буде найбільш важливим у вашій сумісності.

Ви впевнені, що можете прийняти правильне рішення стосовно ваших стосунків? Ну звичайно жскоріше за все, Ви скажете: «Так, я впевнений, що можу»Чому Ви впевнені? Що дає Вам таку впевненість? На підставі чого Ви можете зробити такий висновок? Наведіть мені хоча б три або п’ять аргументів Вашої впевненості. Наприклад: «Моє рішення вірне, тому що...» і перерахуйте цих п’ять.

Четверте питання: чи існують якісь проблеми червоних прапорців (про них ми вже казали), які сильно турбують Вас та спонукають замислитися? Чи змогли б Ви провести залишок свого життя зі своїм нареченим або нареченою? Пам’ятайте, що якщо ці несумісності виявляться настільки сильними, що зроблять ваше життя нестерпним, фактично ви приречені на муки у вашому шлюбі. І не варто думати, що «ні, пройде час і я його перероблю або її перероблю», «ні, він або вона всього навчиться» або «у нас все вийде». Але не обманюйтесь, друзі: виявляється дуже часто, що ані той, ані інший не готові вчитися, а якраз готові змінювати одне одного. З абсолютним небажанням змінюватися дві таких людини будуть складати серйозну потенційну проблему для конфліктів у взаєминах. І чим більше таких червоних прапорців у ваших взаєминах, тим більше сигналів ви отримуєте та розумієте, що вам варто замислитися стосовно вашої сумісності.

Що друзі, члени сім’ї та благочестиві радники кажуть про ваші стосунки? При цьому, дивіться, коли Ви обираєте людину, яка готова буде Вам сказати, будьте щирими та послідовними, тому що у нас є люди, які не завжди кажуть те, що ми бажаємо чути. Ось саме до таких людей зверніться.

Можливо, Вам не подобається те, що вони кажуть. Але, друзі, повірте, якщо ці люди кажуть правду і Ви знаєте про це, то саме до таких людей, поради яких Вам не завжди приємно чути, та за цим потрібно звернутися. Запитайте Ваших духовних наставників, тих, кому Ваше духовне життя дороге або, можливо, Ваших батьків, котрі люблять Вас як ніхто інший у цьому світі, чи бачать вони вас сумісними і чи здається їм, що ви підходите одне до одного.

І шосте, останнє питання: чи підтверджують Ваші бажання та обставини, які складаються у стосунках, що Ви рухаєтеся у правильному напрямку. Дивлячись назад, Ви, можливо, ставите питання: та низка подій, ті обставини, які були у моєму житті, весь цей збіг обставин чи каже він про те, що ви дійсно підходите одне одному.

Крок четвертий: подумайте, чи є ця людина Божим провидінням для Вас? Коли тут мовиться про провидіння, то мається на увазі англійське слово «Боже провидіння», provision. Тобто це значить, що саме ця людина визначена Богом як Ваша половинка. Напишіть п’ять причин чому Ви думаєте, що він або вона саме та людина, з якою Вам потрібно укласти шлюб. Я спостерігав, що більшість з пар кажуть про три причини, четверту та п’яту буває знайти важко. І це якраз гарна вправа, коли Ви можете подумати та чесно відповісти собі чи є у Вас причини вважати цю людину як послану Вам від Бога. Дослідіть Ваші відповіді за допомогою цього посібника, інформації, яку Ви отримали від наставників, та почуттів, які Вам дає Дух Святий, почуття, якими Господь сповнює Вас. Отже, перерахуйте ці п’ять причин, чому Ви вважаєте, що та людина, на якій одружуєтеся або виходите заміж, дійсно послана Вам від Бога.

Тепер напишіть п’ять причин чому Ви думаєте, що це саме той час, коли Вам потрібно одружуватися. Є, як сказав Екклезіяст, всьому свій час. Є час і брати шлюб. І ті люди, які, можливо, поспішають, а є ті, які вже пройшли цей час, можливо, його пропустили для того, щоб одружитися. І ось цей ідеальний час є окремим для кожного. Я не можу, на жаль, назвати якийсь певний вік або сказати, що брати шлюб краще у такому чи іншому віці. Я не можу такого зробити. Але є той ідеальний час, і якщо цей час саме для Вас, то Ви можете назвати п’ять причин чому цей час ідеальний. Я не знаю, можливо, є якісь аргументи. Ви можете сказати: «я закінчила університет» або «я вже маю свою професію», «ми незалежні» або «я незалежний» або «вона незалежна від своїх батьків», «ми готові придбати своє житло» або «ми повністю готові забезпечити нашу майбутню сім’ю та народження наших дітей» чи може інші якісь обставини, бо я не знаю ваших обставин у житті. Але подумайте чи це той час, який підходить, або Ваш час, коли саме Вам варто брати шлюб.

