Підготовка до шлюбу Вибір супутника життя Професор Сергій Перевишко

Конспект лекції 7

Доброго дня, дорогі друзі! Ми продовжуємо предмет нашого вивчення «Підготовка до шлюбу».

І у сьогоднішній лекції ми поговоримо про ролі та обов’язки у шлюбі. Якщо ми подивимося на те, які світські уявлення існують про ролі у шлюбі, то можемо спостерігати досить строкату картину, де чоловікам та жінкам приписують невластиві нетипові ролі. І багато всього у сьогоднішньому суспільстві спонукає жінку до освіти, розвитку кар’єри, досягнення успіхів у бізнесі або десь ще. Іноді чоловікам приписуються інші невластиві ролі, нетипові для чоловіків. І ця яскрава строката картина нав’язується нам щоденно з екрану телевізора, з інтернету, з соціальних мереж, з бігбордів, й із дня у день, бажаємо того чи ні, ми стикаємося з цими нав’язаними нам образами у суспільстві. Тоді до всього іншого приписується та нав’язується критика традиційних ролей чоловіка та дружини у суспільстві. Її часто висміюють як патріархальну, як таку, що не відповідає дійсності, як ту, яка принижує або ображає гідність жінок, не дозволяє їм розвиватися та рости.

Але якщо ми подивимося на дійсну біблійну картину тих ролей, які описує Біблія та як Бог задумав сім’ю, то ми побачимо, що ці біблійні ролі пропонують здоровий біблійний принцип. Але спочатку давайте подивимося на кілька, можливо, у Вас сформованих поглядів, котрі, бажаєте Ви того чи ні, прийшли до Вас зі світською інформацією й уявленням про ролі у шлюбі.

Це буде сто п’ятдесята сторінка наших книжок. Як засоби масової інформації, особливо телебачення, представляють чоловіків та дружин? І ось тут Ви можете вказати на це. Які з наведених нижче характерів найкраще відображають образ дружин у сьогоднішній час? Подумайте про приклади. І тут є список: героїня, жертва, злодійка, розумниця, мучениця, лідер, тиран або щось інше. Наведіть приклади того як у світському суспільстві та чи інша роль, що відводиться для жінки, проілюстрована. Також стосовно чоловіків: герой, некомпетентний ідіот, злодій, розумник без мозку, піонер-дослідник, мученик, безкоштовний додаток, лідер, тиран або щось іншеЗнову ж наведіть приклад. А тепер оцініть як кожна з наступних заяв впливало на ваше розуміння ролей у шлюбі: поставте цифру один там, де був найменший вплив і цифру шість там, де найбільший. І ось є список: життя моїх батьків у шлюбі; те, що я бачу у сьогоднішній культурі; те як мої родичі живуть у шлюбі; те, що я дізнався з Біблії у церкві; те, що я вивчив, прочитав, побачив або щось інше. Отже, тут Ви можете оцінити або піддати критиці, аналізу Ваше уявлення про ролі у шлюбі. Це допоможе Вам зосередиться на тому, яку ж картину Ви сприйняли, яку інформацію засвоїли і як бачите шлюб.

А тепер для того, щоб зрозуміти біблійні ролі у шлюбі, давайте пригадаємо ті принципи, заради чого Бог створив інститут сім’ї. Пам’ятаєте три мети, про які ми казали раніше? Спробуйте зараз пригадати ці цілі по пам’яті. Отже, якщо ми кажемо, що Бог створив сім’ю для того, щоб ми доповнювали одне одного, мали спілкування у шлюбіпродовжували

благочестиве потомство та відображали Бога. Дивлячись на всі ці три мети, давайте тепер подивимося які обов’язки або ролі Бог визначив для чоловіка. Для цього нам потрібно буде звернутися до уривків зі Священного ПисанняПерший з них знаходиться у посланні до Ефесян у п’ятому розділі двадцять третім віршем: «бо чоловік голова дружини, як і Христос Голова Церкви, Сам Спаситель тіла!», а також перше послання до Коринтян одинадцятий розділ перший вірш: «Похваляю ж вас, браття, що ви все моє пам’ятаєте, і заховуєте так передання, як я вам передавХочу ж я, щоб ви знали, що всякому чоловікові голова Христос, а жінці голова чоловік, голова ж Христові Бог». У цьому випадку ми бачимо ті біблійні ролі, котрі Бог відводить для чоловіка.

Сім’я є нічим іншим як відображенням Божого образу у Трійці. Ми бачимо, що Син, Ісус Христос, підпорядкований Батьку, а Дух Святий підпорядкований Батьку і Сину. Про Нього ми читаємо, що Він виходить від Батька і Сина. Отже, коли ми кажемо про природу у Трійці, то розуміємо, що, власне, Син нічим не менше та не гірше від Батька, Він єдиносущний від Батька, володіє такою самою природою як і Батько, так само як і Дух Святий. І у цьому випадку відбувається згода Сина підпорядкуванню Батьку. У цьому підпорядкуванні Син ні в якому разі не поступається та не втрачаєЙого сутність не стає від цього гірше, менш значущою або другосортною, якщо так бажаєте. Але цей осмислений вибір, який здійснює Син, підпорядковуючись Батьку, як так само Дух Святий є підпорядкованим Батьку та Сину. У цьому випадку ми кажемо про відображення цього образу Трійці у сім’ї. І коли жінка, дружина, підпорядковується своєму чоловіку, вона ні в якому разі не поступається по своїй природі, якостям або гідності своєму чоловіку. Але таким чином вона демонструє той порядок та влаштування, які є у Трійці, і переносить це у сім’юТаким чином сім’я є відображенням Трійці.

І ось кілька практичних питань, над якими б Вам варто було б поміркувати. Як Ви думаєте, що мається на увазі у фразі «чоловік – голова, лідер дружини, як Христос – голова Церкви». Який тип лідерства показав Христос? І найкращим уривком, який буде демонструвати цей тип, є уривок з Євангелія від Марка десятий розділ з сорок другого по сорок п’ятий вірш: «А Ісус їх покликав, і промовив до них: Ви знаєте, що ті, що вважають себе за князів у народів, панують над ними, а їхні вельможі їх тиснуть. Не так буде між вами, але хто з вас великим бути хоче, нехай буде він вам за слугу. А хто з вас бути першим бажає, нехай буде всім за раба. Бо Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, але щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох». І ось тут ми можемо протиставити лідерство у світі, світський образ лідера, та лідерство Христа. Як бачимо, вони кардинально відрізняються одне від одного. У цьому випадку ставиться природне питання: що ще можна взяти з наступного уривку стосовно того, що значить для чоловіка вести дружину або лідирувати у сім’ї? Це записано у посланні до Ефесян п’ятий розділ двадцять п’ятий вірш: «Чоловіки, любіть своїх дружин, як і Христос полюбив Церкву, і віддав за неї Себе».

Дозвольте навести цитату з нашої книги: «У шлюбі Бог закликає чоловіка бути слугою лідера, який бере на себе ініціативу спрямовувати свою сім’ю і служити потребам дружини та дітей. Наприклад, лідер-слуга бере на себе ініціативу духовного лідера у домі – молитися, поклонятися у церкві, вивчати слово Боже. Він бере на себе відповідальність забезпечувати свою сім’ю та слідкувати за порядком фінансів, перший просить пробачення, вирішує конфлікти та переконується, що його дім – це місце підтримки та безпеки». Як бачимо, це дійсно біблійний погляд на лідерство чоловіка. І далі пропонується цікава таблиця, яку Ви можете заповнити та пізніше обговоритиТут представлені різні ситуації, та обговорюється яким чином на них реагують лідери різних типів.

Отже, у чому ж обов’язки дружини, жінки у сім’ї? Для цього ми також звернемося до уривків зі Священного Писання, котрі слугують для нас підставою, оскільки Бог, як влаштовувач, або дизайнер сім’ї, дав принципи її здорового функціонування, бо наші погляди, переконання або домисли повинні служити підґрунтям для сім’ї. І саме Божа інструкція записана у слові Божому у посланні до Ефесян у п’ятому розділі з двадцять другого по двадцять п’ятий вірш: «Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік голова дружини, як і Христос голова Церкви, Сам Спаситель тіла! І як кориться Церква Христові, так і дружини своїм чоловікам у всьому.Чоловіки, любіть своїх дружин, як і Христос полюбив Церкву, і віддав за неї Себе».