І дев’яте: викладіть в одному реченні чому Ви вважаєте, що готові прийняти цю людину як Боже провидіння для Вас, прийняти її як Богом дану Вам. Ви знаєте, друзі, на жаль, мені, як пастору, доводиться стикатися з такими випадками, коли люди стверджують«Бог сказав мені одружитися з цією людиною». І ось з цією парою я вже двічі зустрічався, тому що вони бажають розлучитися. Таке сумно спостерігати. Як же так виявилося, що Бог

вам сказав, а тепер ви розлучаєтеся? Будьте тут критичними: розвійте цей туман, про який ми казали у минулих лекціях, і подивіться здорово, тверезо й уважно на Вашого партнера, на всі ваші обставини, пізнайте волю Божу у своєму житті для того, щоб прийняти це здорове рішення.

Якщо Вас непокоять страхи та сумніви, запишіть їх. Чесно оцініть кожен страх та сумнів, поставивши собі наступні питання. Чи є цей сумнів результатом розумного питання мого розуму? Чи демонструє це недовіру або брак довіри Богу? Призначте час, щоб поговорити про це з Вашим нареченим або нареченою. Під час обговорення підніміть наступні питання. Прийняв чи відкинув він або вона мої занепокоєння? Чи оцінив він або вона виправлення цих проблем у стосунках? Ну, що мається на увазі? Можливо, Ви поділилися своїми страхами та переживаннями, і зробили це дуже тактично, м’яко. А у відповідь почули: «нічого страшного, не переживай, все буде чудово». І далі все продовжується так само. Можливо, що у цьому випадку це не найкращий підхід у ситуації, яка виникла. Чи бажає та здатен він або вона простити й попросити пробачення за ті помилки, які вже були припущені ще до вашого одруження?

І останній крок – п’ятий: приймайте рішення та дійте за вірою. Що це значить? Як скоро Ви впевнилися, що це та людина, котра послана Вам Богом, і якщо сказали «так», то варіантів для «ні» вже не залишається. Після того як ви прочитали весільний завіт, обмінялися обручками та одружилися шляху назад вже немає. Якщо Ви бачите, що Бог веде Вас у ваших стосунках, то повинні виявляти послух вірі. Якщо ви позитивно вирішили питання з заручинами, то рухайтеся вперед зі впевненістю. Якщо з’являються сумніви, обговорюйте їх чесно та відкрито. Прохайте Бога продовжувати зміцнювати Ваше рішення у майбутньому тижні чи місяці. Якщо ж ви негативно вирішили питання з заручинами, то рухайтеся вперед зі впевненістю не дивлячись на те, що цей вибір тягне за собою величезний емоційний біль. Ви можете діяти за вірою, знаючи, що прийняли рішення згідно Біблії. Прохайте Бога допомогти Вам закінчити стосунки так, щоб Його ім’я прославилося. Виявіть достатню доброту та повагу по відношенню до іншої людини. Нехай розрив буде очевидним.

Я пам’ятаю, що одного разу у нашій церкві одна пара, яка збиралася створити сім’ю та готова була укласти шлюб, була об’явлена у церкві. Але їхні стосунки розвивалися не найкращим чином. І я бажаю сказати, що вони були молодці, що знайшли у собі достатньо мужності, щоб зупинитися та сказати: «ми зрозуміли, що Бог не веде нас в одруженні, і готові припинити наші стосунки». У цьому випадку це викликало підтримку та порозуміння з боку оточуючих, а не осуд або непотрібні розмови. І я скажу, що було найкращим великим благословенням для самої пари, яка, розлучившись, не порушила слова Божого. Після закінчення цього строку, якщо ви думаєте, що все ж Бог вас веде до того, щоб бути разом, вам обов’язково потрібно порадитися з іншими людьми до відновлення цих стосунків.

Я молюся про те, щоб Господь благословив би вас прийняти правильне рішення і Божа благодать та милість завжди супроводжували вас. Я вдячний вам за ваш час. Хай Господь благословить вас у цьому!

Last modified: Monday, May 16, 2022, 6:03 PM