Ще один уривок, який ми знаходимо у книзі Буття другий розділ вісімнадцятий вірш: «І сказав Господь Бог: Не добре, щоб бути чоловіку самотнім. Створю йому поміч, подібну до нього». І ще один уривок, який ми знаходимо у посланні до Тита другий розділ з третього по п’ятий вірш: «Щоб старі жінки в своїм стані так само були, як належить святим, не обмовниці, не віддані п’янству, навчали добра, щоб навчали жінок молодих любити своїх чоловіків, любити дітей, щоб були помірковані, чисті, господарні, добрі, слухняні своїм чоловікам, щоб не зневажалося Боже Слово». І останній уривок, на який ми звернемо увагу – це послання до Ефесян п’ятий розділ тридцять третій вірш, закінчення цього розділу, де сказано: «Отже, дружина нехай боїться свого чоловіка!». Іноді цей уривок викликає кілька питань: чому боїться? як боїться? Справа у тому, що у грецькій мові слово, яке використовується тут, досить добре нам знайоме – це фобос. Від цього слова походять різні фобії, наприклад, клаустрофобія, астрофобія, агорофобія або будь-яка інша фобія. І слово має зазвичай два переклади: воно може означати страх як тваринний страх, страх чогось, темряви, мишей, тарганів або ще чогось, і страх як повагу, страх образити або засмутити. У цьому випадку справедливо буде сказати, що саме про такий страх і йде мова. І, можливо, перекласти як «так дружина нехай поважає свого чоловіка» або «повинна поважати свого чоловіка», що, власне, і роблять деякі сучасні переклади, саме так інтерпретуючи це.

Дозвольте навести цікаву цитату з наших заміток: «У даних уривках мова йде про відповідальність дружини – демонструвати любов через повагу

та підтримку. Повага – це рішення приймати Вашого чоловіка не дивлячись на його слабкостіПідтримка полягає у підпорядкуванні та свідомому виборі доповнювати свого чоловіка, а не змагатися з ним. Підпорядкування не значить, що стан дружини нижчий за стан чоловіка. Це також не означає, що дружина повинна знехтувати свої індивідуальні здібності або дари, і не означає сліпий послух фізичним та словесним приниженням або слідування за чоловіком у його гріху. Це значить відмовитися від бажання контролювати та довірити чоловіку у мірі того як він виконує роль лідера у сім’ї та стосунках».

Джон Пайпер пише: «Підпорядкування – це божественне покликання дружини жити та стверджувати лідерство чоловіка, а також допомагати йому своїми дарами. Це ставлення, яке можна озвучити так: «я пишаюся тим, що ти виявляєш ініціативу у наших стосунках»; «я рада тому, що ти не боїшся відповідальності та ведеш нашу сім’ю з любов’ю»; «мені не приносять задоволення стосунки, в яких ти граєш посильну роль і кладеш на мене відповідальність за нашу сім’ю». Тільки для жінок питання, яке може допомогти: чи допомагає правильне визначення чоловічої ролі як лідераслуги сприймати роль послуху та вважати її виправданою? Тобто, іншими словами: чи можете Ви сказати, що біблійне уявлення про Вашу роль як помічниці, де передаєте лідерство Вашому чоловіку для того, щоб підтримати його та допомогти йому, дає прийняти Вам цю позицію? Якщо «так», то чому? І якщо «ні», то чому? Спробуйте обговорити це з Вашим наставником, Вашими духовними лідерами, пастором або консультантом.

Давайте знову звернемося до книги Буття другий розділ вісімнадцятий вірш: «І сказав Господь Бог: Не добре, щоб бути чоловіку самотнім. Створю йому поміч, подібну до нього». Які якості наша культура приписує помічникам і чому? Іноді помічник розглядається як менш досвідчений, недостатньо знаючий, менш компетентний і той, що у чомусь поступається.

Але давайте подивимося які якості приписуються помічнику у Біблії. І у цьому випадку цікаво, що Сам Бог названий помічником, як, наприклад, книга Псалтир у п’ятдесят четвертому псалмі шостим віршем сказано: «Ось Бог помагає мені, Господь серед тих, хто підтримує душу мою». Цікаво також, що про Духа Святого сказано також як про помічника. Втішитель же у цьому випадку, параклетус – грецьке слово, яке також може перекладатися як помічник: «Утішитель же, Дух Святий, що Його Отець пошле в Ім’я Моє, Той навчить вас усього, і пригадає вам усе, що Я вам говорив». Або послання до Євреїв тринадцятий розділ шостий вірш: «... Господь мені помічник, і я не злякаюсь нікого: що зробить людина мені?». Отже, як бачите, друзі, у цьому випадку Сам Бог названий помічником. І це анітрохи не принижує Бога, не ображає Його, так це й не повинно ніяк принижувати жінку як помічницю.

Отже, яке значення того, що Бог називає Себе нашим помічником може змінити ставлення дружини покликанню бути помічницею? Також знову бажав процитувати з наших нотаток: «Протилежністю помічниці є (як Ви думаєте хто?) ніхто інший як суперниця. Суперниці не заповнюють пробіли та не підтримують слабкі сфери. Вони використовують ці недоліки, щоб

контролювати. Дружина, що змагається, викликає у чоловіка агресію та удар у відповідь або занурення в себе замість турботи, підтримки та задоволення її потреб». Тобто якщо Ви не готові бути помічницею, то автоматично переводите себе у роль конкурента, а, відповідно, у шлюбі будете конкурувати зі своїм чоловіком. На цю конкуренцію Ви відчуєте ніщо інше як агресія, зло чи конкуренті стосунки з боку Вашого чоловіка, як одну реакцію, або пасивну бездіяльну, як іншу, коли чоловік складе руки та скаже «ну-ну, давай, подивимося, що у тебе вийде». Не думаю, що будь-яка з жінок бажала б відчути у житті в своєму шлюбі перше або друге ставлення. І тому правильним підходом для кожної дружини, жінки буде стан помічниці, котра доповнює і саме допомагає своєму чоловіку лідирувати.

Отже, яким з наведених нижче віршів повинна бути реакція чоловіка на виконання дружиною своїх обов’язків. Ми читаємо книгу Приповістей це буде тридцять перший розділ двадцять восьмий і двадцять дев’ятий вірш: «... чоловік її й він похваляє її: Багато було тих чеснотних дочок, та ти їх усіх перевищила!». І перше послання Петра третій розділ сьомий вірш: «... і виявляйте їм честь, бо й вони є співспадкоємиці благодаті життя...». Чому реакція чоловіка, похвала та шана, настільки важливі для успіху дружини у виконанні своєї біблійної ролі у шлюбі? Як Ви думаєте? Що станеться, якщо вона буде отримувати це від Вас: похвалу та шану? Подумайте над цим і обговоріть ці питання разом.

Отже, друзі, я думаю, що практичним висновком у Вашій ситуації буде правильно це проаналізувати ваші стосунки та визначитися. Є кілька практичних порад для цього. І у даному випадку це буде проект для пари, який починається на сто п’ятдесят дев’ятій сторінці. Тут Ви можете відповісти на питання: хто був лідером у шлюбі? хто був лідером як один з батьків, що виховував дітей? як батьки приймали рішення? Мова буде йти про ті сім’ї, в яких ви виросли.

Наступне – це сто шістдесята сторінка: на даний момент наскільки Ви і Ваш партнер згодні з Божим задумом про чіткі ролі для чоловіка та дружини, де чоловіку надається роль люблячого лідера, а дружині – гідної помічниці, що підтримує свого чоловіка? І тут можете обговорити наскільки ви обидва приймаєте цю біблійну позицію.

Прояв стану та сили, коли основні ролі виконуються. Для чоловіка: розкажіть Вашій нареченій про той час, коли Ви зрозуміли, що вона була Вам помічницею та заповнювала пробіли у Вашому житті. Як Ви тоді себе почували? Ви можете пригадати якусь практичну ситуацію, де Ваша наречена стала такою помічницею. Розкажіть як це цінно було для Вас і що практично це принесло. Для дружини: розкажіть Вашому нареченому про той час, коли він був лідером-слугою, котрий виявляв ініціативу заради Вашого блага. Розкажіть що Ви відчували та як це допомогло і вплинуло на Вас.

Але також спробуйте обговорити й негативні моменти прояву сили, коли основні ролі не виконувалися. Для чоловіка: розкажіть своїй нареченій про той час, коли Ви відчували, що вона більше суперник, ніж помічник. Як

Ви себе почували? Яку реакцію, поведінку та ставлення у Вас викликало. Для жінки: розкажіть Вашому нареченому про той час, коли Ви потребували прояву ініціативи з його боку, а він цього не зробив. Або Ви відчували, що він веде себе як панівний лідер або пасивний, котрий не виконує свого лідерства. Як тоді Ви себе почували? І конкретна ситуація та її обговорення допоможе Вам розібратися.

Конфлікти з приводу ролей у шлюбі часто проявляються у двох сферах: прийняття важливих рішень і поділ обов’язків з приводу будинку. Що з цього заняття може допомогти Вам уникнути подібних конфліктівПам’ятайте, що біблійна мудрість буде полягати у тому не як вирішити конфлікт, а як йому запобігти. Вміння та здатність уникнути конфліктів буде якраз для Вас благословенням.

І останнє, до чого я вас закликаю – заява про прийняття ролей. У даному випадку це буде правильно згодитися обом, що Божа задумка, інструкція, дана у Його слові, Біблії, Священному Писанні, є для Вас основною. І це Ви приймаєте та готові слідувати. Чоловік, як люблячий лідер, котрий служить своїй дружині; і дружина, як гідна помічниця, що підтримує свого чоловіка в його лідерстві. І хай Господь благословить вас у цьому!

Last modified: Monday, May 16, 2022, 6:05 PM